Chievo

Mercatosummering: Chievo

Hur nöjda bör klubb Chievo-fansen vara med klubbens mercato?

Chievo är en av de klubbar som suttit lugnast i båten under sommarens mercato. Under säsongen 15/16 överraskade man många då man slutade på en meriterande niondeplats. Klubben har nu fått behålla majoriteten av spelarna som gjorde det då, och ur den synvinkeln bör man vara relativt nöjda. Däremot har man inte varit speciellt aktiva på att få in nya spelare och ur det perspektivet har man totalt sett gjort en ganska slätstruken mercato.

Vad har man värvat för anmärkningsvärt?

Av de relativt få värvningar som man gjort är antagligen Jonathan de Guzman den mest anmärkningsvärda. Den holländska mittfältaren slog igenom med dunder och brak i Feynoord under 2005 men efter det har de Guzman haft en betydligt brokigare karriär. Efter att ha gjort relativt mediokra insatser i så väl Mallorca, Villareal, Swansea, Napoli och nu senast Carpi finns givetvis stor osäkerhet gällande huruvida han ska lyckas med att ta steget i Chievo eller inte. Skulle han göra det vore det dock en jätteförstärkning för klubben.

Vilka har försvunnit? Är det tunga tapp eller bra försäljningar?

Totalt har elva spelare lämnat Chievo under sommarens mercato. De flesta försäljningar har varit i form av ungdomsspelare som man inte valt att förlänga med eller som man valt att låta gå på lån för att få mer speltid. Det största tappet utåt kom dock i form av en betydligt äldre spelare, nämligen lagets 38-årige förstemålvakt Albano Bizzarri som lämnade på fri transfer. I övrigt bör nämnas att Paul-José M’Poku sent lämnade på lån till Panathinaikos.

Vilken är Chievos bästa affär sommaren 2016?

Vittorio Parigini är kanske inget namn som smäller jättehögt när Serie A:s anfallare ska summeras och rankas. Den 20-årige italienaren har dock haft ögonen på sig under en längre tid och spelat i  både Torino och Juve stabia. Under de två senaste säsongerna har Parigini huserat i Perugia där han på regelbunden basis fått spela seniorfotboll och fått goda vitsord. Antagligen lär Parigini inte vara en spelare som går direkt in i startelvan men han är likväl ett fint tillskott i Rolands Marans anfallsuppsättning.

Vilken är Chievos sämsta affär sommaren 2016?

När 38-årige Albano Bizzarri inte förlängde sitt kontrakt var det många som hoppades att man skulle våga ge chansen till en yngre målvakt. Både Andrea Seculin och Alessandro Confente aspirerade på platsen men i slutändan valde man istället att ta hem 37-årige Stefano Sorrentino som mellan 2009 och 2012 spelade 131 matcher innan han lämnade för Palermo 2013.

Betygsätt Chievos mercato sommaren 2016 (skala 1-10).

5 – Man har lyckats behålla stommen från det lag som överpresterade under den föregående säsongen. Däremot har man misslyckats med att fylla ut truppen ytterligare och nog hade man behövt några större tillskott för på riktigt kunna hota om en bättre placering än 2015/16.

Alla värvningar: 

IN: De Guzman (Napoli, p.), Parigini (p, Torino), Sorrentino (svincolato), Bartoletti (d, Cesena), Andreoli (d, Cesena), Sarini (d, Cesena), Da Re (d, Vittorio Falmec), Gennari (d, Latina), Isufaj (p, Arezzo), Cinelli (d, Cagliari), Bani (d, Pro Vercelli), Alonzi (d, Pro Vercelli), Cruz Pereira (d, svincolato), Bastien (d, Anderlecht), Roma (Atalanta, d.).

UT: M’Poku (p, Panathiakos) Bizzarri (svincolato), Marchionni (d, Pro Piacenza), Leris (p, Juventus), Pinzi (svincolato), Daprelà (p, Bari), Gatto (p, Santarcangelo Calcio 1926), Bani (p, Pro Vercelli), Alonzi (p, Pro Vercelli), Lazarevic (p, Karabukspor), Cruz (p, Fidelis Andria).

d=köp/försäljning
p=lån
svincolato=Bosman
fp=avslutat lån

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar