Fiorentina

”Ett mellanting mellan Iachini och Schwarz”

I en intervju i Corriere dello Sport hyllar Fiorentinas nye tränare Stefano Pioli stora delar av sin trupp, bland annat nyförvärvet Jordan Veretout.
– Han är ett mellanting mellan Iachini och Schwarz, en ”tuttocampista”.

Fiorentinas sommarmercato har hittills inte fått Violasupportrarna att gå man ur huset för att fira på Florens gator. Tvärtom har tunga pjäser som Borja Valero och Federico Bernardeschi lämnat, samtidigt som de tänkta ersättarna inte riktigt håller samma klass.

I en intervju med Corriere dello Sport är däremot nye tränaren Stefano Pioli väldig positiv till lagbygget. Han säger dessutom att det är normalt med stora förändringar när en klubb gör ett nytt vägval.
– Jag tycker verkligen om hur den här spelargruppen arbetar. Ett nytt Fiorentina har fötts.

Samtidigt ser han realistiskt på Violas chanser att sluta högre upp i tabellen.
– Med ett konkurrenskraftigt lag menar jag en trupp som vet att de kan vinna varje gång de stiger in på planen, men som också är medvetna om att det finns sex sju lag som är starkare. Men vi vill vara ambitiösa.

Genom hela intervjun betonar Pioli hur viktigt det är att spelarna verkligen vill representera klubben och bära den lila tröjan med stolthet. Han ligger till exempel inte sömnlös över att klubben gick miste om Emre Mor.
– Nej, för jag har alltid sagt att jag enbart vill ha motiverade spelare. Det är bättre att ha mindre talang än att sakna motivation, och de spelare vi värvat har samtliga varit våra förstaval.

I intervjun ombeds även Pioli beskriva ett antal av sina spelare. Det senaste nyförvärvet Giovanni Simeone kallar Pioli för ”perfekt för sin vilja och hunger att göra mål”. Han öser även lovord över Jordan Veretout, som floppade rejält i Aston Villa i samband med att klubben åkte ur Premier League med huvudet före.
– Han är en bra mix mellan kvalitet och kvantitet. Ett mellanting mellan Iachini och Schwarz, en ”tuttocampista”.

Många är spända på att se vad den lovande 19-åringen Federico Chiesa, son till legendaren Enrico Chiesa, kan uträtta under säsongen. I intervjun hyllar Stefano Pioli både hans generositet, dynamik och vilja.
– Men han måste förbättra spelet utan boll.

Tidningens reporter jämför även den 30-årige mittfältaren Davide Astori med Stefano Pioli själv, som bland annat gjorde över 150 matcher för Fiorentina på 1990-talet.
– Jag ser mycket av mig själv i honom, även om Davide är starkare än mig på huvudet, men han läser spelet bra och har framförallt god intuition.

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar