Juventus

Szczesny om kärleken till Arsenal, rökning och Buffons arv

Wojciech Szczesny är förstemålvakt i en av världens absolut största fotbollsklubbar. Om det, om att ersätta Gigi Buffon, om kärleken till Arsenal och om att röka i duschen berättar polacken i en lång intervju med BBC

Kopplingen till England är tydlig. Wojciech Szczesny spenderade sex säsonger i Arsenal, vilket minst sagt räckte för att få honom fäst till Gunners. I en intervju med BBC berättar han om känslorna.

– Jag ville stanna i Arsenal för resten av karriären. Det är klubben jag älskar och fortfarande hejar på. Jag gav allt för att få spela där. Jag ångrar att jag inte kunde göra mer. jag vann två FA-cuper och en Community Shield, men jag hade velat vinna ligan också. Minst en gång. Men ibland måste du låta hjärnan styra istället för hjärtat.

När han lämnade Roma för att bli reservmålvakt bakom Gigi Buffon var det inte mycket att fundera över.

– Min första tanke var att jag behövde ta ett steg bakåt för att ta två framåt. Men när jag hade analyserat det hela så var det inte så mycket till steg bakåt. Jag visste att jag skulle få spela. Jag fick 21 matcher första säsongen, det är inte uselt för en andramålvakt. Detta var den bästsa chansen jag hade i karriären.

Att träna med Buffon var viktigt för karriären, enligt Szczesny.

– Att träna och titta på den bästa varje dag, det kan inte bli mer lärorikt. Att vara med honom varje dag innebar att jag kunde se hur han förberedde sig, hur han kommunicerade och hur han var i omklädningsrummet… wow. Han hjälpte mig att mogna.

Nu är Buffon i Frankrike och polacken är förstamålvakt i Juventus. Men han slipper den värsta pressen, enligt honom själv.

– Det är lättare för mig, jag är inte italienare. Det innebär att jag aldrig kommer bli nästa Buffon. Jag kommer bli ny målvakt i Juve, det är allt. Mitt jobb är att stoppa bollar. Jag kan inte gå in på planen och tänka att alla saknar Buffon.

Genom åren har Szczesny fått kritik och straffats för att han röker. Bland annat straffades han av Arsenal efter att han rökt i omklädningsrummet.

– Jag är en vanlig kille. Jag rökte förr. Jag kan inte göra mycket åt det. Jag straffades av Wenger. Jag har enorm respekt för honom, men eftersom det var i samma veva som jag tappade min plats i laget så blev det en jättegrej. Men du växer upp, du mognar. Nu är jag make och pappa, livet förändras.

Imorgon ställs hans Juventus mot Udinese. I buren väntas Szczesny starta. Som vanligt säsongen 2018-19.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar