Pre- & postpartite

Summering 12a Giornata

 FROSINONE 1 – 1 FIORENTINA 
Målskyttar Frosinone: 89′ Pinamonti.
Målskyttar Fiorentina: 47′ Benassi

  TORINO 1 – 2 PARMA Målskyttar Torino: 37′ Baselli.
Målskyttar Parma: 9′ Gervinho, 25′ Inglese.


  SPAL 2 – 2 CAGLIARI  
Målskyttar SPAL: 3′ Petagna, 77′ Antenucci.
Målskyttar Cagliari: 73′ Pavoletti, 76′ Ionita


GENOA 1 – 2 NAPOLI 
Målskyttar Genoa: 20′ Kouame.
Målskyttar Napoli: 62′ Ruiz, 86′ Biraschi (självmål).


  ATALANTA 4 – 1 INTER  
Målskyttar Atalanta: 8′ Hasteboer, 62′ Manchini, 88′ Djimisiti, 94′ Gomez.
Målskyttar Inter: 47′ Icardi.


 CHIEVO 2 – 2 BOLOGNA
Målskyttar Chievo: 20′ Meggiorini, 45′ Obi.
Målskyttar Bologna: 3′ Santander, 56′ Orsolini.


 EMPOLI 2 – 1 UDINESE
Målskyttar Empoli: 41′ Zajc, 51′ Caputo.
Målskyttar Udinese: 81′ Pusetto.


 AS ROMA 4 – 1 SAMPDORIA
Målskyttar Roma: 19′ Jesus, 59′ Schick, 72′ El Shaarawy, 93′ El Shaarawy.
Målskyttar Sampdoria: 89′ Defrel.


  SASSUOLO 1 – 1 SS LAZIO
Målskyttar Sassuolo: 15′ Ferrari.
Målskyttar Lazio: 7′ Parolo.


 AC MILAN 0 – 2 JUVENTUS
Målskyttar AC Milan: –
Målskyttar Juventus: 8′ Mandzukic, 81′ Ronaldo.


Omgångens första match gick av stapeln redan på fredagskvällen då Frosinone tog emot Fiorentina hemma på Stadio Benito Stirpe. Gästerna tog tidigt kommandot i matchen, vann statistiken överlägset och gjorde också rättvist matchens första mål genom Marco Benassi. Trots det lyckades hemmalaget hitta kraft i slutet av matchen och lyckades aningen oväntat också forcera in en kvittering.

Den tolfte omgången fortsatte sedan med tre målrika matcher på lördagen. Först ut var Torino-Parma, där samtliga mål gjordes redan i den första halvleken. Parmas anfallsduo i form av Gervinho och Roberto Inglese såg till att laget både tog ledningen i den nionde matchminuten, och sedan utökade till 2-0 efter 25 spelade minuter. Strax därefter reducerade Torino, vilket också kom att bli matchens sista mål. Roberto Inglese hade ett skott i ribban, men i övrigt blev den andra halvleken en betydligt mer stängd tillställning än de första 45 minuterna.

Desto mer dramatiskt var det när SPAL, likt Torino, tidigt tog ledningen för att sedan utöka till 2-0 hemma mot Cagliari. Manuel Lazzari var regissören bakom båda målen, och SPAL såg ut att gå mot en imponerande och förtroendeingivande vinst. Rolando Marans Cagliari hade dock andra tankar om slutresultatet. I takt med att hemmalaget kroknade lite av den offensiva pressen kunde gästerna ta över mer och mer ju längre matchen gick. Och trots ett psykologiskt tungt 2-0, lyckade man inom loppet av tre minuter både reducera och kvittera.

Att först ligga under för att sedan vända verkade faktiskt vara lite av lördagens melodi då mönstret gick igen även i matchen mellan Genoa och Napoli. Med Oscar Hiljemark från start tog nämligen Genuas rödvita stolthet ledningen genom Christian Kouame. Carlo Ancelotti insåg tidigt allvaret och gjorde två byten redan i halvlek. Dries Mertens kom in istället för Arek Milik, och Fabian Ruiz ersatte Piotr Zielinski. Tillsammans låg de sedan bakom kvitteringsmålet då Mertens spelade fram Ruiz som fint PLACERADE in 1-1. Hiljemark byttes ut i den 78:e minuten, och fick från bänken sedan se lagkamraten Davide Biraschi sätta 1-2 i egen kasse. Napoli lyckades därmed återigen vända underläge till vinst, medan Ivan Jurics poängnolla fortsatt är intakt sedan klubbens senaste tränarbyte.

Om lördagen var målrik, började söndagens matcher med ett riktigt målkalas i Bergamo. Det var två blåsvarta klubbar som kom till start med goda formkurvor och starkt självförtroende. Efter att Fabio Maresca blåst av efter 90 spelade minuter hade sedan ett av lagen stärkt sitt självförtroende ytterligare, medan det andra fått sig en rejäl tankeställare. Hemmalaget Atalanta visade nämligen upp sitt fulla register och spelade fullkomligt ut Inter i ösregnet på Atleti Azzurri d’Italia. Mauro Icardi gjorde för visso mål som vanligt, men när Josip Ilicic, Hans Hateboer och Alejandro Gomez var färdiga för dagen räckte detta föga. Atalanta segrade med 4-1, och Luciano Spaletti åkte från Bergamo med en gryende huvudvärk.

En annan pressad tränare var Gian Piero Ventura som tog sin första poäng med Chievo hemma mot ”svensklaget” Bologna. Både Mattias Svanberg och Filip Helander spelade samtliga minuter i en tidig ödesmatch som symboliskt slutade med delad poäng. Efter att äntligen spelat hem den första poängen i den nya klubben blev utgången dock något oväntad för Ventura som direkt efter matchen valde att meddela sin avgång. Kaoset i Veronaklubben är nu monumental, men om något positivt ska nämnas är det trots allt att klubben inte längre har ett negativt tecken framför poängen i tabellen.

Negativa tongånger hördes även kring klubbarna i den efterföljande matchen mellan Empoli och Udinese då båda befann sig under nedflyttningsstrecket. I en tidig ödesmatch tog dock Empoli viktiga poäng i bottenstriden när man besegrade de svartvit-randiga gästerna hemma på Stadio Carlo Castellani. Francesco Caputo blev matchvinnare meda ett mål och en assist, vilket ledde till att Empoli tog steget upp över det ångestladdade strecket. För visso med lika många poäng som Udinese, men med bättre målskillnad.

Även om viss osäkerhet smugit sin in i Roma-leden under lagets inledning av säsongen, visade huvudstadsklubben prov på en effektivitet och bestämdhet som gör att man alltjämt följer med i kampen om europaplatserna trots en tid med tyngre resultat. Sampdoria, utan Albin Ekdal, städades av relativt enkelt när Eusebio Di Francesco valde att mönstra en tempostark elva med både Justin Kluivert och Stephan El Shaarawy på var sin kant. Strategin föll väl ut, och så väl Shaarawy som Kluivert stod för fina insatser. Robin Olsen fick för visso inte hålla nollan, men gjorde i övrigt en stabil insats i målet.

Landets andra huvudstadslag inledde starkt när man tog ledningen brta mot Sassuolo redan i den sjunde minuten. Efter torsdagens vinst mot Olympique de Marseille var det dock tydligt att många av spelarna fortfarande var slitna, och Simone Inzaghis örnar gick efter ledningsmålet inte riktigt att känna igen. Gian Marco Ferrari kvitterade relativt omgående, och även om Ciro Immobile hade ett skott i stolpen var Sassuolo det lag som förde det mesta av spelet. Inzaghi försökte förgäves möblera om med nya krafter, men hemmalaget gjorde en stabil arbetssats och spelade till sig en poäng som gav mersmak.

Den tolfte omgången avslutades slutligen med klassikermötet mellan AC Milan och Juventus. Inramningen var magisk när AC Milans ultras firade 50 år. Dessvärre för de rödsvarta försvann den magiska känslan i samma stund som domare Paolo Silvio Mazzoleni blåste igång matchen. Juventus tog direkt tag i taktpinnen, och pressade Milans försvar till flertalet misstag långt ner på egen planhalva. Ledningen kom också omgående efter att Mario Mandzukic nådde högst på Alex Sandros inlägg. Därefter kom mycket att handla om ex-juvespelaren Gonzalo Higuain. Efter en tid av skadebekymmer hade ”Il Pipita” nämligen kämpat sig tillbaka med motivationen att få visa sin forna klubb att han fortfarande har vad som krävs på den högsta nivån. När så sedan hemmalaget tilldömdes en straff efter VAR-granskning fick så också argentinaren chansen. Han slöt ögonen, började stega, och sköt – i stolpen och ut. Wojchiech Szcesny ska givetvis tillskrivas en fenomenal straffräddning, men fokuset låg ändå på straffmissaren Higuain. Och värre skulle det bli. En märkbart frustrerad Higuain visade öppet sitt missnöjde vid flertalet domslut, och kamperna med Juvenus Mehdi Benatia blev både fler och fulare. Till slut rann det över för anfallaren som valde att berätta för Mazzoleni precis hur han kände, vilket resulterade i både ett gult- och rött kort. Ett decimerat Milan var aldrig riktigt nära att hota Juventus efter det. Patrick Cutrone byttes till slut in, men fick inte en ärlig chans att sätta sin prägel på matchen. Cristiano Ronaldo rakade efter en retur in 2-0 i öppet mål, och den gamla damen avgick rättvist med segern. En liten tröst för bianconeri samtidigt som diskussionerna kring Gennaro Gattussos vara eller icke vara åter aktualiserades.


Omgångens spelare: Francesco Caputo – var med sitt mål och assist en starkt avgörande faktor när Empoli tog tre oerhört viktiga poäng i bottenstriden.


Omgångens utropstecken: Josip Ilicic – sedan comebacken efter skadefrånvaron har slovenen mäktat med hela tre mål och tre assist. Blir den reslige anfallaren hela årets utropstecken?


Omgångens mål: Alejandro Papu Gomez – gör som Samir Handanovic i Intermålet. Titta och njut!


 

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar