Milan

Il Sole: Milan är i Ellotts händer – detta händer nu

I fredags skulle Yonghong Li betalat av en skuld på 32 miljoner euro till Elliott Management. Det gjorde man inte, och trots att kinesen kämpar med näbbar och klor för att klamra sig fast vid klubben verkar det inte som att han lyckas. Milan styrs inom kort officiellt av Elliott Management.

Elliott Management är ett holdingbolag som hjälpte Yonghong Li med ett jättelån då denne köpte Milan från Silvio Berlusconi. Kinesen har däremot misslyckats med att betala tillbaka delar av lånet (med hög ränta) i tid, så nu jobbar Elliott på att juridiskt ta över klubben, detta enligt ekonomitidningen Il Sole 24 Ore. 

Li ska ha varit i London för att försöka få till ett förhandskontrakt med ryssen Dmitry Rybolovlev, vars familj idag styr AS Monaco, men utan Elliotts samtycke kommer det inte att gå längre. Och Elliott Management verkar inte vilja sälja klubben till Rybolovlev.

Det finns olika alternativ för hur Elliott kommer agera nu. Det första som kan slås fast är att Elliott inte kommer driva klubben i det långa loppet, utan man kommer att försöka sälja till ett så bra pris som möjligt. Om det är genom att sälja per omgående, eller om det innebär att göra en del förändringar i klubben och sedan sälja återstår att se. Ska man sälja snabbt säger Milano Finanza att familjen Ricketts ligger bäst till hands, medan andra källor (till exempel La Stampa) har hävdat att att VD:n Marco Fassone kommer att sparkas och ersättas för att under några månader strukturera upp klubben, och därefter sälja till ett något högre pris.

Vad händer då nu? Den kommande veckan ska Elliott Management se till att få alla officiella dokument på plats så att man kan bli majoritetsägare av klubben. Samtidigt skriver Il Sole att Yonghong Li kommer försöka göra detta till en mer utdragen juridisk process, för att inte tappa sitt styre.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar