Pre- & postpartite

Summering 26a giornata

 BOLOGNA 2 – 0 GENOA
Målskyttar Bologna: 49′ Destro, 72′ Falletti.
Målskyttar Genoa: –


 INTER 2 –0 BENEVENTO 
Målskyttar Inter: 66′ Skriniar, 69′ Ranocchia.
Målskyttar Benevento: –


 CROTONE 2 – 3 SPAL 
Målskyttar Crotone: 49′ Budimir, 86′ Budimir.
Målskyttar SPAL: 37′ Antenucci, 51′ Simic, 60′ Paloschi.


 FIORENTINA 1 – 0 CHIEVO 
Målskyttar Fiorentina: 6′ Biraghi
Målskyttar Chievo: –


 SASSUOLO 0 – 3 LAZIO
Målskyttar Sassuolo: –
Målskyttar Lazio: 7′ Milinkovic-Savic, 31′ Immobile, 47′ Milinkovic-Savic.


 HELLAS VERONA 2 – 1 TORINO 
Målskyttar Hellas Verona: 12′ Valoti, 77′ Valoti.
Målskyttar Torino: 49′ Niang


 SAMPDORIA 2 – 1 UDINESE 
Målskyttar Sampdoria: 35′ Silvestre, 83′ Zapata
Målskyttar Udinese: 95′ Silvestre (självmål)


 JUVENTUS – ATALANTA 
Matchen uppskjuten på grund av snöoväder.


 ROMA 0 – 2 MILAN 
Målskyttar Roma: –
Målskyttar Milan: 48′ Cutrone, 74′ Calabria


CAGLIARI 0 – 5 NAPOLI 
Målskyttar Cagliari: –
Målskyttar Napoli: 29′ Callejon, 42′ Mertens, 61′ Hamsik, 73′ Insigne, 90′ Marco Rui.


Den 26:e omgången av 2017/18 års Serie A sparkades igång redan på fredagskvällen. Stadio Renato Dall’Ara var skådeplatsen och matchen spelades mellan de två svenskklubbarna Bologna och Genoa. Så väl Filip Helander som Oscar Hiljemark fanns med från start och de båda spelade samtliga 90 minuter. Emil Krafth, som spelade hela matchen i den föregående omgången, var dock åter förpassad till bänken. Matchen vanns till slut av hemmalaget som för dagen var numret större än sina konkurrenter. Noterbart var att Mattia Destro noterades för sitt blott sjätte mål för säsongen.

Fredagens andra match spelades mellan det hårt pressade Inter och det på förhand redan uträknade Benevento. Kniven var mot strupen för Luciano Spalletti som till råga på det pressade läget dessutom valde att bänka lagkaptenen, tillika lagets bäste målskytt, Mauro Icardi. Eder startade ensam på topp, men då ingen av de offensiva spelarna levererade räddades de blåsvarta istället av lagets båda mittbackar som stod för var sitt mål.

Lördagens lunchmatch var trots den tidiga avsparken en riktigt sprakande tillställning. Viktiga poäng stod på spel när Crotone tog emot SPAL hemma på Stadio Ezio Scida. Marcus Rohdén, som under vintern haft en tung period med lite speltid, var åter förpassad till bänken. Från sidan fick Knättesonen dessutom se till lag gå förlorande i den målrika kampen, och SPAL är nu endast ett poäng bakom Crotone som allt jämt befinner sig över det beryktade nedflyttningsstrecket.

I Florens höll Fiorentina processen kort mot ett uddlöst Chievo som inte kunde följa upp förra omgångens vinst mot Cagliari. Vänsterbacken Cristiano Biraghi stod för en riktig kalasträff redan i den 6:e minuten – ett mål som visade sig håll hela matchen ut.

I den eviga staden går Simone Inzaghis Lazio fortsatt starkt. Trots europaspel och tufft schema med så väl Serie A som Coppa Italia mönstrades bästa möjliga elva, varpå man relativt enkelt kunde utmanövrera gästande Sassuolo. Sergej Milinkovic-Savic stod för ännu en superb prestation på innermittfältet, och frågan är hur länge Inzaghi får behålla sin serbiske guldklimp.

Tre oerhört viktiga poäng lyckades även Hellas Verona spela sig till då man hemmaslog Torino med 2-1. Mattia Valoti stod för två fina mål som nu betyder att Veronaklubben på allvar hänger på SPAL i kampen om spel i högstaligan även nästa år. Noterbart är att den pånyttfödde Mbaye Niang gjorde Torinos enda mål, och att Walter Mazzarri ännu inte tycks ha fått ordning från spillrorna från Sinisa Mihajlovic.

I Genua kom Sampdoria tillbaka starkt efter uddamålsförlusten mot Milan förra veckan. Matias Silvestre hamnade i målprotokollet åt båda håll och Duvan Zapata stod för ett fantastiskt coast-to-coast- mål med avslutande lobb i bortre gaveln. Än håller således Marco Giampaolos mannar den sista europaspelsplatsen.

I Turin blev den väntade stordrabbningen mellan Juventus och Atalanta uppskjuten på grund av massivt snöfall. När matchen ska spelas är inte officiellt ännu. Snökaos väntade också i Rom där man på måndagen stängt samtliga skolor och beordrat invånarna att hålla sig inomhus. På söndagskvällen spelades dock en värmande tillställning mellan Roma och Milan. Matchen i sig blev dock aldrig så jämn som många förutspått. Med Edin Dzeko på bänken och en märkbart blek Radja Nainggolan visade istället Milans Alessio Romagnoli och Leonardo Bonucci upp sig från sina bästa sidor och i den andra änden av planen sprang en outtröttlig Patrick Cutrone hål i Romas försvar. Gennaro Gattuso har bevisligen fått rättsida på Rossoneri och har nu fem raka vinster i tävlingssammanhang. Kontinuiteten i startelvan har visat sig vital, och spelartruppen har verkligen slutit upp bakom den nye ledaren.

I omgångens sista match passade slutligen Napoli på att utnyttja Juventus inställda match på bästa sätt genom att sätta ytterligare press på den gamla damen. Cagliari besegrades bekvämt, och avståndet ner till de svartvita är därmed alltjämt intakt, vilket borgar för en oerhört spännande vår med tanke på att de nu längre inte behöver tänka på något europacupspel.


Omgångens utropstecken: Det må vara ett redan uttjatat ämne de senaste veckorna – men Gennaro Gattusos intåg i AC Milan måste trots det ses som oerhört sensationellt. Efter klubbens dystra historik av tidigare spelare i tränarpositionen, mardrömsstarten mot Benevento och en hel stad som hållt andan har klubben inte bara ryckt upp sig resultatmässig utan också spelmässigt. Milan har nu fem raka vinster i tävlingssammanhang, och mot Roma visade laget å nyo att man ser ut att gå en riktigt spännande vår till mötes.


Omgångens spelare: Sergej Milinkovic-Savic – Den 22-årige serben spelade under söndagen ut hela sitt register i matchen mot Sassuolo. Två nya mål och en prestation som ger skall över hela fotbollseuropa.


Omgångens mål: Duvan Zapatas mål till 2-0 mot gamla laget Udinese var inte bara en uppvisning i sprint. Det var även en lektion i speluppfattning och tekniskt utförande. Magnifico!


 

 

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar

Mer från Pre- & postpartite

Pre- & postpartite

Prepartite 3:a giornata

Pre- & postpartite

Postpartite 29a giornata