SPONSRAD: Janne Andersson – en man för Serie A?

janne andersson

Nu har den svenske förbundskaptenen gjort sig ett namn – kan han hamna i ett europeiskt klubblag?

Janne Andersson uppnådde nyligen nya mål med det svenska landslaget, efter att ha kvalificerat sig till sommarens mästerskap. Han är numera en man som, enligt rykten, uppmärksammas av europeiska klubblag. Samtidigt börjar Serie A, sakta men säkert, hitta tillbaka till den svenske fotbollsanhängaren. Kan kombinationen Janne Andersson och Il Calcio vara någonting för framtiden?

Tidigare i somras omfamnades man av den sedvanliga känslan av längtan efter seriestart. Nu har drygt en tredjedel av säsongen bockats av och spelats klart. Väl här kan man säga att säsongen inte riktigt följt förväntningarna. Den har istället blivit annorlunda i förhållande till lagens och spelarnas prestationer. Mest anmärkningsvärt är att en av våra egna har hamnat i rampljuset. Det är ett svenskt namn som flänger runt bland gemene mans läppar, i och utanför Italien. Dejan Kulusevski har tagit hela fotbolls-Italien med storm och den utomordentlige spelaren går från klarhet till klarhet. Men det tar inte stopp där. Fler svenskar tar stora kliv i den magnifika sportens värld i stövelns land. Mattias Svanberg cementerar sin plats på Bolognas mittfält, Robin Olsen står för makalösa parader i Cagliari, Albin Ekdal håller på att bli en fanbärare i Sampdoria och Ricardo Gagliolo verkar vara omöjlig att rubba bort från Parmas startelva.

Det har sannerligen varit en svensk Serie A-boom på sistone – och de blågula Calcio-supportrarna kan skatta sig lyckliga. För det här ser ut att utvecklas, pågå ett tag och gå en fin framtid tillmötes.

I veckorna har ryktena flödat kring den svenska förbundskaptenen och att han minsann ska ha blivit kontaktad av en rysk storklubb. Det är ju fantastiskt i sig och det skulle vara underbart om han fick ett erkännande i en europeisk klubb. Tänk då om det sker en radikalisering ur ett svenskt Serie A-perspektiv på en annan position. Bara lek med tanken att den taktiska fotbollsgurun Janne Andersson skulle skriva på för en Serie A-klubb. Visst hade det varit fantastiskt?

Det var ett tag sedan vi fick se en svensk på den scenen senast. Där och då var det Sven-Göran Eriksson, och vi minns nog alla vad åstadkom tillsammans med Lazio, bland annat.

Det bästa med att hallucinera fram en bild av en framtid för Andersson i Serie A, är att den absolut inte är omöjlig. Den saken lyfts på EM-fotboll.se, i deras artikel om att Janne Anderssons briljans kan vara något för Serie A. I artikeln menar de på att hans taktiska egenskaper, förmåga att anpassa sig efter motståndet och fantastiska ledarskap hade varit en matchats med den italienska fotbollen på ett unikt sätt. För några år sedan var han högst bidragande i bragden på San Siro, vilken varken har glömts eller förlåtits av befolkningen nere i Italien.  Hans namn har man säkerligen lagt på minnet.

För visst kan man se Janne sukta på en Limoncello efter en härlig Pasta alla Norma, eller en Aperol på kvällskvisten?

Bollen är i alla fall i rullning – med förbundskaptenens namn nedskrivet. Det är inte alls omöjligt att den tillfälligt slutar rulla i Italien.

Kanske i Ferrara. Eller varför inte Udine?

Artikeln är i samarbete med EM-fotboll.se