Pre- & postpartite

Summering 38a giornata: Inter till CL, Crotone till B

  JUVENTUS  2 – 1 HELLAS VERONA

Målskyttar Juventus: Rugani 49’, Pjanic 52’
Målskyttar Hellas: Cerci 76’


GENOA  1 – 2 TORINO 

Målskyttar Genoa: Pandev 80’
Målskyttar Torino: Falque 30’, Baselli 58’


CAGLIARI 1 – 0 ATALANTA 

Målskyttar Cagliari: Ceppitelli 87’
Målskyttar Atalanta:


CHIEVO 1 – 0 BENEVENTO  

Målskyttar Chievo: Inglese 49’
Målskyttar Benevento: 


UDINESE 1 – 0 BOLOGNA

Målskyttar Udinese: Fofana 30’
Målskyttar Bologna: 


NAPOLI 2 – 1 CROTONE  

Målskyttar Napoli: Milik 23’, Callejon 32’
Målskyttar Crotone: Tumminello 91’


MILAN 5 – 1 FIORENTINA 

Målskyttar Milan: Calhanoglu 23’, Cutrone 42’, 59’, Kalinic 49’, Bonaventura 76’
Målskyttar Fiorentina: Simeone 20’


SPAL 3 – 1 SAMPDORIA  

Målskyttar SPAL: Antenucci 4’, 52’ Grassi 49’
Målskyttar Sampdoria: Kownacki 66’


LAZIO 2 – 3 INTER  

Målskyttar Lazio: Perisic (självmål) 9’, Felipe Anderson 41’
Målskyttar Inter: D’Ambrosio 29’, Icardi 78’, Vecino 81’


  SASSUOLO 0 – 1 ROMA  

Målskyttar Sassuolo:
Målskyttar Roma: Pegolo (självmål) 45’


Den sista omgången inleddes i Turin, där manegen var krattad för Gianluigi Buffons avsked från den vitsvarta klubben där han gjort 17 säsonger och tagit inte mindre än nio scudetti och fem cuptitlar. Buffon hyllades med en storslagen koreografi och sedan kramade, kindpussade och high fivade han sig genom matchen fram tills han blev utbytt i den 63:e minuten. Han fick hålla nollan i sitt sista framträdande, även om gästande Hellas Verona var ofina nog att skjuta ett par skott mot mål och till och med vädja om en straff när Buffon kom lite sent in i en duell med Ryder Matos. Efter matchen, som Juve vann med 2-1, fick ”den gamla damen” ta emot sina medaljer och lyfta pokalen framför sina hemmafans. Men med tanke på att ligatiteln var säkrad sedan tidigare kom det mesta ändå att handla om Buffons avsked, som rörde både honom, flera av hans lagkamrater och stora delar av publiken till tårar. Frågan är om vi någonsin får se en lika stor målvakt, personlighet och människa vakta målet i Juve.

Under söndagens tidiga kvällsmatcher skulle det så avgöras vilket lag som gör Benevento och Hellas Verona sällskap i Serie B nästa säsong. Hela fem olika lag riskerade åka ur och förutsättningarna var därmed aningen komplicerade. Men en sak var klar: Crotone var tvunget att ta minst ett poäng borta mot Napoli, annars skulle det kalabriska laget åka ur, alldeles oavsett hur det gick i de andra matcherna. Därför blev det aldrig någon riktig spänning i bottenstriden eftersom Napoli tog kontroll över matchen direkt och gjorde både 1-0 och 2-0 innan pausvilan genom Milik och Callejon. Crotone reducerade i 91:a minuten, men eftersom alla andra bottenkonkurrenter vann sina matcher hade det inte spelat någon roll om Crotone skrällvunnit i Neapel, ”hajarna” hade simmat ner i B ändå. Den starkaste prestationen bland bottenlagen stod SPAL för, som slog ett decimerat Sampdoria med 3-1. Utanför bottenstriden krossade Milan Fiorentina med 5-1 och slutade därmed sexa i årets Serie A.

Klockan 20.45 lokal tid var det så dags för söndagens stora smällkaramell: den direkt avgörande matchen om det sista Champions League-platsen mellan Lazio och Inter på ett fullsatt Olimpico. Matchen börjar med en rejäl käftsmäll för Inter och Ivan Perisic som får en stenhårt skott i ansiktet och styr in bollen i eget mål. Inter lyckas få in en kvittering, men Lazio kontrollerar spelet och tar på nytt ledningen strax innan paus på en kontring där Felipe Anderson står för ett avslut i absoluta världsklass. I andra halvlek känns allt fortsättningsvis säkert för Lazio, tills Icardi först lyckas kvittera på straff, Lulic lyckas bli utvisad och Vecino nickar in 3-2 till Inter på en hörna, allt inom loppet av tre minuter. Lazio försöker komma igen, men lyckas inte. Efter en helt osannolik match snuvar Inter Lazio på CL-platsen.

 


Omgångens utropstecken: Matias Vecino. Gör hela Serie A-säsongens viktigaste mål när han nickar sitt Inter till Champions League.

Omgångens spelare: Gianluigi Buffon. Förklaring överflödig.

Omgångens mest välklädda: Hellas Veronas supportrar, som i en protest mot de höga biljettpriserna hade skjorta och slips på sig i mötet med Juventus.

Omgångens mål: Cutrones språngnick mot Fiorentina

Fredrik Rosenqvist
fredrik@solocalcio.se

Relaterade artiklar