Pre- & postpartite

Prepartita Italien-Sverige: Ett italienskt landslag i brygga

 ITALIEN -SVERIGE 
Måndag– San Siro, Milano – 20:45

Senast Italien missade ett världsmästerskap var för 60 år sedan när mästerskapen gick i Sverige. Denna måndagskväll kan det italienska praktfiaskot bli ett faktum. Samtidigt kan det bli Sveriges första världsmästerskap på 12 år. Frågan många ställer sig, kommer Gli Azzurri kunna vända detta underläge på San Siro?

Italien med tränaren Gian Piero Ventura saknade helt en egen spelidé på Friends Arena. Med den skickliga spelfördelaren Marco Verratti bör det vara en omöjlighet att misslyckas med ett högt speltempo men det var exakt det som hände i fredags. Italien klarade ej av Sveriges höga press och när de blågula väl hade bollen lyckades Emil Forsberg få hur mycket frihet som helst centralt trots att Italien ska vara starka där. Det märktes extra tydligt att Italien saknade strategier framåt när Sverige backade hem och inte vågade slutföra sin höga press i slutet av matchen. Där fanns det tid för att skapa något men istället blev anfallsspelet alldeles för stillastående och Sverige kunde behålla sin nolla. Troligtvis kommer vi få se mycket mer av denna matchbild i returmötet, att Sverige kommer låta Italien föra spelet och satsa på kontringar. Ventura kommer därför byta mittfältsstrategi helt och hållet där bollen ska gå snabbare framåt.

Verratti är avstängd i returmötet efter att ha dragit på sig för många gula kort. Detta kanske kan bli till Italiens fördel då det var väldigt stillastående i fredags och mest väntan på vad Verratti skulle göra. Den passningsskicklige Jorginho kommer med all sannolikhet få göra sin landslagsdebut i tävlingssammanhang nu när Verratti saknas och Alessandro Florenzi ska få chansen istället för Daniele De Rossi som hade en av sina sämre dagar i karriären senast.  Favoritformationen senaste året har ständigt varit 4-2-4 med offensiva yttrar. Senast Italien körde med en trebackslinje i EM-kvalet var i oktober 2016 när laget vann med 3-2 borta mot Makedonien.  Den taktiska osäkerheten för Italien syntes tydligt i det senaste mötet. Att en stjärnspelare som Lorenzo Insigne saknar en roll samt att spelarna verkar inte själva tro på sitt landslag är några av problemen som finns. När Insigne byttes in senast gestikulerade spelarna vilt om hur det skulle spelas och vilken roll Insigne skule få. Oavsett resultat i Milano kan detta bli Venturas sista match.

Ett lag som har harmoni däremot är Janne Anderssons Sverige. Med en respektlös inställning och en stjärnspelare i Forsberg som har en perfekt roll i det svenska landslaget där hans offensiva kvalitéer kommer ut till max.  Tillbaka från avstängning blir Mikael Lustig som har varit en av Sveriges nyckelspelare under VM-kvalet medan Albin Ekdal kommer att saknas. Troligtvis kommer Sverige göra ett försök att spela med ganska hög press under den första halvleken. Detta lyckades väl mot Italien i fredags men frågan många ställer sig är om duon Jakob Johansson samt Sebastian Larsson klarar denna uppgift. Dessutom finns det ingen anledning att backa för mycket då ett svenskt bortamål skulle vara värt guld. Oavsett matchstrategi från svenskarnas sida måste det finnas kyla i det italienska anfallsspelet och frågan är om Gli Azzurri har en offensiv plan för att lyckas vända detta underläge. En sak är säker, det kommer vara spänning tills sista minuten om vilket landslag som kommer få åka till Moskva nästa sommar.

Probabli Formazioni
 (3-5-2): Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian; Immobile, Gabbiadini
Tränare: Gian Piero Ventura
Bäste målskytt i kvalet: Ciro Immobile, 6 mål.
Skador: Zaza, Spinazzola
Avstängningar: Verratti

 (4-4-2) Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson; Claesson, Larsson, Johansson, Forsberg; Toivonen, Berg
Tränare: Janne Andersson
Bäste målskytt i kvalet: Marcus Berg, 8 mål.
Skador: Albin Ekdal
Avstängningar: –

Matchens profil: Ciro Immobile – Lazios anfallare har gjort 14 mål och 6 assist på 12 matcher i Serie A. Det har oftast sett bra ut i landslaget även om det inte stämde i senaste mötet. Om Immobile har en bra dag eller inte kan vara avgörande för vilket lag som går vidare från kvalet.

Form i kvalet: Sverige: 3 vinster, 2 förluster – Italien: 2 vinster, 1 oavgjord, 2 förluster
Domare:  Antonio Mateu Lahoz, Spanien
TV: Kanal 5

Carl Mårtensson
carl@solocalcio.se

Relaterade artiklar