Serie B

”Jag är mera rock!”

Tränarätaren Massimo Cellino verkar ha bestämt sig för att gå på diet under säsongsinledningen, trots en knackig start för hans Brescia. Men att det blir mer rock ‘n’ roll i den blåvita staden med den nye hyperkontroversielle ägaren råder det inga tvivel om.

Den italienska fotbollen har haft gott om excentriska klubbpresidenter och ägare genom åren, men de flesta av dem väger ganska lätt i jämförelse med den 61-årige Sardinienfödde Massimo Cellino. Under de 22 år han ägde Cagliari sparkade han inte mindre än 36 tränare. Han har haft problem med rättvisan, varit avstängd, lagat pasta åt Leeds spelartrupp, röker som en skorsten, är fruktansvärt vidskeplig och spelar elgitarr i sitt eget rockband.

Efter att ha sålt Leeds United våren 2017 gjorde Cellino comeback i den italienska fotbollen genom att i augusti köpa Serie B-klubben Brescia, en klubb som bland annat kan stoltsera med att ha gjort flest säsonger i Serie B av alla lag (59 stycken). Klubben har inte inlett årets säsong speciellt starkt, utan parkerar på en 16:e plats i en förvisso väldigt jämn Serie B-tabell.

Med tanke på den dåliga säsongsinledningen väntar sig de flesta att tränaren Roberto Boscaglia, tillsammans med många andra i staben, ska få sparken vilken sekund som helst. Hittills har däremot Cellino, som alltså fick smeknamnet tränarätaren efter sina år i Cagliari, hållit sig lugn. Men när han intervjuades av tidningen Brescia Oggi för en dryg vecka sedan framgick det tydligt att det är lugnet före stormen i Brescia och att Massimo Cellino fortfarande är en man med en speciell syn på fotboll. I intervjun vänder sig Cellino bland annat mot att lägga för stort fokus på kortsiktiga resultat.

– Jag vill absolut inte att Brescia ska vara besatt av resultat, det skulle vara ett misstag. I stället måste klubben vara besatt av projektet, spelsättet och viljan att hitta rätt väg. Bra resultat döljer ofta bara problemen.

Reportern ställer den naturliga följdfrågan om tränarens öde därmed inte är så beroende av resultaten.

– Du vill prata om tränaren, men det vill inte jag. Vill du veta verkligheten? Att Brescia – och då menar jag allt, atmosfären, pressen, fansen – har vant sig med detta. Brescia har gjort flest säsonger i Serie B av alla. I livet får du vad du förtjänar. Ibland är det bättre att låta en växt torka ut för att plantera en ny som kan växa sig starkare, säger han och fortsätter:

– Den här klubben och där här spelartruppen är omringad av en atmosfär som bara går ut på att överleva. Ni är nöjda med den här verkligheten, det vill säga att vara i Serie B. Men jag är mer rock! Jag tycker om elektricitet och högspänning. Man riskerar att göra bort sig, men ibland vinner man. Det saknas känslor här.

På tal om känslor säger Massimo Cellino att fotbollsklubbar har en viktig samhällelig roll i att sätta lite färg på människors i övrigt rätt trista vardag, som mest består av hårt jobb och ganska lite att skratta åt.

– I städer som Brescia och Cagliari har fotbollsklubbarna absolut en samhällsfunktion. De är fundamentala för att erbjuda förströelse åt människorna och klubbarnas roll är att underhålla. Vi kan få dig att drömma. Till stadion går man för att skrika, för att roa sig och för glädjens skull.

Hur ska då Roberto Boscaglia agera för att klara jobbet? Svaret Massimo Cellino ger i intervjun är långt ifrån det väntade. Han säger att han inte ställt några krav på att klubben ska stiga till Serie A och hoppas att tränaren  inte gör sina val bara med poäng i sikte.

– Jag hoppas att tränaren i stället gör val som är lite mera rock!

Det återstår att se hur mycket rock det blir i Brescia i år och hur längre Boscaglia får behålla jobbet, men speciellt tråkigt med Cellino som ägare lär det inte bli.

UPPDATERING: Bara timmar efter denna artikel publicerades fick Boscaglia sparken. Ny tränare för Brescia är Pascuale Marino.

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar