Empoli

Svenska ungdomsproffset: ”Fotbollen kommer först i Italien”

Igår offentliggjorde Serie A-nykomlingarna Empoli att man gjort klart med en svensk anfallare till ungdomsleden. Det är pojklandslagsmannen Emmanuel Ekong som anslutit för att testa vingarna i ett av världens bästa fotbollsländer.
– Fotbollen kommer verkligen först här i Italien, säger Emmanuel Ekong.

Även om det var igår Empoli offentiggjorde att man förstärkt sina ungdomsled med ett helt gäng ungdomsproffs var det inte idag Emmanuel Ekong började träna med Empolis primaveralag. När SoloCalcio når honom är han mitt uppe i försäsongsträningarna.

– Då serien börjar i september så det är det nu mycket springande och taktiska övningar. Jag ska spela med primaveralaget, alltså laget precis innan A-laget, berättar Ekong.

Ekong är ett namn som klingar bekant både i Sverige och i Italien. Hans pappa Prince Ikpe Ekong var också fotbollsproffs. I Sverige gjorde han avtryck i bland annat Gais och Djurgården och i Italien spelade Prince Ikpe för Reggiana, och var då samtidigt landslagsman för Nigeria. Det var också under denna period som Emmanuel föddes.

– Det känns väldigt bra att få vara ungdomsproffs i detta fotbollsland och i landet som jag föddes i, men det är inga mer speciella känslor än så om jag ska vara ärlig. Det är bara kul att komma till Empoli, det känns riktigt bra. Det är en storklubb både på ungdoms- och seniorsidan. Jag är glad över chansen, nu ska jag utnyttja det på bästa sätt.

Vad kan du om det Empoli du flyttar till? 

– Att Empoli är en klubb som grundades 1920. De var i Serie B förra säsongen, men är nu uppflyttade för man vann Serie B med 13 poäng. Empoli som stad så vet jag inte så mycket om ännu, haha!

Italien som land då, vad tänker du?

– Det finns inte så mycket att säga om det som fotbollsland. Fotbollen kommer alltid först här. Annars så är det riktigt varmt här nu, ungefär 37 grader varmt på dagen! Maten här är god, men vi äter bara pasta, pasta och pasta haha. Jag kommer vänja mig. Personerna är riktigt snälla, men det är ingen som talar engelska så det är en utmaning att kunna kommunicera med alla. Framförallt på planen, men som alla säger så kommer det där med tiden.

Att det blev just Italien var ingen slump. Pappa Prince Ikpe blev kontaktad av Empoli, berättar Emmanuel.

– Såklart så var det min pappa som fixade allt, han tyckte detta var en bra klubb för mig så nu är jag här. Han spelar stor roll i min karriär. Det är ju han som fick mig att spela fotboll, och han har gett mig råd och tips på vägen.

När spelare skriver på för klubbar är det inte helt ovanligt att spelarna säger att ”jag har hejat på det här laget sedan jag var liten”. Med all respekt för Empoli är det dock väldigt få personer som supportar laget från Sverige. Emmanuel Ekong har inte heller haft Empoli som favoritlag i Italien som ung.

– Jag har inget favoritlag, jag brukade inte kolla så mycket på italiensk fotboll. Men nu när Ronaldo är i Italien så är det honom jag får se upp till, avslutar Ekong.

Emmanuel Ekong är värvad från Brommapojkarna till Empoli. Ekong har spelat i svenska pojklandslag, men har också möjlighet att spela för Italien eller Nigeria i framtiden.

David Faxå
david@solocalcio.se

Relaterade artiklar