Champions League

Di Francesco: ”De måste vara bra för att vi ska göra det”

Imorgon tisdag spelas den första Champions League-semifinalen mellan Roma och Liverpool och romarna inleder på bortaplan i England.

Romas tränare Eusebio Di Francesco mötte det samlade pressuppbådet under presskonferensen på måndagskvällen:

Vad är dina första tankar nu när ni är här?

– Framförallt de vackra engelska arenorna. Jag föreställer mig redan morgondagens atmosfär. Det kommer vara en miljö vi inte är vana med, och de kommer ha supportrarna i ryggen.

Klopp har sagt att båda lagen är här av en anledning. Vad måste Roma se upp med?

– En massa saker. De spelar på hemmaplan. Vi spelar med känslan att ha våra supportrar i ryggen och styrkan av att vi spelar tillsammans. Det är fundamentalt att spela än mera som ett lag och få ihop kollektivet och dess prestation, nu mot ett annat motstånd. Vi måste vara i nivå för att kunna tävla.

I helgen i Ferrara spelade Roma ur många aspekter utmärkt. Vi pratar om en annan planet nu, men kan det bli fundamentalt att gå ut på planen med det spelet i ryggen och försöka få Liverpool att springa i tomma intet och förlora energi?

– Jag anser att vi möter en helt annan typ av motståndare, de är väldigt aggressiva. De har stora kvaliteter och är det laget som är bäst på att utnyttja ytan i djupled. En individuell dribbling eller liknande manöver kan göra att vi tar oss ur pressen men vi kommer hit för att spela fotboll. Vi har vårt koncept och vi ska utnyttja deras brister och inte gå i deras fälla. Man kan inte jämföra Ferrara med Liverpool. Koncepten vi har har kommit med tiden och vi har skaffat oss bättre mental styrka. Jag hoppas att vi kan ta med oss denna styrka ut på planen.

Kan ett tremannaförsvar vara en gångbar formation även mot ett helt annat motstånd som Liverpool, och vem startar; Ünder eller Schick?

– Först och främst så avslöjar jag inget om formationen, och det är 50/50 vem av dem som startar. Detta lag har lärt sig två sätt att spela och jag måste bestämma mig vilken utav dem som är det bästa lösningen. Det viktigaste är den mentala biten som vi inte får ändra på. Skillnaden kommer vara om vi kan vara korta som lag i båda riktningar. 

I den ena semifinalen finns det två favoriter och i den andra två tränare som har liknande idéer. Den som hamnar i finalen kommer att representera det nya?

– Klopps filosofi gillar jag verkligen och han har visat upp sin fotboll, inte bara här utan även i Borussia Dortmund. Jag är glad men även orolig över att möta honom då det på andra sidan finns det en tränare som har liknande idéer. Jag måste fortfarande göra mycket men jag är stolt över att vi är här och vi har för ambition att gå vidare. 

Man prata mycket om Liverpools anfall. Alisson är i bra form, hur mycket förtroende har du för honom inför denna match?

– Man kan inte förlita oss på en enda spelare. Liverpool är inte bara Salah, men de tre där framme vet hur de ska samarbeta och det gör mycket. Alisson är en del av laget, en duktig målvakt och är redo för denna match, precis som alla uttagna 22 spelare.

Är det rätt att tro att ni ska trycka ihop det på mitten för att förhindra deras djupledspel?

– Backa hem? De måste vara bra för att få oss att göra det. Det kommer finnas perioder av det slaget och då kommer vi försvara oss tillsammans. Vårt huvudkoncept är att vara korta och utgå från vart bollen är. 

I en intervju pratade Strootman om en plan för att stoppa Salah. Fanns det även en sån plan för Messi? Skulle du tyckt om att tränat egyptiern?

– Kevin (Strootman) har blivit med napoletanare än holländare. Vi har inte förberett matchen utifrån en enskild spelare och jag är nöjd över att ha unga spelare såsom Ünder, som har en stor framtid framför sig. Jag har aldrig tänkt på att träna Salah. Vi ser framåt, inte bakåt. Rörande förberedelserna inför matchen så har vi koll på deras starkaste, men vi fokuserar inte bara på en spelare. 

Skulle du gilla ett äventyr i England?

– I mitt yrke så är du professionell men min tanke är att hålla mig kvar i Rom. En dag så, säg aldrig aldrig. Det ger en entusiasm att träna ett lag på en engelsk arena. Klopp kan bara säga spaghetti på italienska och jag bara hamburgare på engelska, så vi är på samma nivå. 

Källa: tuttomercatoweb.com

Robin Blommé
robin@solocalcio.se

Relaterade artiklar

Mer från Champions League