Europa League

Prepartite: Sparta Praha – Lazio

sparta prahaSPARTA PRAHA – LAZIO Lazio
Torsdag – Generali Arena, Prag – 21.05

Många Laziales drog nog en lättnadens suck när lottningen inför årets åttondelsfinaler kom och det stort klart att man skulle möta tjeckiska Spartha Praha. Den som tror att det här kommer att bli en enkel resa för Stefano Piolis mannar har dock inte gjort sin hemläxa väl. Det tjeckiska storlaget, som i folkmun kallas för de mörka hästarna, är likt Lazio fortfarande obesegrade i årets upplaga av UEFA Europa League. Dessutom har man nio raka vinster inräknat ligaspel och befinner sig på andra plats i den tjeckiska högstaligan efter Victoria Plzen. Mötet blir det femte i historien och den interna historiken är jämn – Lazio har två vinster medan Sparta Praha har en. Notabelt är att båda Lazios vinster skedde under Sven-Göran Erikssons regi 2000/01 medan Roberto Mancini fick se sig slagen över två matcher 2003/04.

Sparta Praha har under säsongen framgångsrikt växlat mellan en fyrbackslinje och en trebackslinje, vilket ytterligare bevisades när man slog ut Krasnodar i sextondelsfinalen. I åttondelen får man dock klara sig utan sin stora stjärna, tillika den tjeckiska högstaligans bäste målskytt genom tiderna, David Lafata, som är skadad. Ersättaren Kehinde Fatai har för visso gjort två mål på sina två senaste starter men får trots det ses som en försvagning för hemmalaget. För Lazios del väntas inga större förändringar från den senaste matchen mot Torino, utan man fortsätter med sitt 4-3-3. Stefan De Vrij är fortfarande skadad liksom Dusan Basta varför en del frågetecken gällande italienarnas backlinje kvarstår då man de två senaste ligamatcherna sett oerhört skakiga ut bakåt.

Probabili Formazioni

sparta praha(4-5-1) Bicik; Zahustel, Brabec, Holek, Costa; Dockal, Frydek, Vacha, Maracek, Krejci; Fatai.

Tränare: Zdenek Scasny
Bäste målskytt ligan: David Lafata, 12 mål.
Bäste målskytt CL: David Lafata, 5 mål.

Lazio (4-3-3) Marchetti; Konko, Bisevac, Hoedt, Radu; Milinkovic-Savic, Biglia, Paroli; Keita; Matri; Candreva.

Tränare: Stefano Pioli
Bäste målskytt ligan: Antonio Candreva, 7 mål.
Bäste målskytt CL: Filip Djordjevic, 3 mål.

Matchens profil: Lucas Biglia – kommer att spela en nyckelroll för Lazio när man ska ta sig an Spartas kompakta innermittfält. Har spelat med både Mazuch och Maracek under tiden i Anderlecht som lär vara väl pålästa på italienarens brister och spetsegenskaper. Det blir således upp till bevis för lagkaptenen att visa att det finns en anledning att de gått skilda vägar sedan dess.

Domare: Alberto Undiano Mallenco
Ligaform: Sparta Praha: 4 vinster, 1 förlust – Lazio: 1 vinst, 3 oavgjorda, 1 förlust
TV: Matchen visas inte på TV.

Philip Engsfelt
philip@solocalcio.se

Relaterade artiklar