Marknaden AS Roma

En grupp amerikanska investerare tog över Roma officiellt den 16 april 2011. Det var Thomas Di Benedetto i spetsen med James Pallotta i bakgrunden under det första året. Pallotta tog över ansvaret helt den 27 augusti 2012 efter att ha stått i bakgrunden i lite mer än ett år. Jänkarnas ambition var att göra Roma till ett slagkraftigt lag i Italien för att sedan vara ett lag att räkna med ute i Europa.

Pallotta hade även ambitionen att göra Roma till ett starkt varumärke, enligt den Bostonfödde affärsmannen var Roma ett av världens mest undervärderade varumärken med tanke på den historian som staden har. Det finns väldigt mycket marknadsandelar att plocka ute i fotbollsvärlden, för att göra det måste man bli störst digitalt. Pallotta satte ihop ett marknadsteam, en digital avdelning, en tv-station och en radiostation. Innan amerikanarnas inträde fanns det inte en officiell radiostation för klubben AS Roma, men däremot fanns och finns än idag över 20 stycken radiostationer som talar nästan dygnet runt om vad som händer i Roma. Pallotta insåg att han måste ha en egen kanal där han kan styra nyheterna. Genom dessa åtgärder skulle amerikanarna generera en stor vinst på sikt, man ville göra Roma till alla fotbollssupportrar andra lag att ha nära hjärtat.

Pallotta har slagit fast nu under 2019 att Roma är den bästa klubben i världen digital men hur har det gått på fotbollssidan för herr Pallotta. Han har fått kritik under åren från fansen att han endast är där för att göra pengar och inte bryr sig om klubben. Dessa påståenden har fått Pallotta att gå ut i media och basunera ut att Roma inte är någon supermarket där klubbar kan gå och plocka vad de vill. Frågan är ju om han själv tror på det han säger.

Hur har det då egentligen sett ut på spelarfronten under åren, vi tar avstampet från Sabatinis sista år som sportchef.

Den intensivt cigarettrökande sportchefen Walter Sabatini hade posten som sportchef i Roma från den 18 april 2011 till den 6 oktober 2016 innan han lämnade uppdraget. In som ersättare och caretaker säsongen ut gavs till Sabatinis adept Frederic Ricky Massara, Massara som gått vid sin mästares sida under flera års tid. Under Sabatinis era i klubben sålde han spelare för nästan 400 miljoner euro, han lyckades föryngra truppen, höja truppens värde varje säsong samt göra den slagkraftigare varje år. Största misslyckandet som Sabatini kan tillskrivas är värvningen av Juan Manuel Iturbe, en spelare som ryktades till Juventus

Under hösten och våren 2016/2017 var klubbledningen ute efter en ny sportchef. Klubbledningen visste vad man ville ha, en sportchef som är bra på att sälja spelare dyrt och ta in billiga ersättare som presterar bra för att sedan bli sålda dyrt ungefär det Sabatini hade gjort. På andra sidan medelhavet i Sevilla satt en sportchef vid namn Ramon Rodrigez Verdejo även kallad Monchi. Monchi som under flera års tid hade sålt bärande spelare dyrt samtidigt som han hittade billiga ersättare som efter någon säsong blommade ut och såldes vidare. Monchi förvandlade Sevilla till ett slagkraftigt lag som vann Europa Leauge fem gånger och var ut i Europa nästan varje säsong. Amerikanerna hade hittat rätt man för uppgiften men ryktet om den geniala sportchefen från Sevilla hade genererat intresse hos storklubbarna i England. Det var upp till Romas klubbledning att övertyga Monchi att spanjorens nästa projekt skulle bli i den italienska huvudstaden Rom. Den 24 april 2017 blev det klart att Monchi tog över ansvaret som sportchef i den romerska klubben.

Under Sabatinis sista fönster för Roma gjorde han följande affärer säsongen 16/17

Försäljning 70,83 miljoner euro
Spenderar 102,60 miljoner euro

Spelare in: Antonio Rüdiger, Norbert Gyömber, Stephan El Shaarawy, Umar Sadiq, Nura Abdullahi, Alisson Becker, Mohamed Salah, Emerson Palmeiri.

Spelare som kom in på lån med obligatorisk köpoption: Mario Rui, Juan Jesus

Spelare in med köpoption: Federico Fazio, Bruno Peres och Clement Grenier.

Raka lån in: Wojciech Szczęsny och Thomas Vermaelen.

Spelare ut: Miralem Pjanic, Lucas Digne, Sedyou Keita, Maicon, Salih Ucan, Morgan De Sanctis, Antonio Sanabria, Adem Ljajic, Vasilis Torosidis och Iago Falque.

Laget som användes mest under säsongen var följande spelare. En säsong där man kraschade ut mot Porto i play-off till Champions League, uttåg mot Lyon i Europa Leagues åttondelsfinal och en andraplats i ligan tätt före Napoli

Szczesny, Rüdiger, Manolas, Fazio, Emerson, Nainggolan, De Rossi, Strootman, El shaarawy, Dzeko, Salah.

Bruno Peres, Leandro Paredes, Alessandro Florenzi, Mario Rui, Juan Jesus, Francesco Totti och Alisson Becker.

Som en spansk conquistador på 1300-talet red han in i Rom med ryktet, ambitionen och svansföringen som den absolut bästa sportchefen i världen men lämnade snarare som Don Quijote i Miguel Cervantes tragikomiska litterära verk Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha.

Under Monchis första mercato sålde han spelare för ungefär 150 miljoner euro och hämtade in Sassuolos tränare Eusebio Di Francesco.

Säsongen 17/18

Försäljning: 155 miljoner euro
Spenderat: 96,30 miljoner euro

Spelare in: Hector Moreno, Rick Karsdorp, Lorenzo Pellegrini, Maxime Gonalons, Cengiz Ünder, Aleksandar Kolarov

Lån in med obligatoriskt köp: Patrik Schick, Gregoire Defrel

Lån in med köpoption: Jonathan Silva

Sålda spelare: Mohamed Salah, Antonio Rüdiger, Leandro Paredes, Emerson Palmieri

Laget som användes mest under säsongen

Alisson Becker, Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov, Nainggolan, De Rossi, Strootman, El Shaarawy, Dzeko, Perotti

Juan Jesus, Bruno Peres, Lorenzo Pellegrini, Maxime Gonalons, Patrik Schick, Cengiz Ünder

Cengiz Ünder första år i klubben blev succéartat och turkens framfart i Rom väckte intresse hos Bayern München och Arsenal. Lorenzo Pellegrini spelades in i Romadressen och man kunde verkligen se att Roma hade en spelare för många år framöver som dessutom är en romare. Aleksandar Kolarov tog över vänsterbacksplatsen och lyckades på väldigt kort tid vinna över den röda delen av Rom till sin favör.

Rick Karsdorp, Hector Moreno, Gregoire Defrel och inte minst Patrick Shick blev några riktiga besvikelser under den första säsongen.

Under Monchis första säsong lyckades han med hjälp av Eusebio Di Francesco och spelartruppen han hade satt ihop nå en semifinal i champions league mot Liverpool, tredjeplats i ligan efter Napoli och Juventus. En bra säsong för Roma rent ekonomiskt med Champions League pengarna då klubben gick ända till Semifinal. Monchi hade nu en grund att stå på, nu fanns det två alternativ för spanjoren. Genom att finjustera och förstärka en redan slagkraftig trupp skulle Roma kunna befästa positionen man hade lyckats nå i Europa. Alternativ två, sälja av tongivande och äldre spelare för att ersätta/slussa in de unga spelarna i truppen samt värva in yngre som kan bli bra på sikt och ha en god värdeökning. Monchi går efter alternativ två som han alltid har gjort.

Mercato två för Monchi säsongen 18/19

Försäljning: 150,96 miljoner euro
Köper: 131, 10 miljoner euro


Spelare in: Ante Coric, Ivan Marcano, Justin Kluivert, Antonio Mirante, Javier Pastore, Davide Santon, Nicolò Zaniolo, William Bianda, Daniel Fuzato, Robin Olsen, Steven Nzonzi

Spelare in på köpoption: Bryan Cristante

Försäljningar: Lukasz Skorupski, Radja Nainggolan, Jonathan Silva, Alisson Becker, Kevin Strootman

Spelare ut på lån med köpoptioner: Bruno Peres, Grégoire Defrel, Ezequiel Ponce.

Spelare ut på lån: Gerson, Maxime Gonalons, Elio Capradossi, Umar Sadiq, Edoardo Soleri.

Av spelarna som Sabatini lämnande efter sig har vi följande fetmarkerade spelare som Monchi har sålt vidare

Szczesny, Rüdiger, Manolas, Fazio, Emerson, Nainggolan, De Rossi, Strootman, El shaarawy, Dzeko, Salah

Bruno Peres, Leandro Paredes, Alessandro Florenzi, Mario Rui, Juan Jesus, Francesco Totti och Alisson Becker

Första året byter alltså Monchi ut hela sex stycken bärande spelare, sju med Francesco Totti som inte fick nytt kontrakt av klubbledningen.

Truppen som används mest under säsongen 17/18 är följande
Alisson Becker, Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov, Nainggolan, De Rossi, Strootman, El Shaarawy, Dzeko, Perotti

Juan Jesus, Bruno Peres, Lorenzo Pellegrini, Maxime Gonalons, Patrik Schick, Cengiz Ünder

Monchi år två, spelarna i fetmarkerat är spelare som Monchi får iväg

Alisson Becker, Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov, Nainggolan, De Rossi, Strootman, El Shaarawy, Dzeko, Perotti

Juan Jesus, Bruno Peres, Lorenzo Pellegrini, Maxime Gonalons, Patrik Schick, Cengiz Ünder

Tre bärande spelare lämnar klubben.

Truppen som används mest under Monchis år två är följande spelare

Robin Olsen, Alessandro Florenzi, Federico Fazio, Kostas Manolas, Aleksandar Kolarov, Daniele De Rossi, Steven Nzonzi, Lorenzo Pellegrini, Stephan El Shaarawy, Dzeko, Cengiz Ünder

Juan Jesus, Davide Santon, Bryan Cristante, Nicolo Zaniolo, Javier Pastore, Diego Perotti, Patrik Schick, Justin Kluivert och Antonio Mirante

Det som återstår av vad Sabatini lämnande efter sig är Florenzi, Fazio, Manolas, De Rossi, Stehpan El Shaarawy och Dzeko. Vi kan nästan räkna bort Fazio då argentinaren är en tidigare Monchispelare i Sevilla. De Rossi och Florenzi är två romare från egna ledet som absolut inte kan säljas. Vad har vi kvar då, vi har kvar Dzeko och SES som Sabatini tog in. Monchi har nästan lyckas växla ut ett helt lag på två fönster och fått in sina spelare.

Denna stökiga säsong slutar i februari för Monchi, då han lämnar uppdraget som sportchef efter att presidenten James Pallotta väljer att sparka Eusebio Di Francesco. Conquistadoren har förvandlats till Don Quijote på mindre än två år och vänder hem med sitt träsvärd till Sevilla.

Besvikelser som Monchi valde att plocka in Robin Olsen. Steven Nzonzi, Javier Pastore, Patrik Schick, Justin Kluivert.

Lyckade nyförvärv kan räkna in Nicolo Zaniolo men det känns mer som en lyckoträff då Zaniolo slänges med i Radja Nainggolan affären. Lorenzo Pellegrini var en affär som redan var klar då återköpsklausulen redan fanns som Sabatini hade jobbat in.

Monchis ersättare blir Torinos sportchef Gianluca Petrachi.

Försäljning: 103,30 miljoner euro
Spenderar: 109 miljoner euro


Spelare in: Leonardo Spinazzola, Amadou Diawara, Pau López, Mert Cetin

Lån med köpoption: Gianluca Mancini, Jordan Veretout, Nikola Kalinic

Lån in: Henrikh Mkhitaryan, Chris Smalling, David Zappacosta

Spelare ut försäljning: Kostas Manolas, Luca Pellegrini, Stephan El Shaarawy, Ivan Marcano, Gerson, Gregoire Defrel

Lån ut: Robin Olsen, Maxime Gonalons, Patrik Schick, Ante Coric, Steven Nzonzi, Rick Karsdorp

Petrachis första fönster och ombyggnation av Roma börjar han med att få bort följande spelare som är fetmarkerade.

Robin Olsen, Alessandro Florenzi, Federico Fazio, Kostas Manolas, Aleksandar Kolarov, Daniele De Rossi, Steven Nzonzi, Lorenzo Pellegrini, Stephan El Shaarawy, Dzeko, Cengiz Ünder

Juan Jesus, Davide Santon, Bryan Cristante, Nicolo Zaniolo, Javier Pastore, Diego Perotti, Patrik Schick, Justin Kluivert och Antonio Mirante.

Sex spelare som har haft betydande roller under säsongen lämnar, dock var det bara De Rossi, Manolas och Stephan El Shaarawy som gjorde bra ifrån sig under säsongen.

Petrachi går in med följande trupp inför säsongen 19/20

Målvakter: Pau Lopez, Antonio Mirante, Daniele Fuzato
Ytterbackar: Alessandro Florenzi, Davide Zappacosta, Aleksandar Kolarov, Leonardo Spinazzola, Davide Santon
Mittbackar: Chris Smalling, Federico Fazio, Gianluca Mancini, Juan Jesus, Mert cetin
Mittfältare: Lorenzo Pellegrini, Bryan Cristante, Jordan Veretout, Amadou Diawara.
Offensiva mittfältare: Nicolo Zaniolo, Javier Pastore, Cengiz Ünder, Henrik Mkhitaryan, Justin Kluivert, Diego Perotti, Mirko Antonucci
Anfallare: Edin Dzeko och Nikola Kalinic

Fyra år efter Sabatinis sista mercato är alltså endast Alessandro Florenzi, Diego Perotti, Federico Fazio, Juan Jesus och Edin Dzeko kvar.

Totalt under dessa fyra år har det varit en spelaromsättning på 364 stycken spelare totalt vad det gäller försäljningar, köp, lån och utlåningar. Något som inte skapar en kontinuitet och trygghet i en klubb som har ambitioner om att etablera sig bland toppen. Projektet Roma är ett projekt som går sidledes och bakåt, inte framåt än så länge. Petrachi har sagt att han försöker göra en revolution med Roma, något som Sabatini och Monchi försökte med varje år också. En revolution hade varit att bygga vidare på det som fungerar och finkalibrera, inte slänga in alla kort i leken och blanda om likt en dealer i Las Vegas. Det fanns och finns mycket att ändra på för Petrachi och det ska bli kul att följa hans gärning i klubben framöver. Kommer han fortsätta på samma spår som Monchi eller får vi se en klubb och sportchef som satsar på att kanske bara göra några byten istället för att blanda om hela kortleken.

En annan sak värt att noterat är att Juventus har lyckats finta Roma till att värva två av sina största misslyckade spelare någonsin i paritet till vad de kostade, Juan Manuel Iturbe och Patrik Schick. Tidigare gick Roma även på finten att värva en ålderstigen Pep Guardiola eftersom Juventus låtsades vara intresserad av spanjoren.