Calcio

SoloCalcios julkalender

Snart är det jul och vad passar då inte bättre än SoloCalcios julkalender? Låt Calciotomten få komma in i era stugor och sprida julstämning.

#12 Cesar 

Den brasilianska målvakten var en av Inters viktigaste spelare under Inters trippelår. För två veckor sedan gick den dåvarande Benficaspelaren Julio Cesar ut med att han hade gjort sin sista match. Tack för allt du gav calcion, Julione!

#11 Nedved

Ballon d’or, massvis med titlar i Italien och stora landslagsframgångar med Tjeckien. Lazio och Juventus kan onekligen skatta sig lyckliga som fått ta del av Pavel Nedveds konster.

#10 Maradona

Antalet framstående tior genom historien är oändligt många. Men ingen har varit bättre än Diego Armando Maradona.

#9 – Toni

#9 Toni – Tornet från Modena slog igenom sent, men oj vilket avtryck han gjorde. Skytteligasegrar, ligatitlar och VM-guld. Grande bomber!

#8 – Ingesson

En sann krigare både på och utanför planen. Bari och Bolognafansen minns honom som en hjälte trots att det var flertalet år sedan han representerade klubbarna. För evigt saknad, aldrig glömd.

#7 – Del Piero

”Aleeex Del Pieroooo!!! …Andiamo a Berlino, andiamo a Berlino, andiamo a prenderci la coppa!” Juventuslegendaren kanske inte primärt förknippas med detta nummer, men i landslaget bar han sjuan under fina VM 2006. Med över 500 matcher och 200 mål i Juvetröjan är Alex en av italiensk fotbolls största. Någonsin.

#6 – Lucarelli

När Parma tvångsdegraderades till Serie D sommaren 2015, tvekade aldrig Alessandro Lucarelli: han skulle följa med laget i sitt hjärta ned och försöka föra tillbaka dem till Serie A. Nu, 2,5 år senare, är denna bandiera på god väg att nå detta mål. Härförda av 40-årige Lucarelli som spelar sitt livs fotboll och som nyligen blev den som spelat flest ligamatcher i klubbens historia, toppar Parma nämligen Serie B-tabellen.

#5 – Conti  

Denna bandiera har följt med Cagliari i ur och skur. Trots en längre vända i Serie B har Conti varit Cagliari trogen och deras viktigaste spelare under 2000-talet med totalt 434 ligamatcher för Sardinienlaget.

#4 – Zanetti

Han var en av Morattis första värvningar och näst intill okänd när han kom till Milano 1995. 18 säsonger och 15 titlar senare hade Il Capitano skrivit in sig inte bara i Inters utan även fotbollsvärldens historia.

#3 – Maldini 

#3 Maldini – Superlativen omgärdar denna bandiera som höll sin klubb i handen och vann allt, flera gånger. Ett VM-guld saknas, men efter under nästan ett kvarts sekel dominerat först till vänster och sedan i mitten så kommer hans namn alltid att nämnas när de största kommer på tal.

#2 – Cafu
Tuggumiproducenterna grät när denna legendar lämnade Italien efter sin tid i Roma och Milan efter att ha varit med och revolutionerat ytterbackspositionen. Alla tänkbara meriter har han i ryggsäcken och kanske är det därför brassen inte kan sluta le?

#1 – Buffon
Inom kort kommer fotbollsvärlden sörja att vi inte längre kommer att få se historiens bästa målvakt på fotbollsplanen. Därför måste vi passa på att njuta. Nu.

 

Carl Mårtensson
carl@solocalcio.se

Relaterade artiklar