Mercato

Mercatosummering – 20:e januari

Mercaton verkar ha hamnat lite i stiltje och kanske beror det på att klubbarna laddar batterierna för att lägga in stöten under den sista veckan. En hel del affärer har dock blivit officiellt klara idag och det har trots allt funnits en del rykten att rapportera om.

Det blev idag officiellt att Roma säljer sin unge försvarstalang Tin Jedvaj till Bayer Leverkusen. Kroaten har varit på lån i den tyska klubben under hösten men köps nu alltså loss och Roma får sju miljoner euro för Jedvaj. Det blev också officiellt att Parma plockar in de två yttermittfältarna Cristian Rodríguez och Silvestre Varela på lån. Rodríguez kommer på lån med köpoption från Atlético Madrid medan Varela lånas in från Porto med köpoption. Fiorentinas inlånade tysk Marko Marin har fått dåligt med speltid i klubben under hösten. Nu väljer mittfältaren att lämna Florens och har istället blivit klar för Anderlecht på lån. En annan Fiorentina-spelare som lånas ut är anfallstalangen Ryder Matos, som ska spendera de kommande tolv månaderna i Palmeiras. Sampdoria plockar in målvakten Alberto Frison från Catania och släpper samtidigt Angelo Da Costa till Bologna.

Chelseas tränare José Mourinho har länge beundrat Juan Cuadrado och enligt uppgifter ska den engelska klubben överväga att lägga ett bud på Fiorentinas yttermittfältare. Cuadrado har en utköpsklausul på 35 miljoner euro som Chelsea skulle behöva matcha för att köpa loss colombianen. Efter gårdagens incident med Sinisa Mihajlovic har Stefano Okaka ryktats bort från Sampdoria och idag kom det uppgifter att Fiorentina är intresserade av att låna anfallaren fram till sommaren.

Inter är ute efter den unge brasilianske yttermittfältaren Gerson. Milano-klubben uppges ha kontaktat Fluminense för att undersöka möjligheterna till en värvning. Den blåsvarta Milano-klubben söker även en central mittfältare och ett av namnen man varit intresserade av, Lassana Diarra ser ut att välja Borussia Dortmund istället. Inter-anfallaren Mauro Icardi är ett eftertraktat namn, främst på de brittiska öarna. Liverpool och Chelsea är två klubbar som uppges jaga argentinaren. Men vill man ha Icardi får man öppna plånboken, Inter kräver nämligen uppemot 40 miljoner euro för anfallaren.

De båda Milano-klubbarna jagar Atlético Madrids mittfältare Mario Suárez men det är Inter som är mest sugna på en värvning. Nu uppges representanter från klubben resa till Madrid imorgon för att försöka få till en affär. Men Suárez är inte den ende mittfältaren Inter jagar, som ni kanske vet jagar man också Liverpools Lucas Leiva. Nu kommer uppgifter att Inter ska göra ett sista helhjärtat försök att värva brasilianaren. Men för att få till en affär måste Inter upp med pengar på bordet, Liverpool uppges nämligen inte acceptera något annat än ett rent köp.

Den utdragna transferhistorian kring Wesley Hoedt verkar kunna nå sitt slut. Den holländske mittbacken anländer till Rom ikväll för att genomföra läkarundersökningen med Lazio under morgondagen, men det är ännu oklart om han kommer spela för klubben redan denna säsong eller nästa. Mario Balotelli är ett namn som det ryktas om nästan dagligen. Igår var det Parma som försökt sig på en januari-värvning och idag kommer uppgifter att Lazio vill låna in anfallaren under våren. Rom-klubbens president Claudio Lotito ska ha samtalat med Balotellis agent Mino Raiola för att diskutera en möjlig övergång. Lazio vill låna in spelaren under våren utan någon utköpsklausul och man vill också ”bara” betala 30-40% av anfallarens lön.

Den förre Inter-spelaren Davide Faraoni är klar för Cagliari. Mittfältaren lånas in från Udinese och sarderna har en köpoption på spelaren.

Luca Antonini får inte tillräckligt med speltid i Genoa och söker sig om efter en flytt. Hellas Verona uppges vara intresserade. Av denna anledning jagar Genoa förstärkningar på ytterbackspositionen och man har vänt blickarna mot Portugal och Benficas schweizare Loris Benito. Genoa har gjort en första kontakt för att undersöka möjligheterna till en värvning. Genoa har länge haft ögonen på Milans anfallare M’baye Niang och nu kommer rapporter att man tänker göra en ny stöt. Förhandlingar har inletts med Milan, som man har goda relationer med, så en affär uppges inte vara omöjlig att lösa.

Udinese är ute efter Chelsea-ägde anfallaren Stipe Perica, som för närvarande är utlånad till holländska NAC Breda. Friuli-klubben har tagit kontakt med Chelsea för att undersöka möjligheterna till en värvning.

Milan-ägde Nnamdi Oduamadi har varit utlånad till Crotone under säsongen, men nu byter nigerianen Serie B-klubb. Han kommer att spendera andra halvan av säsongen i bottenklubben Latina, som haft problem med sitt målskytte.

Samuel Eto’o ska vara så gott som klar för en flytt till Sampdoria, men då övergången dröjer är många supportrar oroliga för att affären ska gå i stöpet. Enligt brittiska och brasilianska källor försöker den brasilianska klubben São Paulo sno åt sig Eto’o i sista minuten. Det som dock uppges dröja för att övergången till Sampdoria ska bli klar är att Eto’o kommer överens med Everton om att bryta kontraktet, något som ännu inte är klart. Men enligt klubbens tränare Roberto Martinez kommer man att nå en lösning innan transferfönstret stänger.

En annan Sampdoria-övergång som har dröjt är den som tar Luis Muriel från Udinese till Genua-klubben. Men anfallaren kommer äntligen bli klar för Sampdoria imorgon då han förväntas skriva under kontraktet.

Parma drömmer stort på transfermarknaden och jagar en central anfallare. Enligt lokala källor från staden undersöker klubbens nya ägare Rezart Taci möjligheterna till att försöka låna in den förre Milan-anfallaren Alexandre Pato, som tillhör Corinthians men är utlånad till São Paulo.

Palermos anfallare Paulo Dybala har imponerat stort under säsongen och dragit till sig intresse från utländska klubbar. Men argentinaren kommer inte att lämna den sicilianska klubben i januari utan det är mer troligt att en flytt sker i sommar. Palermos president Maurizio Zamparini kräver 40 miljoner euro för sin guldklimp och enligt engelska tidningar är Manchester United och Arsenal två klubbar som är intresserade av Dybala.

Leeds uppges ha gjort klart med Palermo om en värvning av mittbacken Sol Bamba. Ivorianen kom till Palermo i somras men har haft svårt att ta plats i laget.

Napolis högerback Cristian Maggio har ett kontrakt som går ut i sommar, men ännu har inga förhandlingar inletts för att förlänga kontraktet. Enligt spelarens agent Massimo Biraschi är det dock inget brådskande ärende.

Cihan Dalaba
cihan@solocalcio.se

Relaterade artiklar