Europa League

Summering CL semifinal 2:2 Roma-Liverpool

ROMA 4-2 LIVERPOOL
(Liverpool till final efter 6-7 sammanlagt)

Målskyttar Roma: Milner (självmål) 15′, Dzeko 52′, Nainggolan 86′, 92′
Målskyttar Liverpool: Mane 9′, Wijnaldum 25′

Romas fantastiska äventyr i årets upplaga av Champions League avslutades på onsdagskvällen efter ett tappert försök till ytterligare en vändning på hemmaplan. Efter kvartsfinalens sensationella vändning av 1-4 mot självaste Barcelona var Liverpool förvarnade om italienarnas målmedvetenhet och kunde trots 5-2 vinsten på Anfield Road inte räkna med att det skulle räcka att ställa ut skorna på Stadio Olimpico i Rom.

Gästerna tog dock ledningen redan efter 9 minuter när den vanligtvis passningssäkre Radja Nainggolans passning bröts och gav en kontring som Sadio Mané snyggt avslutade med 0-1. Gästerna bjöd dock tillbaka snabbt genom ett dråplig självmål då Dejan Lovrens rensning framför mål träffade James Milner och studsade in i mål för 1-1. Det bjöds på vidöppet spel och innan halvleken var slut utnyttjade Georginio Wijnaldum Edin Dzekos misslyckade nick och gav gästerna 1-2.

Efter Dzekos kvitteringsmål tidigt i den andra halvleken bestämde sig Romatränaren Eusebio Di Francesco för att satsa offensivt och bytte in Cengiz Under. Roma tog över spelet och Stephan El Shaarawy fick en fantastisk möjlighet att ge hemmalaget ledningen men Trent Alexander-Arnold stoppade bollen med handen och domaren Damir Skomina valde att fria, något som kommer att diskuteras länge då det är svårt att motivera varför situationen inte skulle ha inneburit straff och möjligen även ett rött kort för Liverpoolbacken.

Hemmalaget slog dock inte av på takten men det skulle dröja till den 86:e minuten innan det gav utdelning genom Nainggolans långskott. I den tredje tilläggsminuten fick så Roma till slut en straff för en hands och Nainggolan satte säkert dit 4-2, ett resultat som inte var tillräckligt för att hindra Liverpool från att avancera till finalen mot Real Madrid.

Roma behöver inte på något sätt skämmas över sin insats i Champions League även om det sannolikt känns bittert att domarinsatsen kan ha spelat en avgörande roll i att man inte lyckades med ytterligare en fantastisk vändning.


(4-3-3) Alisson; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; Pellegrini, De Rossi, Nainggolan; Schick, Dzeko, El Shaarawy.

(4-3-3)  Karius; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Henderson, Milner, Wijnaldum; Salah, Mané, Firmino.

Matchens spelare: Stephan El Shaarawy – han var överallt i den här matchen och skapade problem för engelsmännen näst intill varje gång han rörde bollen. Vore det inte för Alexander-Arnolds hand hade han även blivit målskytt.

Matchens utropstecken: Det är svårt att bortse från den domarinsatsen och den uppenbara straffen Roma lurades på i situationen med El Shaarawy. Det fanns även en situation där Edin Dzeko fälldes men som vinkades av för offside, en tveksam sådan.

Matchens mål: Nainggolans 3-2

 

 

 

Danny Salo
danny@solocalcio.se

Relaterade artiklar