Mercato

Mercatosummering – 21 januari

Efter en väldigt hektisk första del av vintermercaton verkar de riktigt stora affärerna låta vänta på sig och den sista veckan kan därmed komma att bjuda på överraskningar och en och en annan bomb. Denna onsdag har dock bjudit på en hel del och här kommer sammandraget.

Rörande Inter har Pablo Osvaldo återigen varit dagens mest omtalade; försvunnen, avstängd och nu pekar allt på att anfallaren lämnar klubben och Inter kan till och med välja att bryta lånet med Southampton. Intresse finns förutom från Italien även från England. Kan ersättaren bli André-Pierre Gignac som sitter på ett utgående kontrakt eller kommer han ersätta Mauro Icardi i sommar? Den blåsvarta Milano-klubben sägs ha fått ett bud på Mario Suárez nobbat av Atlético Madrid och jakten på mittfältare går vidare. Liverpools Lucas Leiva är fortfarande med i matchen men det nya namnet som nämns är Malagas Ignacio Camacho. Intresse för Yann M’Vila finns och mittfältare närmar sig en flytt. Enligt agenten är England den troligaste destinationen.

Förutom ryktena om att Silvio Berlusconi vill sälja klubben har den största nyheten i Milan-lägret varit M’Baye Niangs övergång till Genoa. Anfallaren är redan på plats i sin nya klubb och lånedealen bli officiell inom kort. Vänsterbacksjakten för de rödsvarta ger inget resultat och nu ska Udineses utlånade talang Douglas Santos. En komplicerad affär då Atletico Mineiro har en köpoption på spelaren tack vare lånet. Milano-klubben ska ha frågat Catania om Nicolás Spolli, men Serie B klubben gav snabbt ett negativt svar om Milan får leta vidare. Förutom Fiorentina kopplas även Milan ihop med Blerim Dzemaili. Michael Essien kan flytta till MLS och Dallas ska vara klubben som rycker i ghananen.

Romas sportchef Walter Sabatini ska under kvällen ha varit i Milano och en träff med Mattia Destros agent kan ha ägt rum. Milano-resan sägs inte enbart vara för Destro utan även representanter för Mohamed Salah sägs vara en anledning till resan. Roma behöver höja eller omformulera sitt bud för att övertyga Chelsea som eftersöker en budgivning från andra klubbar. Roma ska även de senaste dagarna ha nobbat Ezequiel Lavezzi. Argentinarens agent ska ha erbjudit sin agent till Rom-klubben.

I andra delen av Rom har det hänt mera konkreta saker. Wesley Hoedt är officiellt en Lazio-spelare från och med sommaren och holländaren kan fortfarande komma att anlända redan i januari om en överenskommelse med AZ Alkmaar kan nås. När försvarsförstärkningen var klar så kom det en till; Maurício Nascimento är även han klar för de ljusblå. Den brasilianske mittbacken anländer från Sporting CP.

Fiorentina kan komma att tappa sin klaraste lysande stjärna Juan Cuadrado. Chelsea ska vara mycket intresserade av colombianen om har lagt ett första bud på 30 miljoner euro. Ytterns utköpsklausul är på 35 miljoner euro och fortsatta förhandlingar är att vänta.

En annan av de klarast lysande stjärnorna just nu är Paulo Dybala och Paris Saint Germain fortsätter att bevaka spelaren som dock kan skriva ett nytt kontrakt inom kort med Palermo.

Juventus försöker övertyga fotbollsvärlden att klubben inte kommer släppa Paul Pogba varken nu eller i sommar men kan Turin-klubben motstå ett superbud? Manchester United ska enligt uppgifter planera ett bud på hela 80 miljoner euro och en saftig lön på nio miljoner euro till fransmannen. Sebastian Giovinco kan lämna Juventus redan i januari och då kan klubben välja att köpa loss Simone Zaza och förhandlingar med Sassuolo ska redan ha inletts. Giovincos agent förnekar dock att en flytt är aktuell i januari. Stefano Sturaro kan komma att ansluta till Juventus trupp och därmed avsluta utlåningen till Genoa, men övergången ska dock dröja till 1 februari och därmed kan mittfältaren delta i ytterligare två matcher för de rödblå.

Alberto Gilardino ska ha nobbat en flytt till Cagliari och nu ska anfallaren vara närmare en återkomst till Parma istället. Jumbo-laget ska även närma sig Álvaro Gonzalez och ett lånebud med tvingande köpoption om klubben klarar kontraktet ska ha erbjudits Lazio. Parma kan även tänka sig att uppfylla Pablo Osvaldos krav på 1,5 miljoner euro i lön fram till sommaren men anfallaren vill vänta på en större klubb.

Napoli konkurrerar fortsatt med Inter om Lucas Leivas påskrift och brasilianaren ska själv vilja flyttat till Italien men Liverpool vill dock inte släppa mittfältaren. Klubben kan dock komma att tappa Duván Zapata. Flera klubbar rycker i anfallaren men presidenten Aurelio De Laurentiis vill inte sälja spelaren.

Cesena och Hugo Almeida bröt nyss kontraktet mellan sig och nu kan nästa klubb bli Udinese. Friuli-klubben är på anfallsjakt och nu börjar ryktena även återigen rörande att Antonio Di Natale kommer lämna klubben och en framtid i MLS eller Mellanöstern diskuteras.

Torino har valt att avsluta lånet av Ruben Perez och spelaren återvänder nu till Atlético Madrid. Bologna vill ha både Nenad Krsticic och Daniele Gastaldello från Sampdoria och framsteg görs i förhandlingarna. Sampdoria kan ersätta med finske Niklas Moisander men även Palermo är intresserade av Ajax-spelaren. Luis Muriel ska nu äntligen bli klar för klubben då kontraktet undertecknades under dagen i Milano.

Robin Blommé
robin@solocalcio.se