Det behövs fler spelare som Chiellini

Generationsväxlingen i Juventus backlinje går fort just nu, kanske lite för fort för alla juventini. Andrea Barzagli har tackat för sig och i slutet av augusti drog Giorgio Chiellini, 35, korsbandet på en träning. Ett mittlås bestående av de Ligt och Bonucci sätter knappast lika stor skräck i toppanfallare som klassiska BBC och tre insläppta mål hemma mot Napoli skvallrar om en darrighet i försvaret som de vitsvarta i Turin inte är vana vid.

Att skriva någon slags fotbollsmässig nekrolog över Chiellini vore förhastat. En korsbandsskada vid 35 års ålder brukar vara karriärdödande, men hittills har det inte kommit några tecken på att den Pisafödde försvararen är beredd att lägga av. Juventus har redan meddelat att Chiellini kommer att agera kapten från bänken och hans eget budskap från sjuksängen direkt efter operationen var ”fino alla fine”, tills slutet.

Å andra sidan finns det få andra spelare som är så väl förberedda som ett liv efter fotbollen som Giorgio Chiellini. I juni 2017 skickade Juventus officiella hemsida ut ett rätt annorlunda pressmeddelande där klubben hälsade att Chiellini nu hade tagit sin MBA-examen vid Università di Torino. Betygen var de högsta möjliga och ämnet för magisteruppsatsen var ”Juventus affärsmodell i en internationell kontext”.

Giorgio Chiellini, som växte upp i Livorno, kunde ha blivit mycket annat än en fotbollsspelare. I olika intervjuer har han sagt att han som liten ville följa i sin fars fotspår och bli läkare – Chiellini senior är nämligen ortoped. Att han inte blev basketspelare var en ren slump – det råkade sig bara att träningarna i hans lokala basketklubb började för sent på kvällarna vilket gjorde att han hakade på tvillingbrorsan och började med fotboll i stället.

Giorgio Chiellini hade säkert blivit en bra läkare eller basketspelare, men det finns inte en chans att hade gjort ett lika stort avtryck. Det finns betydligt mer spännande fotbollsspelare är Chiellini, men frågan är om det finns många som varit viktigare. Han har höjt statusen för bra försvarsspel enormt, genom sin respekt för motståndare har han verkat avkylande på ett allt hetsigare klimat inom fotbollsvärlden och han har lyft frågan om de psykiska problem och ekonomiska svårigheter fotbollsspelare ofta hamnar i efter att karriären är slut på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Vem minns inte till exempel när Albin Ekdal för några år sedan kläckte ur sig att Chiellini kan vara ”ett svin” på planen. Medierna försökte få till en het ordväxling mellan de två forna lagkamraterna, men Juventusförsvararen gick inte i fällan. Han berömde i stället Ekdal för att vara en fin kille som antagligen blev missförstådd, vilket fick Ekdal att Twittra: ”Det var aldrig meningen att förolämpa dig. Grattis till segern i dag”. Även i samband med Davide Astoris bortgång visade Giorgio Chiellini vilken fin människa han kan vara när han är på humör.

I en intervju på Youtube pratar Chiellini om vikten av att förbereda sig på en karriär efter fotbollen. Ironisk nog pratar han om att vid 35 kan din karriär som fotbollsspelare vara över, en ålder han själv nu nått upp i. Intervjun varvas med matchklipp på några av hans sjukaste brytningar i Juventus. Medan ett vanligt försvar kanske blir lite skärrat när en mittback rensar bollen och är några centimeter från att slå in den i eget mål firar Chiellini och Buffon som de precis vunnit Champions League.

Det behövs fler fotbollsspelare som Giorgio Chiellini. Det behövs fler som höjer statusen på bra försvarsspel, som studerar vid sidan av fotbollen och som förbereder sig på nästa steg i karriären och som berömmer, förlåter och uppmuntrar motståndare när det är befogat. Den dag Chiellini verkligen slutar är det en stor förlust för hela den italienska fotbollen. Generationsväxlingen inom den italienska fotbollen går fort just nu, kanske lite för fort för alla verkliga fotbollsälskare.