Pre- & postpartite

Prepartita semifinal U21-EM: Spanien-Italien

 SPANIEN – ITALIEN 
Tisdag – Stadion Miejski, Krakow – 21:00

Efter att ha övertygat stort och vunnit i den första matchen mot Danmark, blivit utskällda och utdömda efter förlusten mot Tjeckien i match nummer två, samt en mycket omtalad ”biscotto” i gruppspelets sista match mot Tyskland klarade sig Azzurrini till slut vidare till slutspelet efter tre väldigt blandade insatser. I semifinalen väntar nu tuffast möjliga motstånd i Spanien som på sina tre spelade matcher endast släppt till ett mål bakåt medan man gjort hela nio stycken framåt.

Inför mästerskapet talades det mycket om Italiens stjärnspäckade trupp som innehåller flera stora namn som Giangluigi Donnarumma, Marco Benassi, Domenico Berardi och Federico Bernardeschi. Betydligt färre talade om Spaniens lag i liknande termer, men med Marco Asensio och italienbekantingen Gerard Deulofeu i spetsen har spanjorerna bekräftat att man minsann har ett lag för den absoluta toppen. Genom att redan vara färdigkvalificerade inför gruppspelets sista omgång kunde tränare Albert Celades dessutom vila samtliga elva startspelare i matchen mot Serbien för att i semifinalen åter kunna mönstra samma startuppställning som besegrade Portugal med 3-1 i den andra omgången. Luigi Di Biagio på Italienbänken hade tyvärr inte samma gynnsamma läge, utan har snarare tvingats möblera om i sin startelva då både Andrea Conti och Domenico Berardi är avstängda. Från start väntas istället Hellas Veronas Alex Ferrari och Atalantas Andrea Petagna spela, vilket lär ge laget en större offensiv tyngd på bekostnad av en något sämre rörlighet.

Från att i många experters tips ha hållits fram som förhandsfavoriter till att vinna hela turneringen är det nu därför ett Italien som i mångt och mycket försökt skjuta över favoritskapet på spanjorerna för att själva ikläda sig rollen som underdogs. Senast lagen möttes i mästerskapssammanhang var i finalen 2013 i Jerusalem, då Spanien till slut fick lyfta bucklan mot skyn efter seger 4-2. Därefter har länderna drabbats samman ytterligare en gång i en träningsmatch i våras, även då med spansk segrare. Det är således ett spanskt landslag som med visst psykologiskt övertag tar sig an ett rejält revanschsuget Italien – vilket ur ett historiskt perspektiv många gånger visat sig vara ett tacksamt läge att slå ur för italienarna. Huruvida spanjorerna åter går vinnande ur bataljen, eller om Italien kan leva upp till förhandsförväntningarna är oförutsägbart. Klart är dock att semifinalen lär bli en väldigt häftig tillställning mellan två mycket talangfulla lag med lång historia av rivalitet.

Probabili formazioni

 (4-3-3) Kepa; Bellerín, Meré, Vallejo, Castro; Saúl, Llorente, Ceballos; Deulofeu, Sandro, Asensio.

Tränare: Albert Celades
Bästa målskytt: Marco Asensio, 3 mål.

 (4-3-3) Donnarumma; Ferrari, Rugani, Caldara, Barreca; Benassi, Gagliardini, Pellegrini; Chiesa, Petagna, Bernardeschi.

Tränare: Luigi Di Biagio
Bästa målskytt: Domenico Berardi, Andrea Petagna, Lorenzo Pellegrini och Federico Chiesa har alla gjort var sitt mål.

Matchens profil: Federico Bernardeschi – Fiorentinas elegante speldirigent var under hösten en av Serie A:s klarast lysande stjärnor. Italiens nummer 10 har även under detta mästerskap visat att han har kvaliteter som kan ta honom till de allra högsta nivåerna i världsfotbollen.

Form: Spanien: 3 vinster – Italien: 2 vinster, 1 förlust.
TV: Matchen visas i Eurosport 1 samt på D-play

 

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar

Mer från Pre- & postpartite

Pre- & postpartite

Postpartite 37a giornata

Probabili formazioni

Probabili formazioni 8a giornata