Inter

Inför Derby d’Italia: ”Hatet är större”

Ikväll ställs Inter mot Juventus och inför detta heta möte har vi tagit ett snack med en blåsvart och en vitsvart. Vår redaktör Carl Mårtensson svarar från sitt blåsvarta hjärta och vår före detta skribent Herman Stålheden representerar Juventus.

Ännu en viktig match för Juventus under kort tid. Hur rankar du denna i jämförelse med matcherna mot Napoli och Olympiakos?

Herman – Helt klart, väldigt viktig period för Juventus just nu. Visst, mötet med Olympiakos kändes inte lika betydelsefull. Det skulle trots allt till en hel del för att man skulle missa avancemang i CL.

Napoli borta, däremot, var en otroligt viktig match och jag ser segern där som oerhört betydelsefull och en vändpunkt den här säsongen – hade det blivit förlust där och då så hade Napoli fått ett rejält försprång i toppen av Serie A.

Nu väntar, som sagt, en ny sexpoängsmatch i form av Inter. Skulle man förlora här så hade det givetvis varit väldigt tungt, men det hade samtidigt inte varit någon katastrof om man inte skulle vinna, med tanke på tabelläget.

Summa summarum så rankar jag trots allt Napoli som den viktigaste matchen på förhand av dessa tre, tätt följd av Inter.

Derby d’Italia, vad betyder den matchen överlag för dig? 

Carl – Jag har svårt att ranka vilken match jag föredrar mest, Inter-Milan eller Inter-Juventus. Däremot är en sak säker, hatet som Intersupporter är mycket större mot Juventus. Derby della Madonnina har sina fördelar, t.ex. kan båda Milanolagens fans göra snygga tifon. Tifomässigt rankar jag Elfsborg som ett bättre lag än Juventus. Sedan så är jag väldigt svag för matcher mellan två stadskonkurrenter, historian om hur klubbarna skapades är dessutom väldigt unik. Anledningen till att Milanoderbyt har känts lite dött på slutet är den låga fotbollskvalitén från båda lagen samt att det har vart profilfattigt, men förhoppningsvis kan detta återställas till den gamla goda tiden.

Hatet mellan Inter och Juventus har funnits sedan en lång tid tillbaka och jag tror det beror på att kulturen samt att värderingarna mellan klubbarna skiljer sig åt väldigt mycket. Dessutom har Calciopoli eldat på hatet mellan klubbarna, där Interfansen ser Juventus som ett gäng fuskare medan Juventusfansen mer än gärna vill räkna de två titlarna till sitt titelskåp. Det blir mer en vi mot dem känsla när Inter möter Juventus. Jag har vart på sju Milanoderbyn men den bästa matchen stämningsmässigt är när Inter vann Derby d’Italia förra hösten på San Siro med 2-1. Tror få fotbollsarenor i världen kan mäta sig mot trycket när Interklacken sjunger ”Io non rubo il campionato, ed in serie B non son mai stato.”

Herman – Den betyder såklart oerhört mycket för oss juventini och har varit en väldigt het match sedan Calciopoli och allt som kom med det. Det var väl aningen hetare när Juve precis hade tagit sig tillbaka till Serie A och såren inte riktigt hade läkt, men det är fortfarande ett rykande hett möte med stor rivalitet, helt klart.

Hur mycket betyder det att matchen är på Juventus Stadium och inte San Siro?

Carl – Hemmafördelen mellan dessa lag är enorm. Detta såg vi bevis på under förra hösten när Inter lyckades förlora mot Hapoel Beer Sheva(är det ens ett lag?) och vinna mot Juventus samma vecka. Trots Inters usla form lyckades spelarna prestera på max tack vara hemmastödet. Interklacken får endast 2000 biljetter på lördag och Juventus har verkligen lyckats med att göra den nya arenan till sin borg. Uppdraget att vinna mot Juventus på bortaplan är extremt tufft, jag hoppas dock på en repris från när Milito sänkte Turinlaget 2012 vilket var senaste gången Inter vann på bortaplan mot Juventus.

Herman – Mycket. Juventus har varit fantastiskt starka där sedan arenan invigdes och vi kan nog räkna med ett enormt tryck från hemmasupportrarna på lördag kväll

Hur ser du på Juventus säsong?

Carl – Den starka defensiven Juventus har haft senaste åren ser inte lika stabil ut just nu, tappet av Leonardo Bonucci har märkts. Med det sagt tycker jag Juventus fortfarande har den bästa defensiven i ligan men den är inte lika skräckinjagande som den var förra säsongen. Säsongen är lång och jag tror att de sista detaljerna kommer snart falla på plats för att de ska vinna sin sjunde raka Scudetto. Totalt sett har Juventus inlett säsongen stabilt men det finns självklart en växel till hos klubben.

Hur ser du på Inters säsong?

Herman – Det går såklart inte att vara annat än imponerad när man är serieledare och dessutom obesegrade efter femton omgångar. Luciano Spalletti har betytt otroligt mycket och fört med sig en stabilitet som tidigare saknats i Inter.

Dessutom har man värvat väldigt klokt i Milan Skriniar och Borja Valero – två supervärvningar i min bok, samtidigt som det finns ett bra grundmaterial sedan tidigare.

Med allt detta sagt så har spelet inte alltid övertygat, vilket på sätt och vis gör prestationen än mer imponerande. Känslan är att det finns en nivå till, som jag tyckte vi fick se prov på senast mot Chievo.

Har man dessutom en Mauro Icardi längst fram, som är Europas vassaste avslutare i boxen enligt mig, så finns det mycket som talar för att Inters succé ska fortsätta över tid – inte minst då man bara har ligan att fokusera på.

Detta är sista gången ni får möta* en spelare som Gianluigi Buffon i Turin. Tror du Interfansen kommer göra något extra, såsom andra motståndare gjort?

Carl – Det finns noll anledningar som Intersupporter att hylla Buffon, sannolikheten är större att Beneventos Samuel Armenteros får en stående ovation av Interklacken under säsongens gång. Eftersom Juventusfansen har flertalet gånger hånat Interlegenden Giacinto Facchettis död, varför skulle Interfansen då hylla Buffon? Detta är ingen avskedsmatch för Buffon, detta är krig om tre poäng, ingenting annat.

Ett exempel på en sång som sjöngs mot Facchetti är: ”Facchetti non salta piu.”- ”Facchetti hoppar inte längre”. Denna sjöngs ganska tätt inpå efter hans död.

Med det sagt, jag personligen har stor respekt för Buffon och tycker det är en fantastisk målvakt. Frågan är, kommer Italien någonsin få fram en bättre målvakt?

Att det är Mauro Icardi som är den farliga spelaren som måste stoppas är givet. Men hur ska Juventus bära sig åt?

Herman – Det gäller att Chiellini och Benatia, som har varit väldigt bra på sistone, ligger på honom konstant, är koncentrerade matchen igenom och inte ger Icardi tid i boxen, för där är han brutal – bäst i sin kategori helt enkelt.

Klarar Inter att hålla sig kvar i toppen i ett längre perspektiv?

Carl – Vi alla minns när Inter ledde ligan för två säsonger sedan vid jul och tappade till en fjärde plats där de inte ens var nära att kvala in till Champions League. Jag tror en formsvacka kommer komma tillslut och att Inter får svårt att vinna ligatiteln. Däremot så känns det som att om ett ras skulle ske skulle det vara ett mer kontrollerat ras. När Inter tappade våren 2016 visade spelare som Stevan Jovetic, Felipe Melo, Geoffery Kondogbia, Adem Ljajic och Marcelo Brozovic stora attitydsproblem samtidigt som Roberto Mancini visade brist på ledarskap.

Dessa spelare är nu borta från truppen medan Brozovic verkar tillslut ha mognat och spela på den nivån som han alltid har haft i sig men inte visat. Istället för problemskaparna har nu Inter en spelare som Borja Valero, hans rutin, lojalitet samt fantastiska inställning till fotboll verkar sprida sig i truppen. Till slut tror jag Inter slutar på en tredje plats bakom Napoli och Juventus men de kommer finnas med i racet länge.

Om du kombinerar ett Juventus- och Inter-lag, hur ser det ut då?

Carl (3-5-2) Buffon; Skriniar-Miranda-Chiellini; Perisic-Valero-Khedira-Pjanic-Sandro; Icardi, Dybala

Herman (3-4-1-2) Buffon; Skriniar, Miranda, Chiellini; Costa, Valero, Pjanic, Perisic; Dybala; Higuain, Icardi

Vad tror du om matchbild och resultat?

Carl – Jag tror på en matchbild med mycket kamp och få chanser där 1-1 blir slutresultatet. Målskytten för Inter blir Icardi som älskar göra bra matcher mot Juventus medan Dybala gör Turinklubbens mål.

Herman – Jag förväntar mig ett mer offensivt Juventus än senast mot Napoli, som tar tag i taktpinnen från start hemma i Turin.

Inter borde rimligtvis ligga lite lägre inledningsvis för att sedan ställa om med Candreva & Perisic – och därifrån fokusera på att nå Icardi med inlägg.

Om jag ska tvingas tippa ett resultat så tror jag på 2-1 till Juventus. Higuain, Douglas Costa & Icardi med varsitt

 

* Buffon är skadad och missar matchen, vilket inte var klart när intervjun gjordes.

Carl Mårtensson
carl@solocalcio.se

Relaterade artiklar