Pre- & postpartite

Europa League 6a Giornata Summering

 ATALANTA 1–0 LYON 

Målskyttar Atalanta: 10´ Petanga
Målskyttar Lyon:

 RIJEKA 2–0 MILAN  

Målskyttar Rijeka: 7´ Puljic, 47´ Gavranovic
Målskyttar Milan:

 ZULTE-WAREGEM 3–2 LAZIO 

Målskyttar Zulte-Waregem: 6´ De Pauw, 60´ Heylen, 83´ Iseka
Målskyttar Lazio: 67´ Caicedo, 76´ Leiva


Redan inför den avslutande omgången stod det klart att både Milan och Lazio skulle stå som segrare i sina respektive grupper. För Atalantas det gällde det att ta minst en poäng hemma mot Lyon för att göra detsamma, och därmed fullborda en fin italiensk Europa League-höst. Och fansen på den tillfälliga hemmaarenan Mapei Stadium behövde inte vänta länge på att få jubla. Redan efter tio minuter skulle Andrea Petagna hemmalaget ledningen efter att Hans Hateboer försökt sig på ett volleyavslut i straffområdet. Felträffen från holländaren blev till en perfekt passning mot den bortre stolpen där Petagna visade styrka bland Lyonförsvarare och skarvade in 1-0 via pannan. Efter den tidiga ledningen kunde hemmalaget slappna av och Lyon var aldrig nära en vändning. I och med segern tog Atalanta hem segern i den på förhand svåra Grupp E. Otroligt imponerande!

I den kroatiska hamnstaden Rijeka skulle Milan avsluta gruppspelet där man ställdes mot ett hemmalag som jagade en slutspelsplats. Och det skulle inte börja väl för Gattusos mannar.
Redan i den sjunde klev Rijekas Jakov Piljic fram och dunkade in 1-0 från 30 meter på en magiskt slagen frispark bakom en chanslös Marco Sturaro. Det reservbetonade Milan stod för det mesta av bollinnehavet men lyckades aldrig mäkta med att spräcka nollan. Istället kunde hemmalagets Mario Gavranovic utöka ledningen till 2-0 tidigt in i den andra halvleken, ett resultat som också stod sig matchen ut. Därmed får Gennaro Gattuso fortsätta vänta på sin första seger som Milantränare.

För Lazios del innebar den sista omgången en resa till Belgien och ett möte med Zulte-Waregem. Simone Inzaghi valde som väntat att lufta hela ordinarie startelvan och det dröjde inte länge innan hans reserver fick se hemmalagets Nill De Pauw nicka in ledningen. Även 2-0 skulle komma innan Felipe Caicedo kunde reducera på passning från en inhoppande Lucas Leiva. Och tio minuter senare skulle brassen mycket läckert klacka in kvitteringen efter att hemmalaget inte fått undan bollen i eget straffområde. Men Zulte-Waregem skulle få sista ordet. Med sju minuter kvar dundrade Leya Iseka in 3-2 med ett mäktigt skott utanför straffområdet och med det förlorade Lazio gruppspelets sista match.

Lottningen till slutspelet sker på måndag den 11 december kl. 13.00. Förutom gruppsegrande Atalanta, Lazio och Milan kommer även Napoli finnas med när bollarna ska dras ur skålen.


Omgångens mål: Jakov Puljics ledningsmål för Rijeka kan man se hur många gånger som helst!

Olle Bengtsson
olle@solocalcio.se

Relaterade artiklar