Landslaget

Krönika: Om du inte springer är du död

När Graziano Pellè smällde in 2-0 i den 91:a minuten stod det klart att Antonio Conte återigen utmanövrerat en stornation på den europeiska fotbollsscenen. Men vad ligger egentligen till grund för framgångarna?  

Det har varit en otroligt tuff vår för Antonio Conte och hans landslag. Under hösten glänste Graziano Pellè och Éder i sina klubblag, men när snön försvann hemma i Svedala försvann också målproduktionen hos anfallsduon. Kvar i verktygslådan fanns Ciro Immobile och Simone Zaza, två anfallare som båda hade svårt att få speltid i sina respektive klubblag. Nej, anfallarna skulle inte bli några nycklar i detta lag.

På mittfältet var problemen ännu större. När Claudio Marchisio och Marco Verratti båda försvann på grund av skador var Conte illa tvungen att bygga ett nytt mittfält runt Daniele De Rossi och Thiago Motta, två veteraner som båda drogs med skadekänningar ända fram till premiären mot Belgien.

En lagdel var dock intakt, den viktigaste, och det är också den Conte jobbat med längst. Försvaret! När Juventus säsongen 2013/2014 slog poängrekord i Serie A med 102 poäng var det med en kvartett längst bak som under Contes ledning spelats samman till perfektion. Med Gianluigi Buffon i målet, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini framför vet Conte att han kommer få en hundraprocentig försvarsinsats.

När Conte såg Italien lämna VM i Brasilien 2014 såg han ett landslag som fysiskt föll ihop i det tropiska klimatet och förlorade mot Costa Rica och Uruguay. Kanske var det därför han valde att låta Andrea Pirlo stanna kvar på Manhattan. I Contes landslag krävs det att du springer mer än motståndarna.

I boken Metodo Conte av Alessandro Alciato kan man läsa om hur viktig den fysiska delen är för Conte. ”Om du inte springer är du död”, en av de fraser som Conte oftast använder enligt Alciato. För att klara av att möta de fysiska krav som Conte ställer på sina mannar krävs utöver motivation ytterligare två saker: Kost och träning.

När landslaget samlades inför EM var frukosten tydligt uppdukad och allt enligt Contes tänk. På bord ett proteiner, på bord två fetter, på bord tre kolhydrater och på bord fyra te och fruktjuicer.
På borden fanns, enligt Alciato också lappar skrivna från Conte. Meddelandena var knappast subtila; ”Kosten kan vara skillnaden mellan vinst och förlust”, ”FUNDAMENTALT!”, ”Starta dagen med en god frukost. Om frukosten är otillräcklig riskerar dina glykogenreserver att ta slut”.

Efter en lång säsong var de flesta spelarna trötta och slitna, men det hindrade inte Conte. Inför EM körde han istället stenhård fysträning med spelarna på fotbollsförbundets bas i Coverciano. De Rossi vittnade om den hårda träningen på lägret flertalet intervjuer: ”Jag har aldrig jobbat så hårt som jag gjort under Conte, han vet precis vilka knappar han ska trycka på för att få ut max från både huvud och ben.” Vidare berättade De Rossi att han inte varit i så god fysisk form på många år.

Några veckor senare startade samme De Rossi på mittfältet i segermatchen mot Belgien. Detta i en regista-roll i ett Italien som sprang mest av samtliga lag i turneringen. Bredvid sig har han haft Emanuele Giaccherini, som må vara något tekniskt begränsad, men som har löprekordet i turneringen. Självfallet räcker det inte med att enbart springa. Det är dock en viktig beståndsdel i detta lag. På lördag väntar kvartsfinal mot Tyskland. En monumentalt stor utmaning för Gli Azzurri. Om Italien skräller och vinner igen är svårt att lova, men ni kan lita på att Conte kommer suga ut varenda droppe svett från sina mannar.

Källor: Standard.co.uk, espnfc.com

Redaktionen
redaktor@solocalcio.se

Relaterade artiklar