Pre- & postpartite

Prepartita CL-Final: Juventus – Real Madrid

 JUVENTUS – REAL MADRID 
Lördag – Millenium Stadium, Cardff – 20.45

Mellan åren 54-68 efter kristus intog Kejsar Neros romerska legioner en stad i södra Wales. Romarna byggde där ett stort fort på floden Taff, vilket sedermera också gav namn till staden Cardiff (på Waelsiska: är Fort=caer och Taff=daf). Romarna blev för visso utdrivna av vikingarna efter drygt 300 år men utgör likväl en viktig period i Cardiffs förflutna, och den 3:e juni 2017 intar åter italienska trupper den Waelsiska huvudstaden i hopp om att skriva ny historia. Denna gången är krigarna dock inte från Rom utan från de vitsvarta delarna av Turin och antagonisterna är inte från Storbritannien utan består av en vit trupp skickad från den spanska huvudstaden Madrid.

2016/17 års Champions League final spelas med andra ord mellan två giganter inom den europeiska världsfotbollen. Vägen till finalen har varit relativt lika för de båda klubbarna, som på många sätt påminner om varandra. Trots att Juventus under 2015/16 vann Serie A i överlägsen stil och Real Madrid tog hem Champions League för elfte gången, fanns fortfarande en viss skepsis inför årets säsong. Främst var det kring de båda tränarna, Massimiliano Allegri och Zinédine Zidane, där många satte frågetecken. ”Hur mycket av Allegris framgångar var egentligen hans eget arbete och vad var arv från Antonio Conte?” respektive ”Vad är det egentligen som Zidane tillfört Real Madrid, och vad är hans prägel på lagets spelfilosofi?”.

För de som hade sina tvivel har årets säsong än en gång visat att gammal är äldst. Så väl Juventus som Real Madrid har med stor övertygelse triumferat i både ligaspel och europaspel. Juventus främst i form av en defensiv som verkat näst intill ogenomtränglig. Försvarskvartetten Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci har höjts till skyarna i världens alla TV-studios samtidigt som lagets offensiva dyrgrip, Paolo Dybala, äntligen fått sitt stora erkännande även på internationell mark. Real Madrid å sin sida har stått för en säsong som ur Madrid-ögon är relativt unik. Kraven på de spanska mästarna att spela underhållande och målglad fotboll beskrivs ofta som de tuffaste möjliga för en europeisk storklubb, något som flertalet tränare snabbt fått erfara. Trots det har Zinédine Zidane lyckats med konstverket att formulera det bäst balanserade laget som klubben någonsin haft i modern tid. Spelare som Casemiro, Toni Kroos och Sergio Ramos är alla vitala byggstenar i fransmannens defensiv, samtidigt som man i Cristiano Ronaldo, Garteth Bale, Isco, Karim Benzema och Luca Modric har kreativitet och målskytte i överflöd.

Båda lagen kommer till start med i stort sätt fulltaliga trupper. Giorgio Chiellini i Juventus och Gareth Bale har för visso båda dragits med skador, men ska nu vara tillgängliga för spel. Real Madrid saknar även Pepe men i hans ställe finns en fullgod ersättare i Raphael Varane. Förutsättningarna för att årets Champions League-final också ska bli årets häftigaste fotbollsupplevelse är således de absolut bästa. Lagen har mötts 18 gånger tidigare i europeiska sammanhang och det är även här omöjligt att skilja lagen åt. Båda har vunnit åtta gånger var och två matcher har slutat oavgjorda. Juventus kan ha viss psykologisk fördel då man gick vinnande i dubbelmötet i semifinalen 2015, men samtidigt lär det vara ett rejält revanchsuget Real Madrid som har siktet inställda på att bli första klubb någonsin att vinna den åtråvärda turneringen två år i rad.

Probabili Formazioni

 (4-2-3-1) Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alves; Pjanic, Khedira; Sandro, Dybala, Mandzukic; Higuain.

Tränare: Massimiliano Allegri
Bästa målskytt: Gonzalo Higuiaín, 5 mål.

 (4-3-1-2) Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modric, Isco; Benzema, Ronaldo.

Tränare: Zinédine Zidane
Bästa målskytt: Cristiano Ronaldo, 10 mål.

Matchens profil: Gonzalo Higuiain – Efter månader av spekulationer genomfördes till slut övergången från Napoli till Juventus som gjorde den argentinska anfallaren till den dyraste värvningen i italiensk fotbolls historia. Motiveringen från Juventus sida var tydlig: ”Med Higuain ska vi vinna Champions League”. Nu är det således upp till bevis för ”El Pipita”, som genom att sänka sin forna klubb kan göra sig odödlig i Turin.

Domare: Felix Brych, Tyskland.
Form i CL: Juventus: 4 vinster, 1 oavgjord – Real Madrid: 4 vinster, 1 förlust.
TV: Matchen sänds på Viasat Fotboll och TV3.

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar