Dags att lyfta på luren va, Janne?

Samtidigt som en viss 19-åring tar Serie A med storm – väljer de flesta andra att fokusera på 08-lagens stjärnspelare eller Alexander Isak i La Real. Det går faktiskt inte att undkomma hur mycket ett avtryck i Allsvenskan gör. Men det går heller inte att undkomma att Dejan Kulusevski faktiskt borde ta en plats i det svenska landslaget.

Det har pratats om Marcus Danielson och Muamer Tankovic som landslagsaktuella under den allsvenska säsongen. En diskussion som jag troligtvis borde hålla mig borta från – med tanke på min supportertillhörighet i Allsvenskan. Nu kom ju förvisso Muamer Tankovic med i den senaste truppen – men ingen Marcus Danielson. Något som rörde upp en hel del känslor bland allsvenska supportrar i allmänhet, men djurgårdare i synnerhet. Huruvida det var rätt eller inte tänker jag inte gå in på. Men att en allsvensk spelares frånvaro i den svenska landslagstruppen rörde upp känslor, går inte att frångå.

Vår inhemska liga, och inte minst Stockholmsklubbarna hamnar ofta i centrum. Spelares prestationer förstoras ofta till en nivå, som kanske inte stämmer överens med den verkliga nivån. Marcus Danielson till exempel – är enligt många självskriven mittback bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Samtidigt glömmer vi att spelare som Pontus Jansson och Filip Helander presterar på en betydligt högre nivå. Det Stockholmsfixerade fokuset blir problematiskt då det största problemet vi har i svensk fotboll inte är den inhemska ligan – utan snarare avsaknaden av svenskar som presterar i Europa. Givetvis är det inte Janne som står för den allmänna hetsen på sociala medier. Men det går heller inte att undgå, hur en bra allsvensk vår genast ’’borde’’ rendera i en landslagsplats. För det är så snacket går.

Det senaste heta namnet är Dejan Kulusevski, för tillfället utlånad till Parma, från Atalanta. Killen är född år 2000 och var så sent som igår direkt avgörande med ett mål och assist när Parma tog tre poäng hemma mot Torino. Han har redan som 19-åring spelat sig till en startplats i Serie A och levererar poäng framåt. Mot Torino hade han flest lyckade dribblingar – utöver sina två poäng i matchen. Som 19 år och fem månader gammal är han dessutom den yngsta spelaren att vara direkt inblandad i minst fyra mål (1 mål och 3 assist) i Europas top 5-ligor denna säsongen.
Men trots 19-åringens framfart i Serie A – som definitivt får ses som något utöver det vanliga bland svenska spelare – så snackas det väldigt lite om honom – i jämförelse med till exempel Alexander Isak.
Varför då?

Det enkla – och troligtvis rätta svaret är att han inte spelade i Allsvenskan. Han har ingen stor supporterbas bakom sig som ständigt lyfter fram hans prestationer. För den breda svenska massan är han en minst sagt okänd spelare. Han lämnade BPs ungdomsakademi redan som 16-åring när han skrev på för Atalantas ungdomslag. Förra säsongen blev det tre framträdanden i Atalanta innan man lånade ut honom till Parma – där han nu verkar ha hittat rätt. Senast en svensk i så tidig ålder tog för sig i Serie A – vill jag minnas utan någon vidare dubbelkoll – var Albin Ekdal. Och det har väl ändå gått ganska bra för honom.

Vart vill jag nu komma?
Jo. Om vi gång på gång tycker att spelare som slår igenom eller tar för sig i Allsvenskan ska få en plats i landslaget, borde då inte Dejan Kulusevski vara självskriven? Han har redan blivit erbjuden en plats i Makedoniens seniorlandslag – men valde att tacka nej med motiveringen att han ville representera Sverige i framtiden.

Detta är en ung spelare med framtiden för sig. En supertalang. Och vem vet vad som händer? Kanske exploderar han fullständigt redan i år och är självskriven i en startelva under EM 2020? Borde han då inte samla på sig erfarenhet under landslagssamlingarna under kvalet? Jo jag tycker faktiskt det. Inte minst nu när Victor Claesson – samma position som Kulusevski – är långtidsskadad. Med sin vänsterfot och spelförståelse erbjuder han helt andra kvalitéer än om till exempel Sebastian Larsson startar ute till höger. En extra dynamik offensivt, som jag tror Sverige hade mått bra av. Sen vet vi ju om Jannes principer – och det är en diskussion jag inte orkar ta nu.

Enligt uppgifter till SportExpressen var landslagsledningen på plats under gårdagens match för att titta närmare på en annan svensk – som även han borde vara landslagsaktuell. Det är Kulusevskis lagkamrat, Riccardo Gagliolo, som under en längre tid varit ordinarie försvarare i Parma och presterat på en bra nivå. Likaså här. Det har pratats alldeles för lite om honom – i paritet med till exempel Marcus Danielson, som under säsongen hyllats till skyarna. Det är för mig helt obegripligt att man förbiser stabila prestationer i en toppliga som Serie A, och istället fokuserar på den 22:a bästa ligan i Europa.

Nåväl. Landslagsledningen verkar ha varit på plats i Parma.
Man har koll på både Kulusevski och Gagliolo. Nu återstår det att se vad Janne Andersson gör.
Men det är väl ändå dags att lyfta på luren va?