Inter

Icardi: ”Situationen med De Boer hade blivit outhärdlig”

Under Inters träningsläger i Marbella intervjuades Inters lagkapten Mauro Icardi av La Gazzetta dello Sport och pratade bland annat om Inters jakt på en återkomst i Champions League.

Icardi, är det verkligen möjligt att komma tillbaka och nå Champions League?
”Ja, det framgår inte enbart av klubbens ambitioner utan även av vår form i december. Vi vann tre matcher i rad och hittade balansen.”

Vilken motståndare oroar dig mest av Roma, Napoli, Milan, Fiorentina och Atalanta?
”Ingen. Jag hyser en stor respekt för alla våra rivaler men vi måste fokusera på oss själva. Framtiden hänger enbart på oss, vi kommer att avgöra vårt öde.”

Fem poäng är inte så mycket…
”Det är därifrån vi startar. Tredje platsen finns där inom räckhåll och det skulle vara ett oförlåtligt misstag att låta den glida oss ur händerna.”

Vad har du tagit med dig från den dåliga andra hälften av förra säsongen?
”Vi måste vara medvetna om vad vi gjorde förra året. Efter en bra första hälft av säsongen tappade vi koncentrationen och rytmen och kastade bort allt i januari. Detta borde få oss att inse att vi måste träna och spela som vi gjort den senaste tiden för att inte falla tillbaka till dessa misstag.”

Vad arbetar ni med under Pioli?
”Framförallt med huvudet, med koncentrationen. Inte minst eftersom allt börjar därifrån men vi kan inte tappa fysiken då det fortfarande återstår en halv säsong.”

Vad har förändrats sedan Pioli anlände?
”Han ändrade mentaliteten i Inter och har återställt allas självförtroende, även för dem som spelade mindre under De Boer och som trots tränarbytet fortsatt får lite speltid.”

Man kan säga att det var nödvändigt att skicka en signal…
”Situationen med De Boer hade blivit outhärdlig. Spelarna som användes mindre var verkligen olyckliga och engagerade sig inte speciellt mycket, inte ens i firandet vid lagets glada stunder. Med Pioli har miljön förändrats, även de som inte spelar känner sig delaktiga i projektet och är glada över att vara en del av det här laget.”

Även under Pioli var ni 29 i truppen, men nu kommer vissa att lämna laget som Melo, Jovetic…
”Huvudet styr kroppen. Tränaren har hittat rätt arbetsmetod för att se till att alla är involverade, även om det finns 18 olyckliga varje helg. Nu är det upp till honom och klubben att välja hur man ska gå agera gällande försäljningar. Men det viktiga är att vi nu alla verkligen känner att vi alla sitter i samma båt och alla är beredda att kämpa för Inters sak.”

Januari verkar spela till er fördel: Udinese, Chievo, Palermo och Pescara. Kan det vara en fördel för jakten på Champions League?
”Vi ska inte tänka så, då skulle vi göra samma misstag som vi gjorde under första halvan av säsongen. Jag minns hur det var, du läste spelschemat och tänkte att du skulle vinna alla matcherna på pappret. Sedan tappade vi poäng. Serie A är inte förlåtande…”

Förklara, på vilket sätt?
”När du ger självförtroende till motståndaren är det svårt att sedan vända matcherna. Oavsett motståndare, och vi har gjort det misstaget för många gånger. Det är därför vi måste tänka på en match i taget.”

Har du insett omfattningen av Sunings projekt?
”Ja, naturligtvis, och det är spännande att känna sig så delaktig. Målsättningen för ägarna är att ta sig tillbaka till Champions League, en turneringen där Inter hör hemma och som erbjuder den bästa internationella synligheten. Inters historia, bortsett från det, säger så. Med Moratti var det så, med president Thohir det var avsikten och nu med familjen Zhang kommer vi att höja oss ytterligare. Projektet för att få klubben till högsta nivå bygger på passion och stor vilja från Suning.”

Är ni redo att välkomna nya spelare?
”Alla nyförvärv är välkomna i Interfamiljen. Klubben har för avsikt att värva fantastiska spelare till Milano som kommer att hjälpa alla att klättra i tabellen och vidare ut i Europa. Men vi spelare måste vara fokuserade, tänka på det som händer på planen, hålla gruppen enad för att föra laget till tredje plats i år. Så kommer vi hjälpa Sunings ambitiösa projekt för att först föra Inter till toppen av Italien och därefter Europa.”

Gabigol gjorde ett avgörande mål, förvisso i en vänskapsmatch: hur ska man gå vidare för att få in honom i laget?
”Det är inte konstigt att människor förväntade sig mer från honom, det skapade en enorm förväntan när han kom under sommaren. Men i italiensk fotboll ser man inte så många unga spelare, man vill se omedelbara resultat. Men han behöver tid att arbeta och det gör han mycket bra varje dag.”

Du är 23 år gammal men verkar inte ha behövt mycket tid för att anpassa dig…
”Men för mig var det annorlunda. Jag växte upp i den italienska fotbollen, jag har byggt min karriär här. För Gabriel är det annorlunda, allt är annorlunda. Det är skillnaden mellan honom och mig.”

Pinamonti är ännu yngre, född 1999. Ser du en liten Icardi i honom?
”Jag ser en ödmjuk kille som inte säger mycket, som lyssnar och lär, vilket är bra egenskaper när du är i den åldern. När han spelade mot Sparta Prag i Europa League rådde jag honom att inte överdriva, att spela som om det var med Primaveran, för annars skulle det gå sämre och han gjorde en assist till det första målet av Eder.”

Kan vi se en anfallsduo med Icardi och Pinamonti framför oss?
”Det skulle vara trevligt att spela tillsammans i framtiden! Han är mer mogen än sin ålder, och med tiden kanske vi kommer att ha honom med oss i laget med mer kontinuitet.”

Känner du dig mer mogen än dina 23 år?
”Mina lagkamrater säger det och jag instämmer. De säger att jag mentalt uppträder som en 30-åring. Att ha flyttat hemifrån vid 13 års ålder för att flytta till Barcelona har påskyndat processen som fortsätter än idag. Jag känner mig inte enbart mogen på planen, utan även i alla aspekter av det dagliga livet.”

Var ser du dig om tio år? Med ett antal Scudetti och en Champions League på nattduksbordet kanske?
”Jag hoppas verkligen kunna lyfta många troféer med Inter. Jag hoppas också att göra det på mindre än tio år. När jag bestämde mig för att komma till Inter gjorde jag det eftersom de är Inter och för jag ville vinna så mycket som möjligt med den här tröjan. Så ja, jag ser mig själv med några Scudetti och åtminstone en Champions League.”

Det verkar konstigt, men det argentinska landslaget har inte kallat dig: ångrar du att du tackade nej till det italienska landslaget?
”Jag är den spelare jag är tack vare Italien, men min dröm är att bära den argentinska tröjan så jag ångrar inte att jag tackade nej till det italienska landslaget. Mitt mål är att fortsätta spela bra och göra mål för att ändra inställningen hos den argentinska tränaren. Med detta sagt är jag medveten om att jag fortfarande är ung och att albiceleste har de bästa anfallarna i världen. Jag tar situationen med ro.”

Det verkar som om Inter vill ge mer italienska egenskaper till laget: Vad tycker du?
”Jag tror inte att spelarnas nationalitet är särskilt viktigt. Det viktiga är att de har hjärta, själ och bra fötter. Det viktiga är att vinna. Historiskt har Inter kännetecknas av att ha utländska spelare.”

Kan ni sikta på Scudetton nästa år?
”Vi arbetar för det, att korta avståndet till Juve som har vunnit de fem senaste titlarna. Det är lagets och klubbens målsättning.”

Känner du Gagliardini?
”Inte personligen, jag såg honom spela. Om han kommer hit kommer han att vara välkommen, vi välkomnar honom gärna. Han skulle bli ytterligare en svartblå broder.”

Nyligen uttryckte Jovetics agent en viss besvikelse om relationen mellan Stevan och dig hävdade att det inte var tränaren som gjorde laguttagningar utan kaptenen.
”Du kan inte tro att en spelare väljer vilka som får spela, det är något som inte existerar. Jag har aldrig gjort en laguttagning. Vad skulle en tränare vara till om så vore fallet?”

Källa: calciomercato.com

Danny Salo
danny@solocalcio.se