Mercato

Mercatosummering – 14 januari

Dagarna är späckade av rykten och efter att det italienska transferfönstret har var öppet lite mer än en vecka så har klassiska transfer-soppor bildats och det finns spelare som kan hamna lite var som helst. Detta är vad som hände den 14 januari.

Vi inleder med Milan då det mesta som vanligt har handlat om Mattia Destro. Uppgifter sent i gåt kväll gjorde gällande att Romas sportchef Walter Sabatini var på plats i Milano för att förhandla med den rödsvarta klubben. I ett möte mellan spelarens agent och Roma ska det dock ha klargjorts att Destro endast lämnar i en permanent deal och bollen ligger nu hos Milan. Även Arsenal och Torino kopplas ihop med Romas anfallare. Det har ryktats om att ett Juventus ville ersätta en flyktande Sebastian Giovinco med Giampaolo Pazzini, men nu dementerar Milan att Pazzini är på väg bort trots det utgående kontraktet. Dinamo Zagrebs Marcelo Brozovic är fortsatt aktuell men Milano-klubbens bud på sju miljoner euro ska vara för lågt för kroaterna. Daniele Baselli är fortsatt ett alternativ och uppgifter säger att intresset är ömsesidigt. En budgetvärvning för mittfältet vore Palermos Edgar Barreto som har utgående kontrakt och Milan bevakar utvecklingen. Nu verkar dock äntligen Milan-ägde Antonio Nocerino bli klar för Parma och lämnar då Torino för skinkstaden. Milan-aktuelle Davide Santon har nu själv stängt dörren för en flytt och förklarar att han trivs bra i Newcastle.

Juventus jobbar fortsatt på en trquartista-värvning och nu sägs klubben ta hjälp av superagenten Mino Raiola för att övertyga både Borussia Dortmund och Henrikh Mkhitaryan själv. Manchester City ska samtidigt ha bestämt sig för att behålla Stefan Jovetic. Paulinho är ingen trequartista men väl en mittfältare och Juventus uppges leda jakten på Tottenhams brasilianare och en överenskommelse ska inte vara alltför avlägsen. Mittfältare kan också komma att lämna och det rör sig om ingen mindre än Paul Pogba då Real Madrid planerar ett monsterbud på hela 100 miljoner euro. Troligtvis är dock att ett bud dröjer till sommaren. Förutom Milan har ryktas det fortsatt om Monaco för Giovinco. Juventus ska dock neka till att vilja värva Fiorentinas Neto och att Giovinco kan gå i motsatt riktning.

Förutom Destro-soppan har det varit en späckad dag med Roma-rykten. Klubben sägs visa intresse för Fiorentinas formsvage Mario Gómez. Anfallarens agent stänger inte helt dörren för en flytt men förtydligar att han har ett kontrakt med Florens-klubben. En affär som dock verkar vara på gång mellan klubbarna är den som involverar Andrea Bertolacci. Genoa-spelaren ägs till hälften av Roma och nu ska klubbarna vara överens. Det återstår dock för Viola att övertyga Genoa.Helt klar ska värvningen av Ezequile Ponce från Newell’s Old Boys vara, men talangen stannar i Argentina fram till december. Roma förhandlar fortsatt med Bayer Leverkusen om Tin Jedvaj som tyskarn vill köpa loss. En sådan försäljning skulle kunna finansiera köpet av Calgiaris halva av Radja Nainggolan och ett möte har idag hållits mellan Roma och spelarens agent. Roma ska även visa intresse för Matteo Darmian som ses som en perferkt spelare för framtiden. Snålt med speltid har Salih Ucan fått denna säsong och nu vill Empoli låna in turken över våren. Närmast en flytt ska dock Marco Borriello vara och anfallaren sägs skriva på för Genua-klubben under torsdagen. Romas president James Palotta stänger också dörren för att Miralem Pjanic och Kevin Strootman lämnar klubben.

Inter har fått konkurrens av Napoli i jakten på Liverpools Lucas Leiva och Neapel-klubben sitter på trumfkort i och med Rafa Benitez. Genoa som är på anfallsjakt efter Alessandro Matris skada vill förutom Celta Vigos Joaquin Larrivey ha båda Inter-ynglingarna Federico Bonazzoli och George Puscas. Om dessa är fortsatt aktuella ifall Boriello blir klar återstår att se. Parma rycker nu i Pablo Osvaldo kan nu läggas till bland alla andra intresserade klubbar. För övrigt så verkar Inters köp av Dodô inte bli så lyckat och klubben kan redan vara på väg att leta efter en ersättare. Yann M’Vila har även nekat en flytt till Premier League och det försvårar för Inter att finansiera en nya mittfältare.

Förutom Nocerino och Osvaldo skruvar Parma nu upp tempot och vill göra klart med Lazios Álvaro Gonzalez och ska också vara intresserade av Inters Rene Krhin. Anfallet kan förstärkas av Alberto Gilardino eller Sassuolos Sergio Floccari men även Cagliari är med i racet om den sistnämnda.

Lazio sägs äntligen ha kommit överen med AZ Alkmaar om försvararen Wesley Hoedt och affären kan bli klar under torsdagen. På väg bort kan dock Keita Balde Diao vara och Udinese rycker i talangen samtidigt som Thomas Heurtaux kan gå åt motsatt håll i sommar. Anfallsveteranen Miroslav Klose ska inte ha varit nöjd över att bänkas i Rom-derbyt i helgen och kan nu återvända till Tyskland där Werder Bremen ska vara intresserade. Svenske Albin Ekdal kopplas även han ihop med en flytt till Bundesliga och där ska Köln vara intresserade.

Swansea vill ersätta Wilfried Bony som är såld till Manchester City och Sampdorias Stefano Okaka uppfyller kravbilden. Ett bud kan komma inom kort. Luis Muriels flytt till Sampdoria är fortfarande i riskzonen efter att en skada funnits på läkarundersökningen. Udinese och Sampdoria är oense hur allvarlig skadan är och nu pågår förhandlingar om kompensation från Udineses sida.

Palermo nekar att det inkommit ett bud på Paulo Dybala från Manchester United och klubben har samtidigt förlängt kontraktet med Franco Vasquez vilket eliminerar flyttryktena kring spelaren.

Robin Blommé
robin@solocalcio.se