Pescara

Muntari: ”Rasismen finns i varje match”

I en lång intervju med brittisk press berättar Sulley Muntari om helvetet han upplever på de italienska fotbollsarenorna. 

I matchen mellan Pescara och Cagliari fick Sulley Muntari höra rasistiska nidramsor om sig själv. För detta lackade han ur och påpekade publikens beteende för domarna, vilket han straffades för. Detta har väckt stor uppmärksamhet i hela fotbolls-världen. Nu har CNN gjort en lång intervju med den förre Inter- och Milanspelaren där han berättar om helvetet han tvingas uppleva varje helg som mörkhyad fotbollsspelare.

– På planen är jag en tuff kille, men utanför planen är jag en känslig kille. Jag är mänsklig. Jag har varit med om en del, men aldrig tidigare har jag känt som jag gör nu. Den här gången tog jag verkligen in det. Jag stod inte ut mer. Jag börjar känna alla känslor igen un när jag pratar om det. Det är svårt att prata om.

Hur ofta sker det?

– Det händer ofta. Varje match. Även i gårdagens match mot Crotone. Jag satt på bänken, men det hände. Det skedde mot en spelare som spelade, från läktarna. Hur ska vi tackla detta?

Skulle du stötta att spelare protesterar genom att strejka?

– Ja, det skulle jag. Självfallet. Jag skulle vara den första. Jag skulle vara en del av det. Jag skulle göra vad som helst för frågan.

Muntari har varit runt i både Europa och utanför Europa och spelat fotboll. Rasismen finns överallt, men i Italien sticker den ut.

–  Jag vill inte bara trycka ned Italien. Men kolla på England och engelsk fotboll, den är helt annorlunda. Jag spelade där, jag hörde aldrig någon sådan ramsa där. Jag vet inte varför det är så i Italien. Jag vill veta varför, men jag vet inte. Sprickorna och skillnaderna i samhället påverkar. Det kan vara frustration, det finns inget jobb eller aktivitet. Det kanske beror på att jag kommer till deras land för att jobba, det är en del av rasismen.

Har det blivit värre sedan du kom som ung till Italien?

– Sedan jag kom till Italien har det blivit värre. Italiensk fotboll är en av den bästa fotbollen i världen. Vi har fantastiska spelare i en fantastisk liga. Detta borde inte hända i italiensk fotboll.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar