Here we go again: Milanos nya arenaprojekt presenteras

Imorgon äger en större presskonferens rum i Milano. På plats kommer representanter från både Inter och Milan att finnas för att presentera sitt projekt ”Nuovo Stadio Milano”.

Projektet har fått en hemsida som bägge klubbarna står bakom: https://www.nuovostadiomilano.com/en. Ansvarig firma för projektet är amerikanska företaget Populous. I bilder som kommit ut i pressen kan man se att klubbarna planerar för ett helt område med tillhörande kontor, shoppinggalleria, hotell med mera. Arenan i sig ska rymma 60 000 besökare och just nu finns det två designförslag, en mer fyrkantig och en rundare. Bägge förslagen ska innehålla inspiration från Milanos stolthet, den stora katedralen Duomo di Milano. Se mer i videoklippet nedan.

Så vad tänker en person med hjärtat i en av Milanoklubbarna om detta? Ja, den första tanken är ju verkligen att ”jag vill se spaden i marken innan jag tror på någonting”. Det har ju funnits några arenaprojekt i Milano (och Italien i stort…) de senaste åren, men ingenting har varit i närheten av verkligheten.

Som de flesta interisti och milanisti är jag löjligt kär i San Siro och anser att det är världens bästa fotbollsarena. Det ryktas ju om att fansen vill att UNESCO ska klassificera arenan som ett världsarv (för att därmed omöjliggöra rivning), men vi får väl se hur det går. San Siro behöver uppfräschningar på många plan, det är solklart. Men för att spela fotboll på är den bäst i världen. Jag har länge klurat på om Inters och Milans arenaplaner och officiella uttalanden delvis har handlat om att sätta press på kommunen, för att i långa loppet kunna köpa San Siro av kommunen. Vi alla vet att klubbar i Inter och Milans dignitet måste äga sin arena, annars kommer man bli ännu mer ifrånsprungna än vad man redan är. Om detta är ännu ett steg på min teoretiska väg, eller om man räknat fram att det är bättre ekonomiskt med att bygga helt nytt vet väl bara de sista bossarna.

Så låt oss ponera att detta projekt skulle bli verklighet, vad tänker jag då? Jo, först och främst så är det ju tråkigt med en kraftigt reducerad publikkapacitet nu när publiksnittet faktiskt går uppåt för både Inter och Milan. 60 000 är såklart bättre än de 45-55 000 personer (döh!) det har ryktats om tidigare, men att trycka upp den siffran mot 70 000 hade varit önskvärt från min sida. Ju mindre kapacitet arenan har, desto dyrare och mer svåråtkomliga kommer biljetter bli.

Designen då? Det är svårt att dra några stora slutsatser utifrån de bilder som läckt ut. Ifall man väljer mellan en fyrkantig arena och en rund arena tycker jag att fyrkantig är mer tilltalande med det enkla argumentet att San Siro är mer rektangulär. Jag gillar att man inspireras av Duomen, men det hade varit ännu bättre om man inspirerats av San Siro. Smacka upp ett gäng runda torn för bövelen! Ska man säga något om hela ”stadsdelen” också? Ja, det kan jag väl. För mig får det gärna finnas en ny stadsdel runt arenan. Så länge jag kan köpa en halsduk, en öl och en grillad salsiccia med lök och paprika är jag nöjd med området runt om.

Så, hur summerar man dessa tankar som kom tämligen direkt från hjärtat så fort jag såg den läckta videon? Milanoklubbarna måste äga sin arena, det är nog alla överens om. Sen vill jag vara kvar på San Siro, precis som många andra. Den behöver renoveras rejält invändigt och frågan är vilka möjligheter som finns. Går det att bygga in tillräckligt med Skyboxar och restauranger (som ”krävs” för att kunna dra in tillräckligt med stålar)? Jag vet inte. Förhoppningsvis kan vi få svar på den frågan imorgon.

När mitt Milan är på konstant nedgång och spelare, tränare och presidenter som fick mig att älska klubben är borta och inte ens Adidas pryder tröjorna längre är San Siros betong det som skänker trygghet. Om den byts ut mot något plastigt och sönderkommersialiserat, vad är då kvar av den klubb jag en gång blev kär i?

Behåll nostalgin och betongen så länge det går, kära Milanoklubbar!

Läs mer om arenaprojektet här: https://www.gazzetta.it/Calcio/Serie-A/Inter/25-09-2019/san-siro-svelato-guglie-sky-box-grattacieli-nuovo-stadio-apre-porte-3402774714842.shtml?cmpid=shortener_ab3e8f0bke_facebook&refresh_ce-cp