Inter

Gästkrönika: #SaveKovacic

Säsongen 2012/2013 var på många sätt konstig för Inter. Laget började ligaspelet väl och tog en meriterande 3-1 seger på bortaplan mot Juventus. Det var Juventus första förlust på Juventus Stadium och segern innebar att Inter bara låg en poäng bakom de svartvita från Turin. Lika snabbt som entusiasmen spred sig dog den ut när spelare efter spelare blev skadade och förlust efter förlust kasserades in.

Tränare Stramaccioni tvingades hantera situationer han inte alls hade rutinen till att klara av och mest tydligt blev det när han blev av med Wesley Sneijder på grund av en situation som ledningen kokade ihop på egen hand. I samma fönster försvann även Philippe Coutinho, en spelare som för många Interisti var ljuset i mörkret och en symbol för framtiden. In kom Kuzmanovic, Rocchi, Schelotto och det diskuterades även att John Carew skulle värvas. Carew, som inte hade spelat fotboll på två år, var vid tiden filmstjärna och Interisti gick igenom kanske det mest förnedrande transferfönstret någonsin.

Som en blixt från klar himmel kom rapporter om att sportchef Branca hade satt sig på Morattis privatflyg för att hämta hem Mateo Kovacic, något sportchefen sedemera också lyckades med att göra. Morattis sista affär var ett faktum och Kovacic tog direkt nummer tio. Moratti uttalade sig:

”Det är en väldigt speciell spelare, han är duktig, ung och har allt som krävs för vårt projekt.”

Under den efterföljande tiden fortsatte Inter att vackla, men Kovacic var bäst på plan för Inter varje match han spelade i rollen framför försvaret. Efter säsongen med Stramaccioni, hittade han aldrig riktigt samma kontinuitet. Mazzarri pratade om en offensiv position för den unga kroaten, men en skada på försäsongen höll Mateo utanför startelvan tills Erick Thohir personligen gav Mazzarri order att spela med Kovacic och Icardi.

Mancini kom in och inte heller under honom fick Kovacic stort förtroende. Han hölls ofta på bänken och när han väl kom in var prestationerna många gånger inte övertygande. För att vara en spelare som beskrivits som ett fenomen, som skulle kunna ta Inter till tredjeplatsen eller ligatiteln, gjorde Kovacic allt för sällan skillnad i matcherna. Ett annat problem var att han sällan var tillräckligt involverad i matchbilden. Mitt under fjolårssäsongen förlängde han till 2019, men trots det började han ryktas vara aktuell för en flytt ifrån Inter.

I Sverige startades namninsamlingen #SaveKovacic för att Mateo skulle behållas. Insamlingen spred sig runt hela världen och på försäsongen såg det ut som att Mateo skulle stanna. Mancini började försöka spela in honom i registarollen där han under Stramaccioni skördade framgångar och det såg ut som att #SaveKovacic-rörelsens namninsamling fått resultat. Precis som när Inter från ingenstans värvade Kovacic, sålde de honom från ingenstans till Real Madrid efter att ett monsterbud kommit in.

Sett till att mittbackar som Otamendi nuförtiden går för 40 miljoner euro och att Bertolacci tydligen är värd 20 miljoner euro finns det de som med rätta argumenterar för att 35-40 miljoner euro är för lite för Kovacic. Det är dock också allmänt känt att Inters finansiella situation är som den är och att klubben inte har råd att säga nej till ett bud i den storleken. Bara veckor innan hade det spekulerats i att klubben var redo att sälja till Liverpool för 25-30 miljoner euro.

När Inter nu har sålt Kovacic ser många det som att Inter också sålt en del av sin framtid. Personligen tycker jag det var rätt att sälja kroaten för summan som kom in och det inte bara för Inters skull. Jag ser framför mig hur Kovacic i Inter efter några omgångar återigen hade hamnat på bänken efter att Mancini inte hittat den perfekta rollen för honom och hur hans talang hade gått till spillo.

En flytt till Real Madrid känns som det steg Kovacic behövde ta för att rädda sin karriär från ännu ett år som de han tvingats genomlida i Inter. En spelare med den talang som Mateo har, ska aldrig behöva känna sig som ett problem. I Spanien spelas en betydligt mer öppen och offensiv fotboll, vilket passar Mateos egenskaper. Omgiven av toppspelare på varje position tror jag kroaten kommer att komma till sin rätta.

I slutet av dagen känns flytten förståelig för alla inblandade parter och om ett par år kanske vi ser tillbaka på flytten till Real Madrid som det som både räddade kroatens framtid och hans karriär.

#SaveKovacic

– Siavoush Fallahi

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se

Relaterade artiklar