Roma

”Vinna CL, bygga stadion och behålla håret”

Var ser Romas ägare James Pallotta klubben om fem år?
– Vi har en ny stadion, vunnit Champions league, vunnit en Scudetto, vunnit Coppa Italia och så kanske jag kan få behålla lite av det hår jag har kvar, säger han till ESPN.

Man skulle med fog kunna hävda att kvällens drabbning i semifinalen i Champions League är ett amerikanskt östkustderby – ett Derby della Boston. James Pallotta är född strax utanför Boston och är dessutom delägare och styrelsemedlem i klassiska Boston Celtics. John Henry är inte född i Boston, men förutom att äga Liverpool äger han även Boston Red Sox, basebollklubben som för övrigt även James Pallotta försökte ta över i början av 2000-talet.

I en artikel i Wall Street Journal påpekas det att de två männen, som nu alltså tävlar om att föra sina respektive klubbar till världens mest prestigefulla fotbollsfinal, varit vänner i över ett årtionde. När Mohamed Salah skulle flyttas från Roma till Liverpool skedde det över en lunch i centrala Boston mellan två goda vänner.

– Jag sade åt honom (Henry) att eftersom han gnällde lite över att de betalade för mycket för Salah skulle ta notan för lunchen, säger James Pallotta i intervju med ESPN.

Wall Street Journal noterar även att de två vännerna kunnat konstatera att det inte alls är lika lätt att tjäna pengar på fotbollsklubbar i Europa som att äga professionella idrottslag i USA. I Europa delas inte intäkterna från souvenirförsäljning lika mellan klubbarna, det finns inga lönetak och det går till och med att åka ur en serie, något klubbägarna i USA inte behöver oroa sig över. i Europa styrs klubbarnas intäkter även i extremt stor utsträckning av om de lyckas kvalificera sig för Champions League och hur långt de går i turneringen.

Men trots att kvällens match därmed både är en sportslig och ekonomisk thriller kommer varken James Pallotta eller John Henry vara på plats. Henry är kvar i Boston medan James Pallotta på grund av vidskeplighet aldrig ser bortamatcher på plats.

– Jag tänker inte säga offentligt var jag tänker se matchen, men det finns en italiensk restaurang i London som Franco Baldini och några av oss har sett matcher på tidigare, så vi sitter på övervåningen på den.

I intervjun med ESPN säger även James Pallotta att en av nyckelfaktorerna till att nå långt i Champions League år efter år är bra intäktsströmmar, där han nämner den planerade nya stadion i Rom som avgörande för att kunna öka intäkterna.

– Men å andra sidan handlar inte allt om pengar. Orsaken till att vi lockade över Monchi till Roma är för hans expertis när det gäller att hitta unga spelare och bygga ett lag utan stora ekonomiska resurser.

Till sist får han frågan om han på nytt tänker bada i en fontän i Rom om Roma slår ut Liverpool och om han i så fall har råd med böterna.

– Böterna var inget. Jag menar, 450 dollar var inte så farligt, jag sade ju efteråt att jag skulle ge 230.000 euro för att fixa fontänen framför Pantheon. Jag tror jag är klar med det där fontänbestyret, men det finns många andra roliga typer av bestyr i Rom att ägna sig åt.

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar