Landslaget

”Vi äldre måste visa vägen”

Gianluigi Buffon lägger allt ansvar på de mer rutinerade spelarna i Italien att se till att laget når VM. I en stor intervju med Corriere dello Sport utesluter han även helt att få en avtackning liknande den Francesco Totti fick i våras.

I intervjun får Buffon frågan om vad som gick fel när Italien bara mäktade med ett kryss mot Makedonien hemma i Turin. Han säger att laget inte gjorde någon dålig första halvlek, men att något gick snett när domaren blåste igång andra halvlek.

– Vi blev rädda och jag förstår inte varför eftersom de spelade hela matchen på samma sätt. Det var vårt eget fel att de vållade oss bekymmer. Allt var en fråga om psykologi och i sådana situationer måste vi ”äldre” visa vägen för de andra.

Buffon lägger i intervjun genomgående hela ansvaret på de äldre och mer rutinerade spelarna i laget att se till att ett bättre Italien kliver ut på planen i måndagens match borta mot Albanien.

– Om du är ansedd som en veteran, en viktig spelare i laget, måste du börja ta ditt ansvar och hjälpa de som behöver det, efter det kommer det att börja gå bättre.

Buffon säger också att man måste ha tålamod med det landslag som genomgår en generationsväxling.

– Under ett års tid har vi visat upp bra resultat och varit ett lag som ”flugit med entusiasmens vingar”, men det är klart att utvecklingen alltid är gradvis och att när en ung spelare har problem i sitt klubblag kommer han till landslaget utan självförtroende. Den blå tröjan är tung och att spela 90 minuter för Italien är aldrig lätt.

Buffon får också frågan i vilken mån det är tränaren Gian Piero Venturas fel att Italien inte fått med sig bra resultat de senaste matcherna. Den rutinerade målvakten säger att han tycker kritiken mot tränaren är orättvis och det inte går att döma honom på grund av dåliga resultat i ett par matcher, med tanke på alla förändringar han genomfört och allt som varit positivt.

Buffon säger att också att det är viktigt att inte låta sig påverkas av den fräna kritik laget får utstå i pressen och sociala medier.

– Om vi börjar beklaga oss över att någon är emot oss blir vi förlorare, och det kan vi inte tillåta. Vi måste ta vårt ansvar och inte bete oss som offer. Alla måste göra det de kan och då ska vi se att saker förbättras.

Buffon får även frågan vem Italien helst bör undvika i de kommande playoff-matcherna till VM, men han tycker inte frågan är speciellt relevant.

– Just nu är det helt nödvändigt att vi hittar oss själva, att vi får tillbaka lugnet, övertygelsen och viljan på planen oavsett vem vi möter i en playoff. Först måste vi hitta tillbaka till sättet vi vet att vi kan spela på, sedan kan vi börja tänka på annat.

Att Italien skulle missa VM är något som enligt Buffon inte får ske.

– Det skulle vara en katastrof för Italien, för vår fotbollshistoria, för det vi tror på och för fotbollen. Vi måste nå VM.

I slutet av intervjun får Buffon även frågan om han, den dag han slutar, vill ha en avtackning likt den Francesco Totti fick på Olimpico.

– Absolut inte. Jag har alltid hatat födelsedagsfester och jag tycker inte om att stå i centrum. Om det sker på ett naturligt sätt kan jag stå i centrum, men planerade, konstgjorda firanden dödar min fantasi. Ett sådant firande skulle helt blockera mig och göra mig väldigt obekväm.

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar