Calcio

Ancelotti: ”Jag är då 71, så jag har gott om tid”

Real Madrids tränare Carlo Ancelotti om vad det viktigaste är i coachrollen och om framtiden i det italienska landslaget.

FIFA.com fick en pratstund med Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti för att diskutera sina år i tränarrollen och för att blicka mot framtiden.
– Jag är en coach som verkligen gillar sitt jobb, som fortfarande har kul och som försöker ha en nära relation med sina spelare. Jag är en som genom att jobba invid spelarna försöker uppnå målen klubben väntar sig att vi ska göra. Under min karriär har jag jobbat på den högsta nivån med diciplinerade och professionella spelare runt mig. Jag skulle säga att ju högre nivån är, desto ansvarsfulla och professionella är spelarna. Det gör allting väldigt enkelt, speciellt i Real Madrid. Här har jag hittat en grupp som är väldigt fokuserad, väldigt motiverad och som jobbar som ett lag. De kommer överens bra och det gör allting mycket enklare.

Ancelotti anser att taktik är viktigt och har bland annat i sin bok tryck på många taktiska punkter han anser vara viktiga, dock är det inte prioritet ett.
– Jag tycker i nuläget att det mentala spelet är det viktigaste. Det är essentiellt att hålla truppen motiverad, även de som inte får speltid. Sedan kommer den taktiska biten också. Som tränare är det viktigaste relationen man har med sina spelare. Du kan komma med bra idéer, men det är upp till spelarna att utföra dessa på planen. Om du har den bra kontakten med spelarna så kommer de ta in dina tankar mycket lättare.

Efter sina år i bland annat Milan, Chelsea, PSG och Real Madrid är det nu många som placerar honom i det italienska landslaget i framtiden. Ancelotti förnekar inte heller intresset.
– I Italien är historien skriven så att vi når VM-final var 12:e år. Vi gjorde det 1970, 82, 94 och så 2006. Om mönstret fortsätter når vi finalen 2018 och då tror jag Antonio Conte fortfarande leder laget. Sedan finns det en annan story: Vi spelar final var 12 år men vinner titeln var 24:E. Vi gjorde det 1982 och 2006 så följer vi det mönstret blir det seger 2030. Jag är då 71, så jag har fortfarande gott om tid…

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar