Calcio

Fabio Cannavaro ryter till efter Italiens debacle

2006 lyfte han VM-pokalen i Berlin. Nu sörjer han, precis som många andra, Italiens kvalfiasko och faktumet att landet missar VM-slutspelet i Ryssland. Fabio Cannavaro uppmanar de styrande att ta sitt ansvar.

I en intervju med Premium Sport berättade legendaren om känslorna efter Italiens debacle:

– Det är tufft, svårt. Jag anser att det är en förlust för hela det italienska fotbollssystemet. Jag beklagar att det än idag finns folk som inte har förstått vilken skada som åsamkats. Det är inte spelarnas fel, utan detta är en förlust för hela den italienska fotbollen. Allt behöver nollställas och det behövs göras nya regler, framförallt vad det gäller ungdomssektorn, Serie B och Serie C. Något måste göras och nu är tillfället att göra det.

– Jag som ny förbundskapten? Nej, det finns andra mer erfarna som kommer göra det bättre. Det är inte tränarna det är fel på, det är fel på systemet. Vårt system fungerar inte längre. Vi insåg det inte efter 2010, och inte heller nu; det är det som oroar mig. Jag har ett kontrakt i Kina, i ett helt annat typ av uppdrag. So sagt, det är inte tränarna som är problemet.

– Tänk alla italienare, alla barn som inte kommer kunna heja på sitt land i sommar. Förbundet måste ta sitt ansvar. Det har gjorts en otrolig skada, även på det sociala planet. De kommande åren hoppas jag att det kommer något nytt. Jag vet inte vad vi ska göra med Serie A, för där finns det för många intressenter som styr. Jag hör ingenting om ett Serie B med bara italienare eller B-lag med bara italienare. Något måste göras.

Robin Blommé
robin@solocalcio.se

Relaterade artiklar