Torino

Pontus Jansson: ”Ventura övertalade mig att stanna”

Pontus Jansson fick tidigare idag göra säsongsdebut när han byttes in tidigt i den första halvleken i Torinos bortamöte med Hellas Verona. Efter matchen fick Johan Stistrup en pratstund med Jansson. 

– Det kändes riktigt skönt att spela, jag minns inte ens när jag gjorde 90 minuter senast.

Många förhandsrapporter hade Jansson i startelvan, men trots det blev det återigen bänken för den tidigare Malmö FF-backen.

– Ja, Avelar var tveksam redan före matchen då han har haft problem med knät så det var ingen överraskning att jag fick hoppa in. Otur för Avelar så klart men jag tror inte att det var så allvarligt.

Jansson fick hoppa in till höger i Torinos trebackslinje. En position som är något ovan för svensken.

– Jag har bara tränat på den centrala mittbackspositionen, men det är bara att gilla läget och köra. Jag känner verkligen att jag har Venturas förtroende då han sätter in mig på en position som jag inte ens har tränat på. Får jag bara lite skolning på den positionen så kommer det bli mycket lättare.

I somras genomförde Jansson en operation som höll honom borta från en del av försäsongsträningen och inför ligastarten så har det varit frågetecken kring mittbackens fysiska status.

– Det känns helt okej. I somras, på försäsongslägret, vägde jag 100 kilo. Nu har jag tappat 7-8 av dessa kilon och börjar närma mig formen. Men jag måste få spela matcher, det är det bästa sättet att komma rätt i formen. Det går inte att bara spela en match i månaden, man måste hitta en kontinuitet. Det tror jag alla spelare kan skriva under på. Det handlar om tajming, smidighet, allting.

Matchen då? Den slutade 2-2 och Pontus Jansson var direkt delaktig i ett av målen. I en märklig situation som knappt såg ut som en duell så föll Juanito Gomez i Hellas Verona och domaren pekade på straffpunkten. Därifrån gav Luca Toni ledningen till hemmalaget…

– Ja, vi hade det jobbigt och hade problem från minut ett. Vi hade svårt att hitta våra positioner och få ett grepp om bollen. Samtidigt gjorde Hellas det svårt för oss. Inte så att de skapade massa chanser, men det var väl ett par straffsituationer och den billigaste valde han att blåsa för.

– Några av situationerna kanske var straff, det kan jag inte svara på. Men den han väljer att blåsa för är alldeles för billig.

Det svenska landslaget är just nu väldigt ifrågasatt efter två tunga förluster i EM-kvalet. Finns det någon ångest över att du valde att operera dig vilket troligtvis gjorde att du missade chansen att spela i denna samling? 

– Egentligen inte. Jag har haft problemen i 4-5 år och kände att jag var tvungen att fixa det. Om det var så att min chans i landslaget försvann på grund av det så får det vara så, jag kan ta det. Det enda jag tänkte på var att bli helt frisk. Samtidigt, om man tittar på landslaget just nu så kanske det dyker upp fler chanser för mig…

– Men helt uppriktigt så tänker jag inte särskilt mycket på det. Jag får frågan hela tiden men mitt enda fokus är att bli frisk och komma i form så jag kan ta en tröja här.

Torino har börjat säsongen bra och är obesegrade hittills med två vinster och ett kryss. I samtliga matcher så har man dock behövt vända underlägen…

– Vi är inte rädda för att ligga under så vi gör det varje match. Skämt åsido, idag hade vi bestämt oss för att inleda bra och då gör vi vår sämsta inledning hittills. Men det handlar inte bara om oss utan givetvis också vad våra motståndare gör. Det är aldrig enkelt att komma till Verona och ta poäng så vi  är nöjda att vi klarade det. Nu har vi sju poäng på tre matcher, men vi känner ändå att vi startat trögt. Förra säsongen startade vi också trögt, skillnaden denna säsong är att vi tar poängen.

Många tippar er som ett lag för den övre halvan som till och med ska vara med och slåss om en plats ut i Europa.

– Ja, jag har läst det. Framförallt på svenska sidor. Jag tycker det är med all rätt som folk tippar oss högt, vi har ett lag som kan klara det.

Din egen situation i laget då. Hur bra trivs du i Turin och med Ventura som tränare? 

– Jag kan verkligen inte klaga på Ventura. Faktum är att det faktiskt fanns anbud i somras från bland annat England och Frankrike och jag var ganska sugen på att sticka då jag vet hur konkurrenssituationen ser ut här med Kamil Glik då han verkligen är förstavalet på min position. I samband med detta så hade jag ett bra möte med Ventura och han övertalade mig att stanna och fortsätta vara med på det projekt som Torino har. Tränare säger alltid saker för att spelarna ska stanna men jag fick känslan att han verkligen sa det från hjärtat.

– Satsningen är riktigt kul, och man vill vara med om det. Det är en bra mix i laget, även om vi har föryngrat lite sett till förra säsongen.

Det låter som att du trivs bra? 

– Ja, hela klubben är riktigt stabil. Vet inte hur andra klubbar gör men man hör ju snacket om misskötta klubbar och annat, men jag känner inte alls av något sådant här. Allt sköts väldigt bra, ordning och reda på allt. Jag har verkligen ingenting att klaga på just nu.

 

Cihan Dalaba
cihan@solocalcio.se

Relaterade artiklar