Europa League

Europa League 5a Giornata Summering

LAZIO 1–1 VITESSE 

Målskyttar Lazio: Luis Alberto 42′

Målskyttar Vitesse: Linssen 13′

 MILAN 5–1 AUSTRIA WIEN 

Målskyttar Milan: Rodriguez 27′, Silva 36′, Cutrone 42′, Silva 70′, Cutrone 93′

Målskyttar Austra Wien: Monschein 21′

 EVERTON 1–5 ATALANTA 

Målskyttar Everton: Ramirez 71′

Målskyttar Atalanta: Cristante 12′, Cristante 64, Gosens 86′, Cornelius 88′, Cornelius 94′

_________________________________________________________________________________________

Det var ett reservbetonat Lazio som öppnade den italienska Europa League-kvällen på ett folktomt Stadio Olimpico. Ciro Immobile fanns inte ens på bänken, likaså Sergej Milinkovic-Savic. Men Luis Alberto var på hugget, och det behövdes visade sig när Vitesse vackert tog ledningen i den 13:e spelminuten. Bryan Linssen bredsidade in bollen via ribban efter pet på frispark. Men precis innan halvtidsvilan kunde spanjoren Alberto på volley kvittera. Även det väldigt snyggt. Lazio var det spelförande laget och Simone Palombi hade ett bra läge att näta tio minuter innan kvitteringen. Den andra halvleken var desto chans- och tempofattigare med ett Lazio som i och med oavgjort är klart för slutspel som etta i gruppen.

Senare under kvällen var det dags för Milan och Atalanta att gå in i den femte omgången. Milan kamperade mot Austria Wien på hemmaplan och Atalanta ställdes mot ett avsågat Everton på Goodison Park. Milan mönstrade en stark startelva och det var Leonardo Bonucci som hamnade i strålkastarljuset tidigt i matchen, i negativ bemärkelse. Först misslyckades han med att ställa offside och när han skulle stoppa bollen – efter att en utrusande Gianluigi Donnarumma lämnat målet – smet den under honom och satte Austria Wien i förarsätet. Glädjen blev dock inte långvarig då Ricardo Rodriguez fem minuter senare utjämnade. Ett svagt österrikiskt lag hade inte mycket att sätta emot och Milan radade upp målchanser. När domaren blåste för slutsignal hade både Andre Silva och Patrick Cutrone blivit tvåmålsskyttar i krossen.

 

För Atalanta var en seger borta mot Everton viktigt för att ha chansen på förstaplatsen inför sista matchen mot Lyon – och det började bra. Redan efter 12 minuter tog italienarna ledningen genom Bryan Cristante efter fint kombinationsspel längst kanten. Resultatet stod sig hela första halvleken innan Cristante utökade ledningen på nickskarv. Sandro Ramirez skakade liv i matchen med ett kvitteringsmål efter 70 spelade men inbytte Andreas Cornelius tog död på spänningen med två mål i slutminuterna.

 

Resultaten under kvällen innebär att samtliga italienska lag är klara för slutspel. Lazio och Milan har säkrat förstaplatsen och vilka av Atalanta och Lyon som tar förstaplatsen avgörs i nästa omgång när lagen drabbas samman.

Omgångens mål: Luis Albertos volleyträff som innebar 1-1 mot Vitesse.

 

Adam Wenell
adam@solocalcio.se

Relaterade artiklar