Pre- & postpartite

Prepartita Tyskland – Italien: Upprepas historien?

Ikväll ställs Italien inför nästa tuffa utmaning. I vägen mot final måste först världsmästarna Tyskland passeras. Historien är på Italiens sida, men räcker det för att stå emot den vita maskinen? 

Efter fyra dagars matchledighet är det ikväll åter dags för Italien att spela. Efter att Antonio Contes mannar imponerande slagit ut de regerande Europamästarna Spanien ställs man ikväll för än ännu svårare uppgift: Världsmästarna Tyskland.

Conte har hittills under turneringen styrt sina mannar på ett otroligt imponerande vis. Italien har sprungit mest och kanske sett stabilast av alla lag ut bakåt. När väl skott har kommit mot mål har Gianluigi Buffon varit säkerheten själv. Frågan är om Italien kan upprepa det ikväll. Conte brottas nämligen med tuffa bortfall. Dels är Thiago Motta avstängd, men som om inte det vore nog kommer förmodligen även Daniele De Rossi att saknas. Roma-spelaren skadade sig sist och har inte hunnit repa sig helt och fullt. Därför ser det ut som att Juventus Stefao Sturaro får starta på hans plats. Sedan tidigare saknas även Antonio Candreva på grund av en lårskada. De spelare som i Italien riskerar avstängning vid gult kort är: Buffon, Sirigu, De Sciglio, Barzagli, Chiellini, Bonucci, De Rossi, Insigne, Zaza, Pellè och Éder. Det ska alltså till något extraordinärt ifall Italien ska klara sig utan avstängda spelare i en eventuell semifinal.

Tyskland har fått igång maskineriet rejält, även om man inte ställts på de svåraste av tester ännu. Gruppen betades av utan några större problem och i åttondelen blev det proppen ur då man krossade Slovakien. Spelare som Jerome Boateng, Toni Kroos och Julian Draxler ser ut att ha hittat toppformen, medan VM-hjälten Mario Götze har problem med att hitta rätt. Det många italienare vill påminna tyskarna om är att Die Mannschaft aldrig har vunnit mot Italien under en avgörande match. Italien minns gärna tillbaka till semifinalen i VM 2006 (Grossos sena mål) eller EM-semin 2012 (Balotellis bomb). Ifall Tyskland lyckas övervinna detta spöke återstår att se, men vi kan i alla fall konstatera att Tyskland ser ruggigt farliga ut inför.

Probabili formazioni

Tyskland (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Hummels, Hector; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Draxler; Gomez

Tränare: Joakim Löw
Bästa målskytt i turneringen: Mario Gomez, 2 mål

italia italien (3-5-2): Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Florenzi, Parolo, Sturaro, Giaccherini, De Sciglio; Éder, Pellè

Tränare: Antonio Conte
Bästa målskytt i turneringen: Mario Gomez, 2 mål

Matchens profil: Mezut Özil – Det är Arsenal-spelaren som är navet i Tysklands offensiv och således kommer han ha mycket boll ikväll. Lyckas Sturaro stänga av honom?

Form i EM: Tyskland 3 vinster, 1 oavgjord – Italien: 3 vinster, 1 förlust
Domare: Viktor Kassai (Ungern)
TV: TV4 och Cmore

 

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar