Milan

Experterna: här är de bästa spelarna i Milans historia

AC Milan är en av Italiens mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar genom tiderna. Totalt har man vunnit Serie A hela 18 gånger och stått som segrare i Champions League vid sju tillfällen. Bortsett från två säsonger i början av 80-talet har laget alltid spelat i den högsta serien.

De senaste säsongerna har det dock gått trögt för klubben. Milan har inte lyckats placera sig bättre än sexa under de fyra senaste säsongerna, och inför säsongsstarten om några veckor är förväntningarna ljumna. Spelbolaget Bethard (som Zlatan för övrigt är delägare i) ger skyhöga 19 gånger pengarna på att Milan kommer stå som segrare i Serie 2018/19. Dessutom är laget avstängt från Europaspel den kommande säsongen på grund av finansiella problem.

Men trots att ”Rossoneri” har några tuffa år bakom sig så kan man alltid blicka tillbaka på sitt otroliga track reckord. Förutom alla liga- och Europa Cup-segrar så har några av världenshistoriens bästa spelare representerat klubben.

Vilka dessa är råder det till viss del delade meningar om.

Inför säsongsstarten i Serie A gör vi en tillbakablick och presenterar listor från tre fotbollsexperter med de främsta Milan-spelarna genom tiderna.

Lorenzo Medici – Italienbloggare på Fotbollskanalen

Fotbollskanalen Serie A-expert Lorenzo Medici listade för ett par år sedan historiens tio främsta Milanspelare.

Medici utsåg Paolo Maldini som nummer ett genom tiderna. Motiveringen var att Maldini var trogen Milan under hela sin karriär (25 år och över 900 matcher totalt), och är en av de bästa ytterbackarna som världen någonsin skådat.

Efter Maldini hamnade Gianni Rivera på andraplats, Marco Van Basten på tredjeplats och Franco Brasei på fjärdeplats.

Greg Lea – fotbollsjournalist

Den brittiska fotbollsjournalisten Greg Lea har skrivit artiklar för bland annat FourFourTwo, The Guardian och ESPN. I höstas publicerade han en lista för spelbolaget Betsson med sina topp-10-Milanspelare genom historien.

Precis som Medici håller Lea Paolo Maldini som solklar etta. Andraplatsen anser dock Lea tillhöra Franco Baresi, som likt Maldini tillbringade hela sin karriär i Milan.

Lea tycker även att Andrea Pirlo och Alessandro Costacurta platsar i startelvan – två spelare som inte finns med på Medicis lista.

Övriga spelare som finns med på Leas lista är: Van Basten, Nordahl, Rivera, Shevchenko, Gullit och Kaka.

Fotbollssajten Goal

Goal är en av världens största fotbollssajter med över 530 reportrar i mer än 50 länder. För ett par år sedan publicerades en lista på sajten med historiens främsta Milanspelare.

Plats 1 – 9 påminner väldigt mycket om de övriga experternas listor: Maldini på förstaplats, följt av Van Basten, Baresi, Rivera och Shevchenko. En uppstickare är däremot Filippo Inzaghi som Goal tycker, till skillnad från både Medici och Lea, tar plats bland topp 10.

På plats 11 – 20 finns några riktigt klassiska namn med, bland annat Paulo Maldinis pappa Cesare Maldini, som spelade för klubben mellan 1954–1966 och var kapten i fem säsonger, Pierino ”the Pest” Prati, som gjorde hattrick i Europacup-finalen mot Ajax 1969, och den uruguayska anfallaren Juan Schiaffino som tillsammans med bland annat Gunnar Nordahl hjälpte Milan att plocka hem tre ligatitlar på 50-talet.

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se

Relaterade artiklar