Juventus

Paul Pogba i lång intervju

Paul Pogba har under första halvan av säsongen imponerat stort för sitt Juventus. Under sommarens VM-slutspel imponerade han så pass mycket att han vann ”Hyundai Young Player Award”, ett pris som han under tisdagen mottog i Paris. FIFA.com pratade med 21-åringen och SoloCalcio ger er intervjun i sin helhet.

I flera år har nästan alla varit övertygade om att du kommer ha en storartad karriär. Ser du detta pris som ett bevis på att du är på rätt väg?
– Detta är absolut rätt väg att gå. Fotboll handlar om kontinuitet. Det gäller att hålla sig på rätt spår för det kan fort gå utför. Detta pris är ett bevis på att jag har gjort något, men jag måste fortsätta utvecklas och prestera i varje match. Jag kan inte förutse framtiden, men jag kommer göra allt för att vinna många troféer. Jag kommer fortsätta jobba hårt och mitt mål är att bli bäst i världen.

I och med vinsten av priset gör du sällskap med storheter som Michael Owen, Thomas Müller, Pele och Franz Beckenbauer som tidigare vunnit priset. Vad betyder det för dig att se ditt namn bredvid så stora spelare?
-Det är inte så att jag inte känner att jag tillhör samma kategori – det är bara det att jag vill bli bättre än dem. Det är ett av mina mål och att vinna detta pris tillåter mig att ta nästa steg. Men, som jag sa, det här är bara början och jag tror att mitt enda hinder från att nå toppen är jag själv. Jag vill fortsätta utvecklas och jag måste alltid vilja ha mer.

Vilka ser du som, för tillfället, är bättre än dig på din position?
-Jag tycker det finns många spelare som är bättre än mig, men jag behöver inte bry mig om den här typen av jämförelser. Jag försöker göra mitt jobb så bra som jag kan. Det finns många bra mittfältare som jag beundrar och att titta på dom hjälper mig. För att namnge någon skulle jag säga Yaya Toure, han har samma storlek och fysik som mig, men lite mer erfarenhet. Vi har mer eller mindre samma spelstil, även om han är lite mer offensiv än mig.

Önskar du ibland att du kan trycka på paus och avjnuta vad du redan uppnått under din korta karriär?
-Nej, tvärtom. Jag kan njuta av min karriär genom att vinna troféer likt denna och vinna titlar. Det är så jag fungerar. Jag vill alltid ha mer. Jag är en vinnare och jag gillar inte att förlora. Jag sätter alltid upp nya mål och nya utmaningar, detta är vad som gör att jag kan fortsätta utvecklas.

Vad är skillnaden mellan dagens Paul Pogba jämfört med den före VM?
-Skillnaden är att jag har växt upp. En Paul Pogba som levde en barndomsdröm. Förlusten mot Tyskland stärkte min vilja att vinna en titel med Frankrike, åt mitt land. Jag kände hur jag växte och nu har jag nya mål och större ambition.

Du spelar i en position där man får ta mycket ansvar och folk förväntar sig mycket från dig i både klubb- och landslag. Påverkar vetskapen om detta vid endast 21 års ålder ditt spel?
-För att bli bäst måste man ha den typen av press på sig. För tillfället är spelare som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi alltid under press. Ibland kan man se att de inte ens är glada även om de gör mål. Det är den attityden som tillåter dig att höja nivån i ditt spel.

Det franska landslaget kan fortfarande förbättras. Tror ni att ni når er topp till EM 2016?
-Jag hoppas vi når vår topp om två år. För tillfället har vi en väldigt bra dynamik. Vi har börjat bra och vi måste fortsätta i denna riktning. Vi har återfått platsen hos det franska folkets hjärtan och att vinna tillbaka den kärleken som vi förlorade förut kommer hjälpa oss i framtiden.

Vilka var de viktigaste ögonblicken i din karriär för din utveckling till den spelare du är idag?
-Mina klubbyten har varit viktiga. Först och främst Le Havre, sen United och slutligen Juventus. Det faktum att jag fick känna på fotboll på högsta nivån och dela omklädningsrum med bra spelare var en vändpunkt. Det gav mig viljan att bli en av de bästa.

Vilka kvalitéer och brister ser du i ditt spel?
-Jag vet väl om mina brister. Jag tar ibland risker som jag inte borde. Dessutom måste jag spela med kontinuitet i 90 minuter. Jag behöver inte spela enbart på instinkt. Detta är saker som jag måste ha i åtanke på min position, för det är på mittfältet som man kontrollerar spelet. Man har flest bolltoucher där och man kan förändra rytmen på matchen.

Din förra tränare Antonio Conte och nuvarande förbundskapten Didier Deschamps spelade båda på Juventus mittfält, precis som du. Har du ett speciellt band till dom och har de krävt någonting speciellt från dig?
-Utan tvekan känner jag det. Jag har utvecklats under de båda. Deschamps känner mig väldigt väl och vet hur man handskas med mig. Han hjälper mig att utvecklas varje dag, oavsett om det är träning eller match.  Han ger mig alltid goda råd och är väldigt ärlig. Som spelare uppskattar man när tränaren litar på en och visar engagemang. Det han oftast säger är ”håll dig fokuserad och gör det enkelt, som jag brukade göra så bra”.

Finns det någonting med din personalitet som folk inte känner till?
-Folk som känner mig beskriver mig som en person som har nära till skratt, skämtar och får ut det mesta av livet. Vi fotbollsspelare har ett underbart jobb. Vi har möjlighet att gå, äta och dricka så mycket vi orkar, vilket inte är fallet för alla. Vi ska inte klaga. Jag är bara glad och väldigt nöjd med allting som har hänt mig.

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se