Spal

Semplici om drömmen att träna Fiorentina

Det är knappast förvånande att Spals Florensfödde tränare Leonardo Semplici drömmer om att en dag få träna Fiorentina.
– Men som fiorentinare vet jag att det skulle vara svårt, säger han till Corriere dello Sport.

I Corriere dello Sports stora lördagsintervju har turen denna vecka kommit till Spals succetränare, den 50-årige Leonardo Semplici. Bland annat får han frågan om hur det känns att ha fört upp en så anrik klubb till Serie A igen.

– Det är en väldigt speciell känsla eftersom vi verkligen väckt liv i ett supporterskap som har varit demolariserat i många år. Just nu finns det en fantastisk entusiasm och en närhet till både staden och supportrarna. De senaste femtio åren har många (i Ferrara) börjar heja på andra lag. Med rätta säger jag, eftersom Spal befunnit sig i amatörserien. Nu finns det en ny känsla av samhörighet och stolthet, där de i staden inte längre säger att de ska gå och se på matchen utan att de ska gå och se på Spal.

Gällande årets säsong säger han att målet för Spal är att klara sig kvar i Serie A. Han tror att Juventus vinner ligan och att Napoli och Inter är de två största utmanarna.

Leonardo Semplici, som alltså är född i Florens, får också frågan hur det kan komma sig att så många tränare med rötterna i Toscana firar så stora framgångar, som till exempel Luciano Spalletti, Max Allegri och Maurizio Sarri.

– Kanske beror det på att vi aldrig är nöjda utan alltid söker det nya, alltid försöker flytta fram gränserna. Just den egenskapen är lite toscansk.

Han får också frågan om det finns någon ung italiensk spelare han skulle vilja träna.

– Jag hade turen att få träna Federico Bernardeschi två år i Fiorentinas primaveralag, som vi får hoppas det finns plats för både i Juventus och i landslaget. För en ungdomstränare, som jag var då, är det väldigt tillfredsställande att få se en talang växa.

I intervjun säger Leonardo Semplici att han höll på Fiorentina som ung. Han får förstås frågan om det är en dröm att få träna Viola någon gång i framtiden.

– Om jag får möjligheten att träna Fiorentina en dag, ”ben venga” (ungefär: så vore det välkommet). Men jag vet också, eftersom jag är fiorentinare, att det skulle vara svårt.

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar