Calcio

SoloCalcio summerar hösten 2014

Ett händelserikt 2014 är till ända och den italienska fotbollen har bjudit oss på en hel del förväntade men också märkliga händelser. Hösten 2014 har bjudit på en rad höjdpunkter och såväl fantastiska som mindre bra prestationer. Vi på SoloCalcio har tittat tillbaka på den gångna hösten och plockat ut våra mest minnesvärda ögonblick.

 

Höstens målvakt: Samir Handanovic
Bubblare: Mattia Perin

andrea-cossu-samir-handanovic-cagliari-inter-2014_1y7fo155r3a91cehn4oad88yn

Motivering: I ett svagt Inter har den slovenske målvakten varit en vägg att kunna luta sig tillbaka mot. Omutlig på straffar. Eller vad sägs om sex raka straffräddningar? Mattia Perins höst har varit briljant och han har tagit ytterligare kliv i karriären men han får vika sig mot Handanovic.

 

Höstens försvarare: Konstantinos Manolas
Bubblare: Leonardo Bonucci

kostas-manolas-as-roma_elhzd13x5a661ndacx41go0i7

Motivering: När Roma sålde Mehdi Benatia till Bayern München var det många som frågade sig vem som skulle axla manteln som försvarsgeneral. Svaret blev Konstantinos Manolas. Greken hämtades in från Olympiakos och har stundtals burit Rom-klubben under hösten. Samma sak kan man säga om Leonardo Bonucci, som agerade ledare i försvaret när laget saknade viktiga kuggar som Giorgio Chiellini och Andrea Barzagli.

 

Höstens mittfältare: Radja Nainggolan
Bubblare: José Callejón

AS Roma v ACF Fiorentina - Serie A

Motivering: På ett starkt mittfält har Radja Nainggolan varit den starkast lysande stjärnan. Fick Romanisti att glömma bort Kevin Strootmans skada och har under hösten bidragit med dynamik och målfarlighet. Napoli startade säsongen svagt och den som bar laget under sensommaren var José Callejón.

 

Höstens forward: Carlos Tévez
Bubblare: Paulo Dybala

Carlos-Tevez-Juventus

Motivering: Carlos Tévez har varit fullständigt briljant för Juventus under hösten. Bröt sin måltorka i Champions League under hösten och har gjort tio mål och fem assists i ligan så här långt. Tévez leder skytteligan och är utan tvekan Serie A:s bästa anfallare. Hans unge landsman Paulo Dybala har även han varit en frisk fläkt under hösten och har med sina sju mål och sex assists burit Palermos offensiv.

 

Höstens tränare: Gianpiero Gasperini
Bubblare: Sinisa Mihajlovic

s1intgasp1

Motivering: Tränarna för de bägge Genua-lagen har imponerat mest under hösten. Vi var något oense på redaktionen om vem som egentligen varit bäst men Gianpiero Gasperini fick till slut utmärkelsen för hans fina arbete med ett sämre spelarmaterial än vad hans kollega Sinisa Mihajlovic har att förfoga över. Serben kommer dock strax bakom.

 

Höstens nyförvärv: Filip Djordjevic
Bubblare: Jérémy Ménez

filip-djordjevic-312882

Motivering: Även här var vi oeniga på redaktionen men rösten föll till slut på Lazios anfallare Filip Djordjevic. Kom till klubben gratis under sommaren och har varit den där anfallaren man saknat när den ålderstigne Miroslav Klose varit skadad. Hård konkurrens fanns från Jérémy Ménez men efter häftiga diskussioner bestämde vi oss för att ge utmärkelsen till serben.

 

Höstens ungdom (U21): Paulo Dybala
Bubblare: Daniele Rugani

Genoa CFC v US Citta di Palermo - Serie A

Motivering: Paulo Dybala var med och förde upp Palermo tillbaka till Serie A förra säsongen och har under hösten fortsatt sitt fina spel. Dybala är en referenspunkt i Palermos offensiv och har med sina sju mål och sex assists varit en starkt bidragande orsak till att laget parkerar på en stabil mittenplacering. Juventus-ägde Daniele Rugani har visat upp en imponerande mognad i sitt defensiva spel och har tillsammans med parhästen Lorenzo Tonelli tajtat till Empolis defensiv.

 

Höstens sportchef: Adriano Galliani
Bubblare: Igli Tare

SPORT, CALCIO: BARI - MILAN

Motivering: Milans sportchef gjorde en fin low cost-mercato under sommaren med gratisvärvningar som Álex, Diego López och Jérémy Ménez men också billiga värvningar i form av Adil Rami och Giacomo Bonaventura. Visst, det finns en del moln på himlen i form av Fernando Torres-värvningen men plussen överväger minusen. Lazios sportchef Igli Tare stod också han för en fin sommarmercato med billiga värvningar som Stefan De Vrij och Marco Parolo samt tidigare nämnde Filip Djordjevic. Hade Tare lyckats värva in ytterligare en stark mittback hade han nog lagt beslag på utmärkelsen som höstens sportchef.

 

Höstens flopp: Nemanja Vidic
Bubblare: Fernando Torres

1334760-28688852-1600-900

Motivering: Nemanja Vidic kom in med skyhöga förväntningar på sig att styra upp Inters harvande defensiv. Det började dock dåligt direkt med en orsakad straff och utvisning mot Torino i premiären. Det har sedan fortsatt gå utför och serben har sedan Roberto Mancinis inträde varit petad ur startelvan och ryktas dessutom bort från klubben redan i januari. Fernando Torres kom till Milan med mindre förväntningar men med desto större förhoppningar om att få en nytändning. Det blev inte som någon tänkt sig och spanjoren har nu återvänt hem till Atlético Madrid efter att endast mäktat med ett mål på sex månader.

 

Höstens mål: Bruno Peres vs Juventus
Bubblare: Franco Vasquez vs Atalanta

solo-bruno-peres-vs-juventus

Motivering: Torino hade inte gjort mål i ett derby mot Juventus på tolv år. I mötet på Juventus Stadium i november ville ytterbacken Bruno Peres ändra på den saken så han tog helt enkelt bollen i eget straffområde, löpte ifrån samtliga motspelare till Juventus straffområde innan han krutade in bollen i mål via stolpen. Ett helt makalöst coast-to-coast-mål. Franco Vazquez delikata chipp från långt håll i bortamatchen mot Atalanta är vår bubblare.

 

Höstens sämsta: Carlo Tavecchio
Bubblare: Gianluca Rocchi i matchen Juventus-Roma

Tavecchio, Conte sarà uno choc positivo

Motivering: Efter Italiens VM-fiasko i Brasilien avgick det italienska fotbollsförbundets ordförande Giancarlo Abete. Tiden efteråt gick till att försöka utse en ny förbundsordförande och efter många om och men röstades Carlo Tavecchio som ny ordförande. Problemet? Tavecchio hade fällt en rad rasistiska och sexistiska uttalanden om mörkhyade och kvinnliga fotbollsspelare. Otroligt smutsigt tycker vi. Något som var smutsigt men inte riktigt i samma nivå var domare Gianluca Rocchis insats i seriefinalen mellan Juventus och Roma. Inte mindre än tre straffar utdömdes och två utvisningar delades ut.

 

Höstens finaste: Hyllningarna av Klas Ingesson
Bubblare: Antonio Di Natales milstolpar

Skärmavbild-2014-11-08-kl.-15.32.40

Motivering: Under hösten nåddes vi av det tragiska beskedet att Klas Ingesson förlorat kampen mot cancern och tragiskt gått bort vid 46 års ålder. Kondoleanser och hyllningar till den forne mittfältskämpen kom från alla håll och i Italien mindes man och hyllade svensken på ett storartat sätt. Såväl Bari som Bologna hedrade Ingesson på otroligt vackra sätt och Bari har dessutom planer på att namnge en curva efter mittfältaren. Nästan lika vackert var det att Antonio Di Natale nådde 200 Serie A-mål på sin 400:e Serie A-match. Dessutom har han klivit upp på sjundeplatsen i Serie A:s skytteliga genom alla tider, med sikte på högre placeringar.

 

Höstens profil: Massimo Ferrero
Bubblare: Claudio Lotito

dddaab840206da877f4f561bbaa5350c-22055-1411937897

Motivering: Sampdorias nye president Massimo Ferrero har underhållit oss genom hela 2014 med sina strapatser och eskapader. Han lever sig med på läktaren under Sampdorias matcher och firade som en kung efter derbyvinsten mot Genoa i höstas. Ferrero bjuder även på sig själv utanför planen och kan nog ha stått för höstens sjukaste videoklipp, alla kategorier, när han skulle skicka en födelsedagshälsning till en god vän. Alkoholpåverkan eller skådespeleri, oavsett vad så bjöd Ferrero på stor show. En annan profil som bjudit på sig själv under hela året och under hösten är Claudio Lotito. Kulmen kom efter en rad landslagssamlingar under sensommaren där Lazio-presidenten dök upp. Detta ledde till en boom på sociala medier under hashtaggen #lotitoovunque, där folk postade bilder av olika historiska ögonblick där Lotito dyker upp. Otroligt underhållande.

 

Höstens lag:

3-4-3 á la Höstens tränare Gianpiero Gasperini:

Handanovic
Manolas, Bonucci, Rugani
Callejón, Nainggolan, Valdifiori, S. Mauri
Gabbiadini, Tevez, Dybala

 

Till sist återstår bara för oss att önska alla er läsare ett Gott Nytt År. Stort tack för 2014 och vi hoppas att ni är med oss även nästa år där vi ska försöka ge er en ännu bättre bevakning av den italienska fotbollen.

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se

Relaterade artiklar