Intervju

Storklubbsfördelar och selfies – Krafth har etablerat sig i Serie A

Efter en fjolårssäsong i sjukstugan har Emil Krafth haft ett fint 2016. Svensken inledde med att ta en ordinarie plats i startelvan, slog sedan in sig i landslaget och avslutade med sitt första mål i Italien. SoloCalcio träffade högerbacken under hans semester i Sverige.

Omringad av småländska stenmurar, lador och julstökande föräldrar sitter Emil Krafth ned med en kopp svenskt bryggkaffe. Han är harmonisk och lugn, men vrider något på sig när undertecknad berömmer hans säsong. Detta trots att högerbacken kvitterar ut det fullt godkända betyget 6,33 hos ansedda WhoScored. Dessutom har debutmålet kommit i Bolognatröjan och Mikael Lustig har ersatts på bästa möjliga vis i landslaget.

– Helnöjd med min säsong är jag väl inte då jag alltid kräver mycket av mig själv. Jag vet att jag har mer att ge. Jag hoppas att det kommer fram nu under andra halvan av säsongen. Jag fick ju spela mycket i början, sen fick jag åka med landslaget. När jag kom tillbaka så hade vi Lazio och då skulle jag starta, men jag hade då problem i baksidan från landslagssamlingen. När jag testade på uppvärmningen gick det inte, så jag vågade inte riskera någonting. Efter det hade jag otur att bli sjuk, jag fick hög feber i en vecka, en vecka med tre matcher. Sen var det landslaget igen och efter det har det blivit en del speltid. Jag hoppas och tror att jag kommer få starta snart igen.

emil krafth

Den julsemestrande högerbacken plockar upp sin hund och sätter henne i knät. ”De köpte henne i Italien, hon är liten så att de kan ta med henne på flyget till Sverige. Hon pratar italienska!”, skojar pappa Pelle Krafth samtidigt som Emil ska lägga ut korten om konkurrenssituationen med greken Vasilis Torosidis.

– Det är ju han som är min konkurrent, men han är en superskön person utanför planen. Han är en av dem jag kommer bäst överens med i laget faktiskt. Han är ju lite äldre och har fungerat som en mentor för mig. Han är ju riktigt bra på fotboll också, men det är framförallt personen Torosidis jag gillar.

I det klassiska laget Bologna har allt inte handlat om det sportsliga under 2016. Supporterfavoriten Antonio Mirante drabbades av ett hjärtproblem och fick med omedelbar verkan sluta träna och spela.
– Det var en del uppståndelse när det hände, man blev chockad. Jag var på landslagsuppdrag då och jag har inte min italienska telefon på utanför Italien så mycket, så jag fick höra det någon dag efter. Då var det bara att skicka lyckönskningar till honom. Han var borta ett tag men nu är han tillbaka i målet och det känns bra. När han kom tillbaka var det rätt mäktigt, fansen jublade högt när han klev ut på planen. Men så är han en bra fotbollsspelare också.
Och snygg?
– Ja, han ser bra ut. Typisk italienare, haha. Men det är viktigt att han kommer tillbaka, han är en bra målvakt.

Och apropå utseende, i Bologna finns inte bara Mirante utan också Filip Helander, som liknats vid en viking i italiensk press.

– Jag hänger en del med Helander, även om det var mer i början. Våra flickvänner träffas en del. Skägget? Äh, det är ju bra! Det får inte vara för långt, han måste ju vårda det. Sen beror det också på frillan. Just nu är det rätt bra, frillan också. Men när han hade snaggat hår och jätteskägg så såg det för jävligt ut. Vi får hoppas han behåller det såhär.

Efter ett och ett halvt år i Bologna har nu Emil Krafth etablerat sig rejält både på och utanför planen. Italienskan finns där, även om grammatiken kanske svajar en del. Utanför planen syns det också, då högerbacken får ställa upp på selfies och autografskrivande när han promenerar i centrala Bologna.

– Men fansen är inte alls jobbiga. Det är en bild, det är inte så att man blir störd. Det är skillnad mot Sverige då ingen pratar med en, utan alla bara tittar när man är ute med landslaget i Stockholm.

Om Emil Krafth fortsätter att prenumerera på en startplats i Bologna och göra insatser likt den mot Bulgarien i landslaget lär det inte dröja särskilt länge innan han även får skriva en del autografer på Stockholmskaféerna också.


emil krafth

Fem snabba:

Bästa spelaren han mött? Perotti och Hamsik
Hur mycket FIFA spelar han? Gillar inte FIFA, blir mer Call of Duty och NHL.
Bästa tröjbytet? Ingen, jag byter inte tröjor.
Årets utropstecken i Bologna? Verdi, han var riktigt grym innan skadan.
Strax över 1200 kronor för din tröja till Musikhjälpen, nöjd? Nej, jag ville slå Rohdén! Jag får ta revansch nästa år.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar