Krönika

Krönika: Ventura är den största förloraren i italiensk fotboll, någonsin

Det var 180 minuter utan spelidé, det var 180 minuter utav frustration. Gian Piero Ventura stod för det största fiaskot i Gli Azzurris historia. En svit på 60 år utan att ha missat ett världsmästerskap är bruten, Italien kommer inte få åka till Moskva nästa sommar.

Italien har hög press på Sverige, det är 35 minuter kvar av matchen och Gli Azzurri är på väg att missa VM. Gian Piero Ventura pekar på Danielle De Rossi att han ska värma upp men De Rossi är lika snabb tillbaka med sitt pekfinger. Romas mittfältsikon riktar istället sin uppmärksamhet på Lorenzo Insigne och frågar Ventura ilsket varför det inte satsas framåt. De Rossi såg det alla såg, en spelare med Insignes klass ska inte sitta på bänken. Detta var ett av flertalet tecken på att Ventura tappade all förmåga av matchcoachning i dubbelmötet mot Sverige. När Insigne byttes in sista 20 minuterna i första mötet var det ingen som visste vad Insigne hade för roll, inte ens han själv. Det blev inte bättre av att Janne Andersson läste Venturas obefintliga matchplan helt och hållet då den höga pressen samt förmågan att hålla fast bollen i jobbiga lägen blev avgörande för Sveriges 1-0 seger på Friends Arena. Den fredagskvällen i Solna var Ventura en stor förlorare.

Frågorna var många, svaren från Ventura var få. Kreativiteten och farten på kanten var exakt det som behövdes men istället ville Ventura prova en filosofi med trebackslinje han var obekväm med. Formationen med 4-2-4 som Ventura hade spelat med nästintill hela kvalet var ingen supertaktik men där fanns det en offensiv frihet samt fart. Visserligen hade den offensiva taktiken kostat en storförlust mot Spanien tidigare under hösten men en enkel strategi är bättre än ingen strategi alls.  Fyrbackslinjen var taktiken som Ventura hade spelat in sig med, i ett playoff finns det ingen anledning att prova på något revolutionerande. Även om en taktik är bättre på förhand så ska den inte testas för första gången på 13 månader i ett viktigt kvalmöte, det innebär en väldigt stor risk. En risk för att eventuellt bli en av Italiens största förlorare någonsin.

Fiaskot mot Sverige betydde inte bara ett missat VM för Italien, det betydde slutet på en lång era för flertalet profiler. Danielle De Rossi, Giorgio Chiellini samt Andrea Barzagli har alla gått ut med att de slutar i landslaget. Den spelare som de italienska fansen kommer sakna mest är Gianluigi Buffon som mot Sverige spelade sin sista landskamp. Landslagskarriären för Buffon inleddes i Moskva där han var en viktig del för Italiens avancemang i playoffspelet till VM 1998. Buffon fick nu aldrig chansen att sluta i landet där landslagskarriären en gång började, han ville verkligen få spela ett sista stort mästerskap. Trots Buffons 175 landskamper finns det en sak som folk kommer komma ihåg extra mycket denna kväll. Ventura är den största förloraren i italiensk fotboll, någonsin.

Carl Mårtensson
carl@solocalcio.se

Relaterade artiklar