Serie A

Il Lunedi: Inters förfall, Donadonis ras och SCTV

Ny måndag, nya spännande resultat och precis som vanligt ett helt gäng nya diskussionsämnen som blossar upp. Vi skulle såklart kunna prata om den spännande matchen mellan Sinisa Mihajlovic Sampdoria och Filippo Inzaghis Milan, där det kändes som att vi hade spolat tillbaka tiden två år när vi såg Stephan El Shaarawy vika in från vänster och curla in ledningsmålet för i rossoneri. Tårarna från den hårfagre faraonen gick inte att ta miste på och förhoppningsvis, för Milans och även för il Calcios skull, så har El Shaarawy hittat tillbaka till rätt spår. Rätt spår är onekligen Sampdoria på, helgens upphämtning tyder på moral och Mihajlovic har onekligen fått in en lagkänsla som får spelarna att ta den där extra löpmetern som så ofta är skillnaden mellan en hederssam förlust och en viktig seger. Visst, det blev ingen seger i lördagens kvällsmatch men känslan är att Sampdoria kommer göra livet surt för många topplag denna säsong. Vi skulle också kunna prata om Lazio som man, precis som varje säsong, inte blir klok på. Allt pekade på att man skulle köra över Empoli på ren medvind, men motivation slår tydligen klass, även säsongen 2014/15. Vi skulle också kunna nämna några ord om Montellas matchplan och svaga startelva eller om Napolis toppade form…

Men, vi måste såklart prata mest om Parmas förfall. Den anrika klubben som förra säsongen fick alla pusselbitar på plats  har denna säsong gått och blivit hela Seria A’s slagpåse. Extra tydligt blev det i helgen när man begav sig till Juventus Stadium med högt huvud sedan förra helgens viktiga vinst mot Inter. Lika höga huvuden hade man inte när slutsignalen gick och resultattavlan visade 7-0 till hemmalaget Juventus. Roberto Donadoni är troligtvis den som utåt sett kommer få bära ansvaret för denna usla säsongsinledning, men frågan är om det är han som bär det faktiska ansvaret för denna tunga inledning. Vi alla minns hur Parma, genom dåligt pappersarbete, missade platsen till Europa League och efter det så har det varit negativ energi i hela klubben. President Ghirardi har öppet gått ut och sagt att klubben är till salu, nyckelspelare som Paletta och Biabiany har dragits med skador, tilltänkta kuggar som Mirante och Lodi har underpresterat och försäljningar av t.ex Amauri har inte ersatts på rätt sätt. Donadoni är i grund och botten en av ligans vassaste tränare och egentligen är Parma en ultimat klubb för den gamle räven. Men frågan är om inte klubben behöver ny energi och ett tränarbyte kanske är den rätta vägen att gå? Har Donadoni ens stolthet nog att sitta kvar efter en förlust med 7-0? Jag tror inte det.

En annan tränare som snart är arbetslös sägs ju vara Walter Mazzarri. Efter förra helgens förlust mot Parma bjöd den gode Mazzarri på citatet – ”det är inte så illa att förlora mot Parma som är på uppgång” – ett citat som är minst sagt anmärkningsvärt då vi kan konstatera att Parma knappast är på uppgång. Igår åkte Inter på en ny plump hemma mot Hellas Verona och hade det inte varit för en straffräddning av Samir Handanovic så hade poängen troligtvis blivit noll – igen. Walter Mazzarri har ett bra lag på pappret, han har fått in spelare som han själv önskat i Hernanes, Vidic, Icardi och Medel, men ändå så finns det inga linjer i Inters spel. Problemet är i mina ögon knappast spelarmaterialet, utan snarare så pekar det mesta på att den ständigt klagande Mazzarri har tappat omklädningsrummet. Spelarna verkar kliva in på planen utan hopp och utan tro. Att ta den där extra löpningen eller att täcka upp för en lagkamrat verkar inte vara aktuellt och till skillnad från i fallet med Parma så är detta något som tränare Mazzarri faktiskt får ta på sig. Inter skulle må väldigt bra av ett tränarbyte och frågan är om det inte är dags redan nu. Det kommer ett januarifönster inom kort och att plocka in en ny tränare redan nu som får utvärdera truppen och korrigera det som behöver korrigeras i januari vore ultimat för Inter. Frågan är om president Erick Thohir vågar…

Något lite roligare som vi såklart ska prata om är våran härliga debutsändning av SoloCalcioTV.  Precis som vilken annan debut som helst så var den inte prickfri, men är det något jag tänker göra så är det ge oss en rejäl dunk i ryggen för att vi höll huvudet högt och kämpade oss igenom hela sändningen. Visst, ljudet var inte perfekt och sändningen laggade titt som tätt. Men vi gav er tittare något som saknats under hela säsongen 2014/15 – vi gav er en studio inför en toppmatch i Serie A. Vi gav er möjligheten att vara med och påverka innehållet i sändningen och vi visade att vi återigen tar den italienska fotbollen på det stora allvar som den, i våra ögon, faktiskt förtjänar. Förhoppningsvis kommer vi fortsätta med detta och förhoppningsvis kommer det bara bli bättre. Det roliga i detta är att det faktiskt är upp till er, kära tittare och läsare – för det är tillsammans med er som vi gör detta. På fredag är vi tillbaka med veckoprogrammet och denna gång kör vi ett nytt upplägg, hoppas ni gillar det!

Till sist…

…så önskar vi Lorenzo Insigne ett snabbt tillfrisknande. Non mollare!

…så måste vi lyfta på hatten för Juventus anfallare. Doppietta för Tevez, Morata och Llorente.

…så gratulerar vi Roberto Soriano till sin första landslagsuttagning – välförtjänt!

…så hoppas vi att Conte vet vad han gör när han plockar tillbaka Balotelli till landslaget – inte alls lika välförtjänt.

…så blir vi såklart oerhört bittra över att det ännu en gång är ett landslagsuppehåll.

Avanti!

 

Cihan Dalaba
cihan@solocalcio.se

Relaterade artiklar