Landslaget

”Att spela nästa VM är mitt sista mål som spelare”

Under söndagen drabbar Juventus och Roma samman. De senaste säsongernas topplag har inte riktigt levererat som förväntat, även om Juventus klättrat otrolig de senaste veckorna. Inför matchen har Juventus målvakt Gianluigi Buffon gett en riktigt lång intervju med La Gazzetta dello Sport. Buffon pratar bland annat om säsongens insats, om Paolo Dybala, om Milans målvaktstalang och om VM-målet.

Juventus inledde säsongen riktigt dåligt. På de första tio matcherna samlade man bara ihop tolv poäng och man var under en (kort) period inblandade i bottenstriden. I oktober förlorade man mot Sassuolo och efter det gick Gianluigi Buffon ut och kritiserade sitt lag rejält. I en lång intervju med La Gazzetta dello Sport berättar målvakten om matchen och vad som blev vändningen. Football Italia har återgivit intervjun.

– Jag var vår sista chans att hitta tillbaka i rätt spår. Vi riskerade att fastna där nere för evigt. Jag har inga många år kvar framför mig så jag vill inte slösa tid med att gå igenom mörka perioder. Jag fick viktig respons från alla nere i omklädningsrummet. Jag fick de från nyförvärv såväl som från de som varit här många år. Jag tror att tränaren spelade en viktig roll också. Han vet vilka knappar man ska trycka på för att få ut max av oss. Jag älskar matte, jag älskar siffror och efter den matchen så räknade jag lite, vilket gav mig hopp. För att vinna ligan eller ta oss till Champions League behövde vi 25 vinter. Vi hade tre, så vi var tvungna att vinna 22 gånger på 28 försök. Det verkade rimligt och nu är vi redan i toppen och slåss om scudetton.

Hade Inter presterat ännu bättre hade dock de blåsvarta rivalerna kunnat krossa Juventus, tror Buffon.
– Vår med riskabla stund var när vi fick 0-0 i Milano, vilket felaktigt tolkades som ett bra resultat för Inter. Faktum är att om vi hade förlorat den dagen skulle det varit riktigt psykologiskt viktigt för Inter. Nerazzurri kunde ha krossat oss, men de gjorde det inte. Det var ett bra Juventus och jag insåg att med rätt attityd kommer vi bli svåra för alla lag att möta. Folk säger att vi är favoriter och de sa det även när vi var längre ned i tabellen. Jag ler över det. Det är härligt och uppmuntrande att folk känner rädsla och respekt för oss.

Just nu ligger Juventus på en andraplats med Napoli ovanför och Inter nedanför. Buffon tror att dessa lag blir konkurrenterna i toppen.
– De är på samma nivå som oss. Det är en väldigt jämn liga, det är olika ledare varje söndag. Inter spelar inte Europa vilket är en stor fördel. Napoli är en väloljad maskin som har en av de bästa anfallaren i Europa och tack vare deras utmärkta tränare Sarri har de även numer ett bra försvar. Napoli är värda scudetton.

dybala-juventus-luglio-2015-ifa-600x400

En nyckel till att det gått så bra i ligaspelet stavas Paulo Dybala. Målvaktsikonen berättar att han var glad över värvningen i somras, men inte allra gladast.
– Min pappa är galen i Dybala! Han var gladare än jag när dealen med Palermo gick igenom. Jag tror Paulo har allt som krävs för att bli en mästare: mentaliteten, ödmjukheten, noggrannheten, karaktären, hungern och tekniken. Han har allt som krävs för att bli en av världens bästa.

Men det är inte bara ligaspelet för Juventus. Man är vidare i Coppan och ska även möta Bayern Munchen i åttondelsfinal i Champions League.
– Det blir en match där vi inte har stora chanser, det är sanningen. Vi behöver ilska, skoningslöshet, stor vilja och lite tur för att förbättra oddsen.

Totti Buffon

På söndag ställs Buffon och hans Juventus mot Roma. Turin-klubben och Rom-klubben är de lag som varit bäst de senaste åren, men i år har Roma halkat efter något. Matchen blir därför extra viktig för Juve.
– Om vi kan vinna får vi tio poängs avstånd. Det skulle vara förödande för Roma, för vi pratar om ett farligt lag här. Ju längre bort Roma är, desto bättre för oss. Att få spela mot Francesco Totti ger bara mycket glädje. Kanske blir det lite melankoliskt att titta tillbaka på alla år vi spenderat tillsammans i Italiens ungdomslag när vi var fulla med drömmar. Det var underbara år.

pirlo

Till sommaren är det dags för ett nytt mästerskap. Buffon är såklart given i truppen, då han fortsatt är lagkapten och förstaval mellan stolparna.
– Vi har ett lag med bra spelstil, stark karaktär och det är några spelare som kan göra skillnad vid rätt tidpunkt. Verratti till exempel, men också Pirlo. Pirlo har det fortfarande. Såklart tror jag på honom.

Häromveckan utsågs Leo Messi till världens bästa fotbollsspelare. Någon som däremot inte ens var nominerad på topp 60 var just Buffon.
– Jag kanske hade varit arg om jag varit med och slagits om priset och förlorat, men att komma på plats 20 eller plats 40 spelar ingen roll. Faktum är att jag fick mer publicitet på detta vis!

Buffon är knappast någon ungtupp längre, men trots det planerar han inte att sluta. Inte än i alla fall.
– Jag vill lämna med högt huvud. Jag vill lämna till rätt fanfar, inte med överdrivna hyllningar. Att vara på planen vid 40 års ålder och att spela nästa VM är mina sista mål som spelare. Vad jag ska göra sen? Känslorna du får på planen kan inte kännas bakom ett skrivbord. Men, om någon gav mig chansen att påverka – och självfallet har jag idéer – så skulle det vara väldigt härligt att ge något utifrån mina erfarenheter.

donnarumma

Avslutningsvis så pratades det om vem som ska ta över efter Buffon. Någon som nämnts frekvent denna säsong är Gianluigi Buffons namne Gianluigi Donnarumma.
– Han gör bra saker. Bara faktumet att han är orädd över att spela på en så magnifik arena som San Siro säger allt. Milan-tröjan väger mycket. Dessutom har han en lugn personlighet, tekniska färdigheter och fysisk förmåga. Han har snabba reflexer och är stabil. Det jag gillar mest är att vi pratar om en bra kille. Han är väldigt sansad, vilket är nyckeln för en bra karriär. Jag måste också berömma media, som hjälper honom att växa gradvis utan att pressa honom för mycket.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar