Serie A

Italienska TV-rättigheterna blir dubbelt så dyra

Det amerikanska media- och marknadsföretaget IMG har köppt de internationella TV-rättigheterna för Italiens toppligor för 371 miljoner euro per säsong. 

IMG har gjort klart med de internationella TV-rättigheterna från och med nästa säsong fram till 2020-21. Priset för detta är 371 miljoner euro per säsong, totalt en summa på 1,1 miljarder euro.

De senaste åren är det företaget MP & Silva som ägt rättigheterna, och den senaste treårsperioden betalade man 570 miljoner euro. Således betalar nästan IMG det dubbla mot vad MP & Silva gjort senaste åren.

18 av 20 klubbar ska enligt Calcio e finanzia vara nöjda med dealen, men Napolis Aurelio De Laurentiis ska tycka att summan inte är tillräcklig. Detta eftersom man inför detta år beslutade sig för att inte sälja till högstbjudande, utan till de som hade intressantast erbjudande.

Rättigheterna till italienska cupen och italienska supercupen ingår inte i dealen, utan kommer säljas vid ett senare tillfälle.

I jämförelse med andra ligor ligger italiensk fotboll något efter, trots den nya dealen. De internationella rättigheterna för Premier League kostar idag 1,3 miljarder euro… per säsong.

 

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar