Juventus

Sacchi: Roma agerar inte som ett lag

Forne stortränaren Arrigo Sacchi gav i en lång intervju sin syn på titelstriden i årets upplaga av Serie A. Han gick bland annat hårt åt Romas defensiva organisation, och menade att inget av de två titelkandidaterna har ett välfungerande presspel.

I en intervju med Il Messagero delade den före detta Milan-, och Azurri-tränaren med sig av sina tankar angående de två titelkandidaterna Roma och Juventus.

Förtjänar Juventus att ha tre poäng mer än tvåan Roma?

”Ja av många olika anledningar. För det första spelar det geografiska läget roll; I Rom lever man gott och det är lättare att bli distraherad.”

”Man behöver exemplariskt professionella spelare. Dessutom är Juventus vana vid att vinna och att vara på topp. När en spelare kommer till Turin vet han om att hans vistelse bara kommer handla om att tänka framgång.”

Massimiliano Allegris lag är mer komplett och mer beslutsamma.”

”Men när Roma spelar bra så är de bättre än sina rivaler. De är livligare och visar upp ett vackrare spel.”

”I vilket fall som helst så är tre poäng ingenting. Hade skillnaden varit på andra hållet så hade jag sagt att titelstriden är helt öppen.”

”Men för att komma ifatt måste Roma göra något exceptionellt, då de är tekniskt och taktiskt sätt sämre. Bollinnehav räcker inte, och inte heller de förstklassiga individer Rudi Garcia har att jobba med.”

”Garcia har sannerligen gjort ett bra jobb. Den här säsongen har han haft otur med många skador och några dåliga val på mercaton.”

Varför presterar inte Roma mot stora lag?

”Jag tittar inte på motståndaren – jag tittar på hur de beter sig. De är helt och hållet otillräckliga i den defensiva fasen.”

”Om de hade varit lika organiserade som Empoli mot lag med bollen så hade de redan legat före Juventus i tabellen.”

”Några av deras nyckelspelare från förra säsongen är nu ett år äldre – Morgan De Sanctis, Douglas Maicon, Daniele De Rossi, Francesco Totti för att inte nämna Ashley Cole och Seudou Keita.”

Gervinho är fortfarande viktig men han försöker göra det på egen hand lite för mycket. Laget håller heller inte uppe tempot så som förra året, ibland bara går många spelare. De har tappat det som karakteriserade dem; Deras livlighet och entusiasm.”

”Förra året kunde Garcia träna sina spelare hela veckan och det syntes. Champions League väger tyngre än Europa League, men man tappar ändå något då man spelar mitt i veckan.”

Till sist argumenterade Sacchi också för att varken Juve eller Roma vet hur man utför ett effektivt presspel.

”Roma kan inte det särskilt bra. När de bestämmer sig för att pressa så gör de det med minimal ansträngning och utan övertygelse. Garcia har för många specialister, och de vet inte vad presspel är. De har helt enkelt inte de tekniska kvaliteter som krävs för att utföra det.”

Radja Nainggolan, som är en utmärkt spelare och den som är mest aktiv för tillfället, försöker ibland – men då är det inte presspel, bara ett bemödande. Giallorossi rör sig inte, och agerar inte som ett lag.”

”Vad Garcia behöver är ”totalspelare”, och de har han bara några få av.”

”Juventus är inkapabla att upprätthålla sitt presspel. Mot Sampdoria för två veckor sedan, höll de det uppe i 30 minuter.”

 

Cihan Dalaba
cihan@solocalcio.se