Intervju

Rohdén: ”Det är som att komma till en annan värld”

Marcus Rohdén har genomfört sitt första halvår som utlandsproffs i Italien. SoloCalcio fick en pratstund med den förre elfsborgaren i samband med att han var tillbaka i Borås för att fira jul.

Det första Marcus Rohdén gör när han kliver in på caféet i Borås är att ruska på huvudet och beklaga sig över hur kallt det är i Sverige. Efter en höst stormtrivs han redan i Italien.

– Det känns otroligt bra, jag tycker att jag har etablerat mig väldigt bra där nere. Jag tycker väl inte att mina prestationer har varit så jättebra ändå, jag har inte riktigt kommit upp på den nivån som jag vet att jag kan spela på, men ger man det lite tid så tror jag det kommer bli ännu bättre. Det är mycket nytt med språket och hela den biten så det är lite som att komma till en annan värld – både med fotbollen och livet utanför planen, säger Marcus Rohdén.

Umgänget med lagkamraterna är ett område där han upplever stora skillnader mellan proffslivet i Italien och Sverige – framförallt utanför planen.

– I Sverige var man verkligen kompis med alla i laget, man gick från träningen och åt lunch med laget eller fikade med laget, men nu går man till träningen och åker hem och umgås med tjejen i stället. Det är ett annat liv, fotbollen blir mer som ett yrke och det kan ha både fördelar och nackdelar men jag ser mest fördelar med det, det blir mer professionellt.

 

Rohden
Marcus Rohdén är hemma för att fira jul. Foto: Jakob Romeborn

Har du någon kontakt med de övriga Serie A-svenskarna i Italien?

– Inte regelbundet direkt. Jag hade en del kontakt med Oscar Hiljemark när jag flyttade ner och han gav lite tips. Vi är ju kompisar sedan tidigare så det är klart att man hörs på WhatsApp emellanåt men inte för att vi bor i Italien egentligen utan mer för att vi har känt varandra i så många år. Men i landslaget blir det lite mer att man känner en koppling till de andra som spelar i Serie A, så där har jag fått rätt bra kontakt med Emil Krafth och Filip Helander.

Höstsäsongen i Crotone har framförallt gett mycket speltid för Marcus Rohdén, som har startat i 14 av 17 Serie A-matcher och stått för två målgivande passningar. Nykomlingen har dock fått kämpa hårt i tabellbotten och placerar sig för närvarande som nästjumbo med nio poäng.

– Vi började väl inte särskilt bra, dels tog vi inga poäng och dels var spelet inte så bra. Vi spelade inte alls som ett lag i början, och det kanske berodde lite på att tränaren (Davide Nicola) ville se vilka spelare han skulle satsa på – vi gick runt lite på olika spelsystem och roterade mycket mellan varje match. Nu har han hittat ett spelsätt som han tror på, så det har det blivit betydligt bättre, säg de senaste tio matcherna. Det känns som att vi borde ha fått med oss mer poäng från de matcherna än vad vi har fått också.

De som sett Marcus Rohdén i Elfsborg och svenska landslaget tidigare känner främst igen honom som en löpstark innermittfältare, men i Crotone har han minst lika mycket fått spela på högerkanten. En något ovan position, men han tycker att han har lärt sig behärska den på ett bra sätt.

– Jag spelade mycket ytter när jag var mindre, men sedan var det mest centralt de senaste tre åren i Allsvenskan så det är klart att det var ett tag sedan jag spelade yttermittfältare. Det är inte den positionen jag ser mig själv allra helst på, jag vill spela centralt, men det går inte att ställa några sådana krav utan det är bara att anpassa sig till vad tränaren tycker och tänker om en, säger han.

Utlandsflytten har också öppnat dörrarna på mer vid gavel till landslaget för Rohdén, som varit med i alla Janne Anderssons trupper hittills. När Sverige skulle inleda VM-kvalet mot Holland fick han dessutom förtroendet från start till mångas förvåning före Jimmy Durmaz.

– Jag var ju med emellanåt med Erik (Hamrén) också men det är klart att jag känner att jag har fått ännu mer förtroende nu när Janne (Andersson) har tagit över, och det är väldigt skoj. Främst tror jag att det beror på att jag gick utomlands, till en liga som är en av de bästa i världen och då ökar chanserna. Det var häftigt att gå in och spela inför ett fullsatt Friends Arena, riktigt mäktigt. Det är något som man drömt om sedan man var liten, säger han.

Känner du att du har blivit en bättre fotbollsspelare under det här halvåret i Italien?

– Ja, kanske på de mer ”italienska” grejerna. Den taktiska biten har jag definitivt utvecklat, jag har nog blivit lite smartare och vet mer hur jag ska springa och agera.

Den personliga utvecklingen i Crotone har också gett visst eko i omvärlden, då det så sent som för någon vecka sedan ryktades att tyska Borussia Mönchengladbach ville göra honom till lagkamrat med landslagskollegan Oscar Wendt. En flytt är dock ingenting som Marcus Rohdén ser framför sig inom en särskilt snar framtid.

– Tanken är att spela i Crotone fram till sommaren och även ytterligare år om vi håller oss kvar, men skulle det komma ett erbjudande som man verkligen lockas av så får man väl ta ställning till det då. Jag känner dock verkligen inte att jag måste iväg varken nu eller i sommar. Åker de ner i Serie B ökar ju chanserna, men vi trivs väldigt bra och fotbollen har rullat på bra så det är ingen stress över det.

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se

Relaterade artiklar