Lazio

”Kommer alltid stå i tacksamhetsskuld till Inzaghi”

I en stor intervju med Corriere dello Sport berättar Ciro Immobile om hur han vantrivdes i Tyskland och hur tacksam han är gentemot Lazios tränare Simone Inzaghi som gjort honom till en stjärna i den eviga staden.

I intervjun med Corriere dello Sport berättar Ciro Immobile om den enkla uppväxten i Torre Annunziata utanför Neapels. Pappan arbetare i en fabrik som reparerade gamla tåg och mamman jobbade bland annat som hushållerska och barnvakt. I pojkrummet hängde planscher på det italienska landslaget och Juventus, som Ciro Immobile höll på som barn.

– I mitt rum fanns också tiotals bollar, ett litet mål och massor med tidningar. Jag och min bror brukade tillverka bollar av papper eftersom vår mamma alltid klagade på att vi hade sönder så mycket om vi spelade med en plastboll. Så vi tejpade ihop en pappersboll som gick bra att spela med utan att något gick sönder.

Storebrodern fastnade aldrig för fotbollen, men från fyra års ålder spelade Ciro Immobile i Torre Annunziatas fotbollsskola. Egentligen var han för ung för att började spela, men eftersom pappan kände skolans president gick det bra.

– Jag har alltid spelat anfallare och jag har alltid gjort massor med mål. Jag tyckte om att spela, gick igenom hela fotbollsskolan och sedan flyttade jag till Salerno för att spela med Salernitana.

Ciro Immobile berättar att han alltid fick ett stort stöd hemifrån, i synnerhet från pappan.

– Min pappa fick se mig förverkliga hans dröm. När han var liten spelade han fotboll, men de var många syskon och tyvärr lät aldrig hans pappa, min farfar, honom förverkliga sin dröm om att bli fotbollsspelare.

Efter ett år i Salerno gick 15-åriga Ciro Immobile vidare till Sorrento. Där fick Juventus upp ögonen för honom och tog honom till Turin. Han beskriver tillvaron i Turin som svår, men han firade på samma gång stora framgångar i ungdomslagen. Trots detta, och trots att öste in mål under en utlåning till Pescara säsongen 2011-2012, blev det aldrig något spel i det vitsvarta favoritlaget för Immobile.

– När jag spelade för Genoa i Serie A hade Conte behov av en anfallare, men Genoa accepterade inte så jag missade den möjligheten. När jag sedan vann skytteligan med Torino komplicerades allt av att det är svårt att gå till ett annat lag i samma stad, så jag och Juventus gick skilda vägar.

Sejouren i Dortmund efter skytteligavinsten i Torino blev inte speciellt lyckad för den italienske bombern, något han bland annat säger berodde på att han inte trivdes i Tyskland.

– Det var svårt för mig att bo i Dortmund. Jag var ensam, långt från familjen och jag förstod inte språket. När vi tränade fanns det tolkar som översatte vad tränaren sade, men utanför fotbollen var allt jättesvårt.

De tyska tidningarna drev även en kampanj mot Ciro Immobile.

– Jag vet faktiskt inte varför de gjorde så. Jag tror det kan handla om fördomar eftersom de genast när jag kom började publicera artiklar om att medan Bayern hade värvat från Real Madrid hade Dortmund köpt från Torino.

Medan Immobile inte har mycket till övers för Tyskland, trivdes han desto bättre i Spanien.

– Jämfört med Dortmund är Sevilla en vacker stad, människorna är varmare, lite som i södra Italien. Jag hittade ett fint hus och trivdes jättebra. Tyvärr var jag aldrig tränarens förstaval, så till slut bad jag om att få lämna klubben.

De två lag Ciro Immobile trivts bäst i är, föga förvånande, Torino och hans nuvarande klubb Lazio.

– När jag kom från Genoa, där det hade gått riktigt dåligt, till Torino gav mig Ventura förtroendet från början. Han har alltid trott på mig. Det var ett fantastiskt år där jag vann skytteligan och laget kvalificerade sig för Europa League. I dag har mister Inzaghi gjort att jag fått tillbaka mitt självförtroende och gjort mig till en stjärna i en klubb som ligger i Italiens viktigaste stad. Jag kommer alltid att vara tacksam mot honom.

För tillfället gör Ciro Immobile stor succé i Lazio och är en av de viktigaste kuggarna i Venturas landslag. Immobile anser att Lazio har goda chanser att närma sig topplagen i Serie A och tror förstås även att Italien kvalificerar sig för VM.

– Gällande Lazio kan vi inte sticka under stol med att vi är inne i en viktig säsong och inte kan tappa mark mot de som ligger framför oss. Vi kommer knappast att vara på samma nivå som Napoli och Juventus, men steg för steg försöker vi närma oss dem.

– Gällande Italien tror jag att vi kvalificerar oss för VM. Vi har en tränare med viktiga idéer och vi behöver bara lite tid, men tyvärr har vi inte så mycket av den varan. Det är svårt att bli ett lag i ordets rätta bemärkelse när vi träffas så sällan. Men vi är medvetna om den styrka som finns i gruppen och även om det blir svårt tror jag vi kvalificerar oss för VM.

Och vilka är då den tuffaste försvararen Immobile stött på?

Chiellini. Bonucci, Chiellini och Barzagli var helt oslagbara.

 

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar