Serie B

Serie B: Summering av 27a giornata

Spezia 3-0 Salernitana

Målskyttar Spezia: Pessina, Marilungo, Granoche
Målskyttar Salernitana:

Parma 1-1 Venezia
Målskyttar Parma: Calaio
Målskyttar Venezia: Firenze

Ascoli 2-1 Cesena
Målskyttar Ascoli: Mogos, Clemenza
Målskyttar Cesena: Fedele

Avellino 2-1 Novara
Målskyttar Avellino: Gavazzi(2)
Målskyttar Novara: Calderoni

Carpi 0-0 Entella
Målskyttar Carpi:
Målskyttar Entella:

Cittadella 1-1 Empoli
Målskyttar Cittadella: Kouame
Målskyttar Empoli: Bennacer

Foggia 1-2 Brescia
Målskyttar Foggia: Nicastro
Målskyttar Brescia: Torregrossa, Caracciolo

Frosinone 1-3 Perugia
Målskyttar Frosinone: Soddino
Målskyttar Perugia: Cerri, Mustacchio, Buonaiuto

Pescara 0-0 Cremonese
Målskyttar Pescara:
Målskyttar Cremonese:

Pro Vercelli 0-0 Palermo
Målskyttar Pro Vercelli:
Målskyttar Palermo:

Ternana 1-2 Bari
Målskyttar Ternana: Defendi
Målskyttar Bari: Henderson, Marrone


På fredagskvällen startade den 27e omgången av Serie B med två matcher. Först ut var Spezia-Salernitana och återigen fick tränaren Stefano Colantuono vända hem till Salerno utan poäng. Salernitana har endast två vinster på nio matcher med Stefano Colantuono som tränare. Spezia med Alberto Gilardino på skadelistan vann övertygande och den förre stortalangen Guido Marilungo var en av tre målskyttar och gjorde därmed sitt femte mål för säsongen.

Venezia fick klara sig utan sin tränare Filippo Inzaghi på tränarbänken eftersom han var avstängd. Trots det tog man ledningen borta på Stadio Ennio Tardini i den 66e minuten genom Marco Firenze. Ledningen blev inte långvarig eftersom Emanuele Calaio kvitterade på straff i matchminut 75.

Ascoli tog en välbehövlig trepoängare mot Cremonese där mycket av hyllningarna går till Luca Clemenza. Trequartistan som är utlånad av Juventus var fullkomligt briljant i denna matchen och avgjorde matchen men ett vackert mål.

Efter gårdagens vinst så har nu Brescia 10 poäng på de senaste 4 matcherna. Det var lagets stora klubbikon och kapten som avgjorde på straff i den 75e minuten – givetvis är det Andrea Caracciolo som jag pratar om. Brescia har nu kunnat lämna den absoluta bottenstriden och kan nu se uppåt i tabellen.

Det stod 1-1 på resultattavlan och Frosinone förde stora delar av spelet, då Danilo Soddimo tar ett onödigt rött kort. Perugia tar över matchen och vinner rättvist tillslut. Nicola Leali stod för ett gäng svettiga räddningar i målet för Perugia och fick bäst betyg av Gazzetta dello Sport.

Luigi De Canio fick en tuff start när hans Ternana släppte in ett mål efter bara tre minuter. Trots att Marino Defendi gjorde mål mot sin gamla klubb Bari så hjälpte det inte till några poäng då Luca Marrone avgjorde i andra halvlek. Det ser onekligen tufft ut för Ternana och många tyckte att De Canio gjorde ett konstigt val att ta över jumbon i Serie B. De Canio hävdar dock att det är ett långsiktigt projekt och att det projektet ser likadant ut även om man spelar i Serie C nästa säsong.

Omgångens utropstecken: Perugia. Man har bytt ut sin tränare Federico Giunti och tagit in Roberto Breda istället och nya spelare i Nicola Leali, Samuel Gustavson och Alessandro Diamanti. Anfallsparet med Alberto Cerri och Samuel De Carmine har börjat hitta varandra och nu ser Perugia hur intressanta ut som helst.

Omgångens spelare: Luca Clemenza avgjorde för sitt Ascoli och gjorde tränare Serge Cosmi väldigt lycklig. En väldigt talangfull spelare och kanske är det han som ska rädda kvar Ascoli i Serie B.

Omgångens mål: Christian Buonaiutos mål för Perugia, fint avslut men titta på Santiago Colombattos passning. Den passningen är magnifik och det är därför Santiago Colombatto har blivit jämförd med stora spelare som Andrea Pirlo. Colombatto stod för två assist denna match och jag skulle vara förvånad om vi inte får se honom i Cagliari nästa säsong. Målet hittar ni efter 70 sekunder här.

Några notiser från Serie B denna säsong

Man har bland annat gjort 59 mål i ligan och har kallats för det lilla Napoli och anfallsparet bestående av Francesco Caputo och Alfredo Donnarumma ligger etta och tvåa i skytteligan. Detta Empoli som parkerar på förstaplats i Serie B spelar för närvarande jättefin fotboll under tränare Aurelio Andreazzoli.

Ett annat lag som också går bra trots förlusten senast är Frosinone. På sin nya hemmastadion, Benito Stirpe, är man starka och åkte på sin första förlust senast mot Perugia. Ingen högoddsare på att Empoli och Frosinone tar de två första direktplatserna upp till Serie A.

Som brukligt i italiensk fotboll så har det varit lite rullians på tränare under säsongen. Vi har fått se tretton tränarbyten, varav Gianluca Grassadonia(Pro Vercelli) och Roberto Boscaglia(Brescia) har fått sparken för att sen fått komma tillbaka. Två tränare som ligger pyrt till just nu är Roberto D’Aversa(Parma) och Bruno Tedino(Palermo).

Så oerhört jämnt som det är i Serie B vet jag inte om det är i någon annan serie. Just nu skiljer det nio poäng mellan Cremonese som ligger på playoff och Entella som är på en playoutplats.

Samuel Gustavson som har krigat på i Torino i ett par år nu blev utlånad till Perugia i januari. Han har tagit en startplats i laget och har gjort det väldigt bra, vilket resulterat i fina betyg av tidningarna.

Emil Gidlöf
emil.g@solocalcio.se

Relaterade artiklar